Pensiile românilor vor fi majorate de trei ori. Cât ar urma să primească un pensionar cu 37 de ani de muncă

Autor: Diana Bostan

Pensionarii vor beneficia de o nouă recalculare

Sursa: Pexels

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii (CNPP), a informat românii că urmează să beneficieze de creșteri semnificative ale pensiilor. Guvernul planifică o a doua recalculare a acestora.

Șeful Casei Naționale de Pensii (CNPP) a venit cu detalii importante pentru pensionarii din România, explicând că vor beneficia de sume mai mari la pensii. Prima recalculare, menită să aducă un plus financiar pentru peste trei milioane de persoane, trebuie finalizată până la 1 septembrie.

Prima recalculare va avea loc până la data de 1 septembrie 2024

Începând cu 1 ianuarie 2025, toate pensiile vor fi majorate în urma indexării cu rata inflației.

În plus, din februarie, vor beneficia de creșteri suplimentare și acei pensionari care au avut prime, sporuri sau diverse bonusuri neincluse anterior în calculul pensiilor.

Citește și: Românii urmează să primească deciziile de recalculare a pensiilor! Ce se întâmplă dacă poștașii nu-i găsesc acasă pe pensionari

După finalizarea primei recalculări, programată să se încheie până la 1 septembrie și care va aduce creșteri pentru mai mult de trei milioane de pensionari, autoritățile se pregătesc să inițieze o a doua rundă de ajustări.

Aceasta va avea ca scop includerea unor beneficii suplimentare, asigurându-se astfel că toate categoriile de pensionari primesc sumele corespunzătoare drepturilor lor acumulate de-a lungul anilor de muncă. Această etapă ulterioară este menită să corecteze orice eventuale inadvertențe și să aducă o echitate sporită în sistemul de pensii.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la Paris? „Tavi a insistat să nu lăum mașină. Ne-a costat ceva aventura asta de la aeroport până la hotel.”

„De a doua recalculare beneficiază numai cei care au avut acele sporuri cu caracter nepermanent. Vreau să fac precizarea că nu toată lumea a avut, sunt sectoare care nu au asemenea sporuri și nu au ce adeverințe să mai prezinte în plus față de ceea ce au prezentat odată, când au depus dosarul de pensie”, a transmis Daniel Baciu pentru Antena3CNN.

Ce trebuie să facă pensionarii până la toamnă

Până la toamnă, pensionarii care se regăsesc în această categorie sunt îndemnați să depună documentele necesare la dosarul lor de pensie. Această procedură este esențială pentru a asigura că toate informațiile necesare sunt completate și verificate înainte de aplicarea recalculărilor și ajustărilor programate.

„Toate adeverințele, care o mare parte din ele sunt deja la dosarele de pensii ale pensionarilor aflați în plată, colegii mei au termen șase luni de zile să facă cea de a doua recalculare și lucrul acesta se va întâmpla începând

cu 1 septembrie până în luna februarie 2025”, a mai spus Daniel Baciu pentru sursa menționată anterior.

Citește și: Salariul minim european va fi introdus în România, din toamnă. Ce presupune și cum se calculează

Până la data de 1 septembrie, peste 3.500.000 de pensionari vor beneficia de majorări ale veniturilor lor. Ceilalți peste un milion de pensionari vor continua să primească pensiile lor curente până la 1 ianuarie 2025, când vor fi supuse recalculării și indexării cu rata inflației.

De exemplu, un pensionar cu 37 de ani de muncă acum primește aproximativ 2.600 lei lunar, conform Antena3CNN. După 1 septembrie, acesta va vedea o creștere la 3.800 lei lunar. Există și posibilitatea ca acesta să primească sume suplimentare începând din luna februarie, dar va trebui să demonstreze că a beneficiat de bonusuri sau prime în timpul activității sale.

 


Rebecca, Gagea și Julia au avut parte de mai multe surprize cu ocazia zilei lor de naștere. Rebecca a împlinit 23 de ani, Gagea 24, iar Julia 30.