Pensia pe care o vor primi cei care au muncit mai puțin de 15 ani. Ce trebuie să știe seniorii despre calcularea pensiei

Autor: Silvia Cirstea
Actualizat: 23 mai 2024, 12:04

Imagine cu scop ilustrativ 

Sursa: Unsplash

Ce pensie vor lua cei care nu au muncit 15 ani. Iată ce trebuie să știe seniorii despre opțiunile pe care le au!

Procesul de recalculare a pensiilor în România a adus în atenție diverse întrebări și situații particulare pentru pensionari. Una dintre cele mai frecvente întrebări este legată de pensionarii care nu au muncit cel puțin 15 ani. Iată ce pensie vor lua aceștia și ce opțiuni au!

Pensia pe care o vor primi cei care nu au muncit 15 ani

Zeci de persoane se întreabă acum ce pensie vor lua, dacă nu au acumulat minim 15 ani de muncă.

Ei bine, pensionarii aflați în această situație trebuie să știe că opțiunile de pensie sunt limitate și mai puțin avantajoase. Astfel, aceștia nu pot beneficia de pensia minimă/socială, ci vor primi pensii bazate strict pe contributivitate, care sunt semnificativ mai mici.

Totodată, în cazurile de incapacitate de muncă, singura opțiune este pensia de handicap, care oferă un sprijin financiar, însă și acesta fiind limitat. Cât despre pensionarii care nu au lucrat cel puțin 15 ani, aceștia nu sunt eligibili pentru pensia minimă/socială, care este de 1.281

de lei, ceea ce înseamnă că ei nu pot solicita această formă de sprijin financiar oferită de stat.

Totuși, potrivit capital.ro, pentru cei care au atins vârsta de pensionare, dar au lucrat mai puțin de 15 ani, pensia se calculează exclusiv pe baza contributivității. Cu toate acestea, pensia lor va fi mult mai mică, reflectând contribuțiile efective la sistemul de pensii. De exemplu, în sistemul agricol, pensia pentru o persoană care a muncit 30 de ani, bazată pe contribuție, poate fi de doar 591 de lei.

Conform aceleiași surse citate mai sus, în unele cazuri, statul poate adăuga o diferență, dar nu până la nivelul pensiei minime de 1.281 de lei.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Ce trebuie să știe românii despre cardurile de energie care expiră în câteva zile. Cum se pot retrage banii cash

Ce opțiune au persoanele cu incapacitate de muncă

Deși situația în cazul persoanelor care nu au acumulat 15 ani de muncă este destul de dificilă, pentru cei cu incapacitate de muncă opțiunile sunt mult mai mici. Mai exact, pensionarii care nu au lucrat 15 ani și nu au atins vârsta de pensionare, dar intră în incapacitate de muncă, singura opțiune pe care o au este aceea să primească pensie de handicap.

Astfel, aceștia nu primesc pensie pe baza contributivității, ci trebuie să depună un dosar pentru a primi pensie în funcție de gradul de handicap. Conform Legii 448/2006, persoanele cu dizabilități primesc o indemnizație lunară. Valoarea acesteia este calculată în funcție de gravitatea handicapului, după cum urmează.

-Handicap grav: Indemnizația este de 462 de lei pe lună.

-Handicap accentuat: Indemnizația este de 350 de lei pe lună.