Pe ce dată pică Paştele ortodox şi catolic în 2021. Cum se calculează data

Autor: Madalina Maftei
Paştele ortodox şi catolic în 2021

Paştele este o sărbătoare a cărei dată diferă de la an la an. În funcţie de această sărbatoare se stabilesc şi alte sărbători precum, Floriile, Înălţarea Domnului sau Rusaliile.

În anul 2021, Paştele ortodox va fi pe data de 2 mai, iar Paştele catolic se va sărbători pe 4 aprilie.

Cum se stabileşte data în care va pica Paştele?

Regula conform căreia se calculează ziua exactă în care se sărbătoreşte Paştele, a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 î.C. Astfel, Paştele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară. 

Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte Crăciunul după calendarul gregorian, iar Paştele după calendarul iulian.

De asemenea, dacă această dată se suprapune cu Paştele Iudeilor, sărbătoarea va fi mutată în duminica imediat următoare.

Paştele ortodox în anii următori

 • 2021 – 2 mai
 • 2022 – 24 aprilie
 • 2023 – 16 aprilie
 • 2024 – 5 mai
 • 2025 – 20 aprilie
 • 2026 – 12 aprilie
 • 2027 – 2 mai
 • 2028 – 16 aprilie
 • 2029 – 8 aprilie
 • 2030 – 28 aprilie

Paştele catolic în anii următori

 • 2021 – 4 aprilie
 • 2022 – 17 aprilie
 • 2023 – 9 aprilie
 • 2024 – 31 martie
 • 2025 – 20 aprilie
 • 2026 – 12 aprilie
 • 2027 – 2 mai
 • 2028 – 16 aprilie
 • 2029 – 8 aprilie
 • 2030 – 28 aprilie

Pe ce dată începe postul Paştelui în 2021?

În anul 2021, Postul Paştelui începe pe 15 martie şi se încheie pe 1 mai.

De la sfârşitul secolului al III-lea, Postul cel Mare a fost împărţit în două perioade distincte, cu denumiri diferite: Postul Păresimilor (Patruzecimii), sau postul prepascal, care ţinea până la Duminica Floriilor şi avea o durată variabilă, şi Postul Paştilor (postul pascal), care ţinea o săptămână, din Duminica Floriilor până la cea a Învierii şi era foarte aspru.

Abia în secolul al IV-lea, după uniformizarea datei Paştilor, hotărâtă la Sinodul I Ecumenic, Biserica de Răsărit (Constantinopol) a adoptat definitiv vechea practică, de origine antiohiană, a postului de şapte săptămâni, durată pe care o are şi astăzi, cu toate că deosebirile dintre bisericile locale asupra duratei şi modului postirii au persistat după acel moment.

Postul Mare al Paştilor este perioada de pregătire pentru Sfintele Paști, fiind asemănat adesea cu o călătorie duhovnicească către Săptămâna Patimilor și Înviere. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Este un timp liturgic, din cadrul Triodului, de mare nevoință sufletească și trupească în care se îmbină cele două feluri de postire: postul ascetic și postul total.

Este numit "mare" pentru că este cel mai lung și cel mai important dintre toate posturile.

Citeste si: Calendar creștin ortodox 2021. Sărbătorile importante și personalitățile marcante din fiecare lună

Când durează postul Paştelui?

Pentru că aminteşte de postul de 40 de zile pe care Mântuitorul l-a ţinut, înainte de începerea activităţii Sale, Postului Mare i s-a dat şi denumirea de Păresimi sau Patruzecime, denumire întâlnită pentru prima dată în canonul 5 al Sinodului I Ecumenic. Conform hotărârii statornicite atunci, postul de 40 de zile, se încheie în vineri, înaintea Sâmbetei lui Lazăr. Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Floriilor sunt considerate praznice aparte. La fel, ultima săptămână, cea a Pătimirilor Domnului, este încadrată într-un regim mai aspru de postire. Deci, pe lângă cele 40 de zile mai există aceste opt zile de post pe care le atribuim Postului Mare, dar care au practici liturgice și rânduieli tipiconale diferite.

De ce Paştele ortodox şi Paştele catolic nu se sărbătoresc la aceeaşi dată 

Motivul pentru care cele două sărbatori, Paştele ortodox şi Paştele catolic, se sărbătoresc la date diferite depinde de două fenomene importante, unul cu dată fixă echinocțiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare, luna plină. Aceste fenomene stau la baza calculării datei la care creștinii sărbătoresc Paștele.

În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici și ortodocși. Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic după calendarul iulian.

Astfel, deși este cea mai importantă sărbătoare creștină, Paștele catolic și cel ortodox nu cad în aceeași zi decât rareori (așa cum s-a întâmplat în 2014 și în 2017). Paștele catolic poate cădea în luna martie sau aprilie și niciodată în luna mai, în timp ce cel ortodox poate cădea în aprilie sau mai și niciodată în martie.

Citeste si: Care este, de fapt, motivul pentru care elevii vor avea două vacanțe de Paște în 2021

 

 

 


Venirea Teodorei în ”Casa iubirii” a stârnit noi discuții aprinse între Rebecca și Antoni. În ediția de miercuri, 17 iulie, Rebecca nu s-a mai putut stăpâni și a izbucnit în lacrimi.