Pensia pe care o va primi un român cu 35 de ani de muncă vechime, după noua lege. Cum arată formula nouă de calcul a pensiei

Autor: Silvia Cirstea

Imagine cu scop ilustrativ 

Sursa: Unsplash

Iată ce pensie va primi un român cu 35 de ani de muncă vechime, după noua lege. Vezi mai jos cum se calculează pensiile după noua formulă!

Ce pensie va primi un român cu 35 de ani de muncă vechime, după noua lege. Vezi mai jos cum se calculează pensia după noua formulă și ce prevede proiectul legislativ intrat în vigoare de la începutul anului.

Pensia pe care o va primi un român cu 35 de ani de muncă vechime, după noua lege

Pe data de 6 decembrie 2023, legea pensiilor, adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ea se aplică începând din 1 ianuarie 2024, însă o parte mare din prevederi vor intra în vigoare în luna septembrie a acestui an. Astfel, noua lege prevede că de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8% și vor fi recalculate în septembrie, ceea ce înseamnă că punctul de pensie va fi 2.032 de lei. În ceea ce privește vârsta de pensionare lucrurile nu s-au schimbat, astfel că va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani, introdusă gradual.
De altfel, stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani.

Totuși, noua lege a pensiilor vine cu o nouă formulă de calcul. Mai exact, potrivit antena3.ro, calcul pensiei va fi egal cu VPR, adică valoarea punctului de referință, înmulțit cu numărul total de puncte:

Calculul pensiei= VPR x Numărul total de puncte

VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei.

Număr total de puncte= puncte contributivitate+ puncte stabilitate+ puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.

Având în vedere noua lege, mulți oameni s-au întrebat ce pensie va primi un român după 35 de ani de muncă vechime. Ei bine, conform aceleiași surse citate, calculând pe baza unui salariu minim de 3.000 lei, un român ar primi o pensie de aproximativ 1.260 lei, după 35 de ani de muncă. Pe de altă parte, dacă pensionarul ar fi avut un salariu de 5.000 de lei și 35 de ani de muncă, calculul arată altfel.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”

Mai exact, cifrele arată în felul următor: 0,73648 (Punctajul anual) x 35 (Numărul de ani de vechime)+ 0,5 (punctele de stabilitate) x 5 (numărul de ani munciți suplimentar peste vechimea de 25 de ani) +0,75 (punctele de stabilitate) x 5 (numărul de ani munciți suplimentar peste vechimea de 30 de ani).

Astfel, rezultatul va fi un număr de 32,0268 puncte de pensie, care înmulțite cu 81 de lei va da o pensie de 2.594 lei, mult mai mare decât cea a unui pensionar cu salariu minim de 3.000 de lei.

Citește și: Apar noi ajutoare pentru persoanele cu dizabilități: Ministrul Muncii „Pot fi construite de la zero servicii sociale care să susţină aproape 5.000 de persoane cu dizabilități să aibă un trai independent.”

Cum se poate face recalcularea pensiei

Seniorii care doresc recalcularea pensiei pot face acest lucru prin solicitare, alături de actele necesare. Recalcularea se poate face pentru cei care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă sau pentru cei care au mai lucrat după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie. Acestea fiind spuse, după orice stagiu de cotizare de minimum 12 luni, românii pot solicita recalcularea drepturilor de pensie, conform gandul.ro.

De precizat este și faptul că noua lege a pensiilor prevede că anumite categorii de români vor primi puncte în plus la pensie, care se transformă în bani, dacă îndeplinesc anumite condiții. Printre cei care pot beneficia de punctele oferite în plus se numără:

-cei care au terminat facultate, masterat;

-cei care au făcut armata;

-cei care au luat sporuri, prime, premii;

-cei care au făcut ore suplimentare;

-mamele cu un copil până la vârsta de 16 ani sau adoptă un copil sau are un copil adoptat de care se ocupă până la 14 ani;

-cei care au peste 25 de ani contributivi.

 


Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!