Se dau bilete de tratament pentru pensionari: Actele necesare pentru a putea beneficia de biletele de tratament gratuit

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 21 iun 2024, 13:00

Anumiți pensionari urmează să primească gratuit bilete de tratament pentru litoral sau pentru munte.

Sursa: pexels.com

Anumiți pensionari urmează să primească gratuit bilete de tratament pentru litoral sau pentru munte.

Anumite categorii de pensionari pot beneficia gratuit de bilete de tratament pentru locații pe litoral sau la munte, cu plecări între 26 și 29 iunie. Procedura de acordare a biletelor rămâne neschimbată, bazându-se pe un sistem de punctaj. Iată ce acte sunt necesare și cum se poate obține un bilet de tratament gratuit.

Bilete gratuite de tratament pentru pensionari

Anumite categorii de pensionari pot beneficia gratuit de bilete de tratament pentru locații pe litoral sau la munte, cu perioada de plecare între 26 și 29 iunie.

Iată care sunt actele necesare și procedura de acordare a acestor bilete.

Potrivit capital.ro, următoarea grupă de pensionari va pleca către stațiunile balneoclimaterice de pe litoral și de la munte în perioada 26-29 iunie. În prezent, mai sunt disponibile doar 20 de bilete pentru destinațiile: Sângeorz, Felix, Buziaș, Sovata, Lacu Sărat, Băile Bala și 1 Mai.

Procedura de acordare a biletelor de tratament rămâne neschimbată și se bazează pe un sistem de punctaj.

Acesta ia în considerare, în principal, dacă solicitanții au mai beneficiat de bilete în ultimii doi ani. Contribuția suportată de beneficiarii biletelor este de 50% din valoarea totală a pensiei.

Veteranii de război, persoanele care primesc pensii de invaliditate și cei cu handicap beneficiază de gratuități. Pentru ceilalți pensionari, contribuția este de 50% din valoarea biletului, cu condiția ca veniturile brute lunare să fie sub salariul mediu brut pe economie.

Dacă această condiție nu este îndeplinită, biletul trebuie achitat integral.

Citește și: Erori de calcul la pensii! Consiliul Concurenței investighează companiile care furnizează servicii arhivistice românilor

Actele necesare pentru biletele de tratament

Pentru a beneficia de tratamente gratuite pensionarii vor fi nevoiți să prezinte următoarele acte:

 

- Cererea tip de acordare a biletului de tratament

- Formularul poate fi descărcat de pe site-urile autorităților competente sau obținut de la birourile acestora.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online. „Cât de multe rabdă Dumnezeu!”

- Document de plată

- Include talonul de pensie din sistemul public sau alte sisteme de pensii neintegrate, în funcție de situație.

- O declarație pe propria răspundere care confirmă că nu se obțin alte venituri din alte surse de pensie neintegrate în sistemul public de pensii.

- Biletul de trimitere

- Document eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care are contract cu casele de asigurări de sănătate.

Citește și: De la 1 iulie 2024, suma pe care trebuie să o plătești pentru cumpărarea vechimii pentru pensie se majorează: Cât trebuie să scoată românii din buzunar pentru fiecare lună

 

De ce alte documente mai aveți nevoie pentru biletul de tratament gratuit?

 

- Copii după actul de identitate și alte documente solicitate în funcție de caz.

 

Casa Județeană de Pensii (CJP) Constanța a confirmat că procedura de acordare rămâne aceeași, fiind bazată pe sistemul de punctaj care ia în considerare și dacă solicitanții au mai beneficiat de bilete în ultimii doi ani.

Astfel, pentru a beneficia de biletele de tratament, pensionarii trebuie să depună toate documentele necesare și să respecte procedura de acordare stabilită de autorități. Perioada de plecare este între 26 și 29 iunie, iar biletele disponibile sunt limitate și se atribuie în funcție de punctaj și tipul pensiei.