Pensii 2024: Ce schimbări legislative se vor aplica?

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 18 iun 2024, 03:30

Ce schimbări legislative se vor aplica?

 
Sursa: pixabay.com

Începând cu data de 1 ianuarie 2024, apar noi schimbări în ceea ce privește pensiile românilor.

Noi schimbări legislative vor fi aplicate începând cu data de 1 ianuarie 2024. Cu cât se vor majora pensiile românilor.

Apar noi schimbări legislative legate de pensiile românilor

Începând cu 2024, va intra în vigoare Legea 127/2019, care urmează să înlocuiască prevederile Legii 263/2010. Astfel, începând cu 1 ianuarie, această marcă temporală semnificativă va deschide calea către o serie de schimbări profunde în ceea ce privește modul în care pensionarii români intră în rândul beneficiarilor de pensii.

În prezent, pensionarii sunt limitați în a lucra cu contracte individuale de muncă va fi lăsat în urmă. În contextul noului sistem, pensionarii anticipați vor putea cumula pensiile lor cu veniturile obținute din angajarea cu forme legale. Acest pas înainte este o măsură prin care se încearcă a se echilibra nevoile economice și contribuția activă la societate.

De asemenea, o altă modificare adusă legii pensiilor, perioadele în care contribuțiile de asigurări sociale au fost achitate vor fi luate în considerare în calculul stagiului minim de cotizare, într-o mișcare de a clarifica și simplifica procesul.

Citește și: Apar noi pensii speciale în România. Ce spun reprezentanții CCR?

Cu cât vor crește pensiile românilor?

Președintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, a prezentat intenția autorităților de a majora pensiile în viitorul apropiat.

Astfel, potrivit noilor informații,  pensia minimă ar putea fi majorată de la 1.125 lei la 1.350 lei, iar punctul de pensie ar putea fi ajustat de la 1.785

lei la 2.142 lei și asta datorită faptului că  potrivit legii, valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflației, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câștigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent.

Daniel Baciu, șeful Casei naționale de Pensii, a declarat că: ”Astăzi plata pensiilor este sub procent, nu cu mult sub el, dar avem un impediment, jalonul 214 din reforma pensiilor.

În baza noului act normativ trebuie să înlăturăm inechitățile pentru că sunt contribuții egale și pensii diferite.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pensiile vor crește și va trebui făcut un efort suplimentar la bugetul de pensii și pe viitor ar trebui inechitățile să nu mai existe”.

Implementarea majorărilor propuse pentru 1 ianuarie 2024 rămâne încă o temă de discuție, deoarece mecanismele propuse sunt menite să acopere inflația și creșterea salariului mediu brut, asigurându-se că pensiile rămân în concordanță cu nevoile sistemului.

De asemenea, trebuie menționat faptul că există o propunere în Coaliție prin care creșterea să se facă etapizat: 1 ianuarie și 1 septembrie, dar balanța tinde tot către majorare într-un singur pas de la 1 ianuarie.

Citește și: Salariile se vor majora! Ei sunt angajații care vor primi peste 7.000 de lei pe lună. Legea intră în vigoare de la 1 noiembrie

Daniel Baciu a mai declarat că: ”Este clar prevăzut în lege mecanismul de indexare de 100% din rata inflației și de 50% din creșterea salariului mediu brut care trebuie corelată și cu necesitățile din sistem pentru a le diminua realist. Trebuie să facem o indexare, însă este prematur să discutăm de 1 ianuarie 2024, dar mecanismul este clar și trebuie să transpunem în actuala lege ce v-am spus ca să fie acoperită inflația și creșterea”.

Liderul Casei naționale de Pensii a mai explicat și ce va însemna recalcularea pensiilor și cum se va face, astfel încât toate inechitățile să fie înlăturate.  ”Evident că se face în baza noii formule, când avem legea finalizată, după ce trece de toate pârghiile din sistem pe care trebuie să le parcurgă o lege, sindicate, Parlament, Monitorul Oficial, noi vom ști formula finală și acolo în baza formulei finale vom începe să recapitulăm toate pensiile (…) În momentul de față suntem în procesul premergător recalculării, evaluarea dosarelor. Am rămas acum cu dosarele grele și ne apropiem de pragul de 90%. Când vom avea tot acest proces de evaluare, după aceea dacă avem legea adoptată recalcularea nu ar trebui să dureze prea mult. Procesul de evaluare a fost greu și va trebui să avem o nouă formulă de calcul”.

Sursă: alba24.ro

 

 


Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!