Românii urmează să primească deciziile de recalculare a pensiilor! Ce se întâmplă dacă poștașii nu-i găsesc acasă pe pensionari

Autor: Diana Ghita

Românii își vor primi deciziile de recalculare

Sursa: Facebook Poșta Română

Procesul de recalculare a pensiilor, care va intra în vigoare la 1 septembrie, se apropie de finalizare. După adoptarea ordonanței de către Guvern, poștașii vor începe să distribuie noile decizii de pensie.

Noile decizii de recalculare trebuie să ajungă, în total, la cinci milioane de pensionari. Aceștia vor primi plicurile acasă, prin intermediul Poștei Române.

Ce se întâmplă cu deciziile de recalculare dacă poștașii nu-i găsesc acasă pe pensionari

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a explicat, într-un interviu acordat pentru Digi24, ce se va întâmpla în cazul în care pensionarii nu sunt găsiți acasă de către poștași.

În astfel de situații, plicul cu decizia de recalculare va rămâne la oficiul poștal aferent pentru câteva zile. Dacă pensionarul nu merge să ridice plicul în respectivul interval, acesta va putea fi preluat ulterior de la sediul casei județene de pensii.

De asemenea, Daniel Baciu a vorbit și despre românii care, în urma recalculării, vor avea pensii mai mici. În cazul în care noua formulă de calcul ar duce la un cuantum al pensiei mai mic decât cel actual, pensionarul va continua să primească suma mai mare, deja în plată.

 

Citește și: Erori de calcul la pensii! Consiliul Concurenței investighează companiile care furnizează servicii arhivistice românilor

„Dacă în această formulă de calcul există un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată în prezent, lucrurile sunt foarte clare, pensionarul rămâne cu pensia cea mai avantajoasă în plată,” a mai transmis președintele Casei Naționale de Pensii Publice, potrivit sursei citate.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online. „Cât de multe rabdă Dumnezeu!”

Câți pensionari beneficiază de pensii mai mari de la 1 septembrie

Aceasta măsură reflectă o politică de securitate socială menită să mențină stabilitatea financiară a pensionarilor și să prevină scăderea nivelului de trai al acestora.

Baciu a mai menționat că, de la 1 septembrie, unele pensii se vor majora cu procente semnificative, de până la 90%. Acest lucru se aplică în cazul pensionarilor care au lucrat mulți ani și au un stagiu de cotizare de peste 40 de ani. În total, peste trei milioane de pensionari vor primi bani în plus după recalcularea pensiilor.

Citește și: Pensii mărite după data de 1 septembrie 2024: Cine sunt românii care urmează să primească peste 6.000 de lei după recalculare

Sistemul de pensii publice din România este reglementat de o nouă lege, Legea 360/2023, adoptată în acest an. Legea pensiilor, aprobată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis, a fost publicată în Monitorul Oficial pe 6 decembrie 2023. Aceasta a fost aplicată de la 1 ianuarie 2024. Deși unele prevederi au intrat deja în vigoare la începutul anului, cele mai multe modificări vor deveni active din septembrie.