Apar noi ajutoare pentru persoanele cu dizabilități: Ministrul Muncii „Pot fi construite de la zero servicii sociale care să susţină aproape 5.000 de persoane cu dizabilități să aibă un trai independent.”

Autor: Cristina Mocanu

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat pe pagina de Facebook că au fost alocați peste 20 de milioane de euro pentru persoanele cu dizabilități din România.

Simona Bucura-Oprescu a anunțat pe pagina de Facebook a Ministerului Muncii și Solidarității Sociale că autoritățile române pot accesa fonduri pentru construirea de la zero a 36 de servicii comunitare noi, reprezentând centre de zi, centre de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu. Mai exact, au fost puși la dispoziție peste 20 de milioane de euro pentru ajutorarea persoanelor cu dizabilități.

Ministerul Muncii a lansat un nou proiect pentru ajutorul persoanelor cu dizabilități

Ministerul Muncii a anunțat că Direcțiile Generale de Asistență Socială şi Protecția Copilului (DGASPC) şi Unităților Administrativ-Teritoriale (UAT) pot accesa un buget de peste 25,4 milioane de euro în cadrul proiectului „Dezvoltarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilități”, pentru a putea crea anumite servicii care vor fi destinate pentru persoanele cu astfel de probleme. Anunțul a fost lansat luni, 20 mai, pe pagina oficială de Facebook a Ministerului Muncii și Solidarității.

Astfel că, ministrul muncii Simona Bucura-Oprescu a precizat: „România este în plin proces de dezinstituționalizare care presupune incluziunea socială a persoanelor adulte cu dizabilități. În cadrul acestui apel pot fi construite de la zero servicii sociale care să susțină aproape 5.000 de persoane cu dizabilități să aibă un trai independent. Invit autoritățile locale să scrie proiecte și să acceseze aceste fonduri necesare pentru a avea o societate incluzivă care să asigure o viață mai bună pentru oameni”.

Potrivit anunțului, există un buget total de 25,41 milioane de euro (126,33 milioane de lei, fără TVA), iar autoritățile locale pot accesa fonduri pentru a construi de la zero 36 de servicii comunitare noi, dintre care acestea ar putea reprezenta centre de zi, centre de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu sau centre de servicii de asistență și suport.

Citește și: Tichete sociale pentru mame. Vești bune de la Guvern: Cine va primi 2.000 de lei, începând de acum

Trebuie menționat faptul că rolul noilor servicii comunitare este să prevină instituţionalizarea, să crească calitatea vieții persoanelor cu dizabilități instituționalizate și să asigure sprijin pentru viaţă independentă şi integrare în comunitate.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”

Conform sursei citate, Legea nr. 7/2023 privind susținerea procesului de dezinstituționalizare a persoanelor adulte cu dizabilități, aplicarea unor măsuri de accelerare a acestuia și de prevenire a instituționalizării prevede obiectivele și indicatorii de performanță cu privire la numărul de persoane dezinstituționalizate, care condiționează finanțarea de la bugetul de stat a serviciilor sociale rezidențiale. Astfel, până la data de 30 iunie 2026 numărul persoanelor instituționalizate la nivel național trebuie redus cu 5.776,

iar până la 30 iunie 2030 cu încă 1.150 de persoane.

 

Data până la care pot fi depuse proiectele

Ministerul Muncii a ținut să anunțe că potrivit calendarului actualizat al apelului, termenul pentru depunerea proiectelor a fost prelungit până la data de 30 iunie 2024. Depunerea proiectelor se face exclusiv prin platforma electronică dedicată PNRR, la următorul link proiecte.pnrr.gov.ro.

Citește și: Pensii mai mari după recalculare 2024: Ministrul Muncii „Plicurile cu deciziile de recalculare vor ajunge la români în perioada verii”

Acest apel face parte din Componenta 13- Reforme sociale din Planul Naţional de Redresare şi Reziliență al României (PNRR), Investiția I.2- Reabilitarea, renovarea şi dezvoltarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilități, ținta 396 – Noi servicii comunitare pentru persoanele cu dizabilități.

 


Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!