Pericol în Marea Neagră. Un puitor caută mine de război care ar fi ajuns din Odessa. Forțele Navale intensifică măsurile de supraveghere

,
nave

Un puitor caută mine de război care ar fi ajuns din Odessa.

[Sursa foto: PixaBay]

În largul țărmului românesc al Mării Negre se caută mine de război scăpate din Portul Odess.


In articol:

Forțele Navale Române auverificat spațiului maritim al României cu ajutorul navei puitor de mine “Viceamiral Constantin Bălescu”. În urma verificărilor de luni, 21 martie, MApN a transmis că  “până la acest moment, nu au fost observate mine în aria de patrulare și nici nu au fost primite informații de la nave comerciale în acest sens”.

mine

Pericol în Marea Neagră. Un puitor caută mine de război care ar fi ajuns din Odessa. Forțele Navale intensifică măsurile de supraveghere

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: SUA trimit sisteme de apărare aeriană sovietice Ucrainei. Anunțul făcut de oficialii americani

Un puitor caută mine de război care ar fi ajuns din Odessa. Forțele Navale intensifică măsurile de supraveghere

Potrivit Reuters, Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a susținut că sute de mine au fost împrăștiate în Marea Neagră după ce s-au detașat de cablurile din apropierea porturilor ucrainene, în special din apropierea Odesei.

“Din cauza furtunilor, cablurile care legau minele de ancore s-au rupt. Vântul și curenții maritimi au făcut ca minele să plutească acum în derivă în partea de vest a Mării Negre”, a transmis FSB.

Autorităile din Ucraina au transmis că avertizarea agenției de securitate a Moscovei este falsă și că este, cel mai probabil, un mijloc de dezinformare menit să închidă părți ale Mării Negre. 

Citeste si: Vladimir Putin ar putea folosi arme biologice și chimice în războiul cu Ucraina! Joe Biden: „Este încolțit”

Ministerul Român al Apărării a transmis că Forțele Navale ale României sunt pregătite să acționeze cu mijloace de contracarare adecvate, în cazul în care vor fi depistate într-adevăr mine.

“Cu privire la avizul emis de Direcția Hidrografică Maritimă (DHM), referitor la existența pericolului de mine în zona de nord-vest a Mării Negre, facem următoarele precizări:

Direcția Hidrografică Maritimă (DHM), autoritate națională în domeniul hidrografiei, a emis, vineri, 18 martie, Avizul nr. 12 referitor la existența pericolului de mine în zona de nord-vest a Mării Negre.

Acest aviz a fost emis în conformitate cu legislația internațională din domeniu, pe baza informării primite, în aceeași zi, de la Institutul Hidrografic al Marinei Spaniole, instituția care coordonează activitatea operațională a zonei maritime NAVAREA III (care are în responsabilitate Marea Neagră şi Marea Mediterană).

Din informațiile DHM, avertizarea NAVAREA III în discuție a fost formulată de autoritățile spaniole pe baza unui avertisment de navigație transmis de stația Navtex Novorossiysk (Federația Rusă) prin email către NAVAREA III, la aceeași dată, la ora 06.59.

După primirea avertismentului, DHM a întocmit avizul pe care l-a transmis, conform obligațiilor legale, tuturor instituțiilor beneficiare pentru informarea navigatorilor despre posibilul pericol de mine și a fost comunicat un număr de telefon la care navigatorii să raporteze autorităților române situațiile în care ar observa existența unor asemenea pericole.

Conducerea Forțelor Navale Române a dispus în regim de urgență intensificarea măsurilor de supraveghere a spațiului maritim al României. În acest sens, puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” a ieșit luni, 21 martie, din portul militar Constanța, pentru a executa misiuni de cercetare în raioane maritime din apele teritoriale românești. Până la acest moment, nu au fost observate mine în aria de patrulare și nici nu au fost primite informații de la nave comerciale în acest sens.

În situația în care se vor constata astfel de situații, Forțele Navale Române sunt pregătite să acționeze cu mijloace de contracarare adecvate. În ultimii ani, Statul Major al Forțelor Navale a acționat pentru dezvoltarea de capabilități de luptă împotriva amenințărilor subacvatice, prin dotarea cu tehnică și aparatură performantă (Nava Maritimă Hidrografică „Cdor. Alexandru Cătuneanu”), prin dezvoltarea procedurilor operaționale și a deprinderilor unor echipe de militari (scafandri EOD, echipajele dragoarelor maritime, puitorului de mine), precum și prin participarea unor structuri specializate la misiuni și exerciții internaționale de luptă împotriva minelor marine și a amenințărilor subacvatice.”, a mai transmis MApN.

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

LIVE UPDATE Ziua 220 de război în Ucraina. Șeful centralei Zaporojie ar fi fost răpit de ruși, susține directorul Energoatom

Vești bune: Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare - Roşia Montană începe să scadă

Regina NU a murit la ora anunțată de Palatul Buckingham! De ce nu s-a anunțat decesul la timp

Băiatul de 13 ani, din Galați, dat dispărut a fost găsit

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies