Pe ce dată pică Boboteaza și ziua Sfântului Ioan Botezătorul

,
Botezul Mântuitorului Iisus Hristos
Boboteaza și Sfântul Ioan în 2021, tradiții și obiceiuri

Boboteaza, sârbâtorită în ziua de 6 ianuarie, reprezintă ziua în care Iisus Hristos a fost botezat de către Sfântul Ioan Botezătorul în apa Iordanului. Sfântul Ioan, sărbătorit pe 7 ianuarie, marchează sfârșitul sărbătorilor de iarna.


In articol:

Sărbătoarea de Bobotează și Sfântul Ioan Botezătorul, conform calendarului Ortodox, anul acesta, vor cădea în zilele de Miercuri și Joi.

Tradiții și obiceiuri de Bobotează

Boboteaza reprezintă sărbătoarea dedicată botezului Domnului în apele Iordanului. Această sărbătoare mai poartă demumirea și de “Epifanie”, “Teofanie”, “Arătarea Domnului” sau  “Descoperirea cuvântului Întrupat”

În ziua de 5 ianuarie, se ține post negru, la fel ca în Ajunul Crăciunului sau ca în Vinerea Mare dinaintea Paștilor. În aceeași zi, preoții merg pe la casele credincioșilor pentru a le aduce, prin stropirea cu apă sfințită, binecuvântarea Sfintei Treimi.

De Bobotează, preoții sfințesc toate apele, de unde oamenii vor lua, iar mai apoi, vor stropi casele, gospodăriile și animale, păstrând restul apei în sticlă, pentru leac.

În ziua de Bobotează, preoții au obiceiul de a arunca crucea în apele înghețate, iar tinerii cei mai curajoși au datoria de a o aduce la mal. Se spune că cel care face asta va avea parte numai de bine și va fi ferit de toate bolile.

În ajunul Bobotezei, românii pregătesc o masă asemănatoare cu cea din Ajunul Crăciunului. Sub fața de masă se pune fân, iar pe fiecare colț se pune câte un bulgare de sare.

Se spune că la miezul nopții dinspre ziua de Bobotează, animale din grajd vorbesc despre locurile unde sunt ascunse comorile.

De asemenea, în această zi nu se spală rufe, sunt interzise certurile în casă și nu se dă nimic cu împrumut.

În ziua de Bobotează dacă vremea este frumoasă, bătrânii spun că va fi un an bogat în pâine și pește.

Botezul Mântuitorului Iisus Hristos
Botezul Mântuitorului Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul

Citeste si: Boboteaza sau Botezul Domunului sărbătoare cu tradiții, obiceiuri și superstiții

Ce trebuie să facă fetele de Bobotează

Fetele care cad pe gheață în ziua de Bobotează pot fi sigure că se vor mărita în acel an.

În noaptea de Bobotează, fetele apelau la numeroase practici populare pentru a-și  ghici sau vedea ursitul, cum ar fi numărau parii de la gard, ghiceau în oglindă sau în apă, puneau fire de busuioc sub pernă, scormoneau focul în vatră spunând „Cum sar scânteile din jăratic, așa să scânteie inima lui, și nu înțesec focul, ci înțesesc inimia lui”.

Tradiții de Sfântul Ioan

De Sfântul Ioan Botezătorul, pe 7 ianuarie, există un obicei numit „Udarea Ionilor”, practicat în Transilvania și Bucovina.

O tradiție din Bucovina spune că, la porțile celor care poartă numele de Ioan se pune un brad împodobit, iar aceștea dau o petrecere cu lăutari. În Transilvania, cei care poartă acest nume sunt purtați cu mare alai prin sat până la râu, unde sunt boteazați sau purificați.

Citeste si: Boboteaza. Semnificatia sfintirii caselor de catre preot de Boboteaza

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

Boboteaza, 6 ianuarie. Asa ceva sa nu faci sub nicio forma! Traditii si obiceiuri de Boboteaza

SURSE | Liderii coaliției, aproape de acord: Taxarea specială a multinaționalelor, din 2022. Bani pentru educație și sănătate

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita supernă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

Sfântul Ion. Rugăciunea pe care să o rostești în ziua de 7 ianuarie

Boboteaza 2020. Superstitii de Boboteaza pe care este bine sa le stii

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies