Pensiile nu mai cresc cu 40%! Vasile Dîncu: „Când am făcut acel proiect cu 40%, nu era pandemie”

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 09 aug 2022, 01:20

Pensiile nu mai cresc cu 40%! Vasile Dîncu: „Când am făcut acel proiect cu 40%, nu era pandemie”

Sursa: PixaBay

Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, a spus ce se va întâmpla cu creșterea de 40% a pensiilor, prevăzută într-un proiect, dacă PSD ajunge la guvernare.

Legea

susținută și votată de PSD avea în vedere o creștere a pensiilor cu 40%, dar PNL a făcut calculele și se pare că este posibilă o creștere de doar 11%. Președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, a vorbit despre această situație.

Vasile Dîncu: „Când am făcut acel proiect cu 40%, nu era pandemie” 

„Lucrăm împreună la acest lucru. Am cerut încă din prima întâlnire, am primit deja, exercițiul bugetar – mai trebuie luna asta, că nu s-a terminat încă – pentru luna octombrie și avem o fotografie. Dar noi vom ține cont de ceea ce există în acest moment, mai ales că suntem în criză și-n pandemie.

Citește și: Dinu Maxer rupe tăcerea, după divorț: „Am tot sperat că ne vom împăca”. Deea a plecat de acasă acum 4 săptămâni

Citeste si: Veşti bune pentru românii care vor să se pensioneze! Pensiile românilor vor crește din 2022

Când am făcut acel proiect cu 40%, din care s-a îndeplinit o parte deja, nu era pandemie, nu era chiar o asemenea situație cum o avem acum, cu 500 de morți pe zi și cheltuieli fantastice pentru asta, nevoia de investiții în spitale, în sănătate, în educație.

Dar în viitor, ne uităm la exercițiul financiar și împreună vom stabili ce se poate face în asta. Sigur, pentru noi, ca partid de stânga, bunăstarea oamenilor, salarii decente, pensii decente sunt priorități, dar nu sunt priorități iraționale, încât să distrugem România fără raționalitate”, a declarat Vasile Dîncu.

Pensiile nu vor scădea. Lia Olguța Vasilescu: „V a fi o scădere a pensiilor cât timp PSD va fi la putere”

Cine beneficiază de a 13-a pensie în 2023. Câți bani în plus și ce ajutoare financiare se acordă pensionarilor?

„Creșterea pensiilor trebuie să fie cât stabilisem pe Legea 127. Și pentru această lege trebuie stabilit un calendar. În ianuarie 2020 ar fi trebuit să fie recalculate pensiile, dar nu s-a făcut nici până acum acest lucru. După reevaluare s-a trecut dintr-o bază de date în alta. Trebuie să intrăm pe un calendar, nu vom renunța la legea pensiilor. Suntem obligați să lucrăm pe ea. Așa cum o stabilisem, trebuia ca recalcularea să ajungă la cheltuieli de 11,7% din PIB. Din păcate, în PNRR angajamentele erau să nu treacă 9,45% din PIB cu pensiile.

Citeste si: Produsele de panificație și pâinea vor suferi creșteri de prețuri! Care sunt motivele pentru care vor crește inevitabil prețurile

Asta ne va forța să ne uităm dacă punctul de pensie poate rămâne la 75 de lei. Sunt șanse să nu se mai majoreze pe legea 127, dar nu va fi o scădere a pensiilor cât timp PSD va fi la putere sau va conduce Parlamentul. Nu renunțăm la această lege, chiar dacă noile condiții ne obligă.”, a declarat Lia Olguța Vasilescu, fostul ministru al Muncii.