Boboteaza sau Botezul Domunului sărbătoare cu tradiții, obiceiuri și superstiții

,

Boboteaza este o sărbătoare creștină care se celebrează anual la 6 ianuarie, înaintea sărbătorii Sfântului Ion.


In articol:

De asemenea, Boboteaza marchează încheierea sărbătorilor de iarnă dedicate Crăciunului, fiind o sărbătoare a purificării naturii, a apelor de forțele răului.

Boboteaza reprezintă, de fapt, sărbătoarea dedicată botezului Domnului în apa Iordanului. Această sărbătoare, a Bobotezei, mai este cunoscută și sub numele de “Epifanie”, “Teofanie”, “Arătarea Domnului” sau “Descoperirea cuvântului Întrupat”.

De obicei, în această perioadă în țara noastră este foarte frig, de unde și expresia “gerul Bobotezei”.

În această zi, de Bobotează, există tradiția conform căruia preoții sfințesc toate apele din care oamenii vor lua, mai apoi, pentru a stropi gospodăriile, casele și animalele, păstrând restul apei în sticle, pentru leac.

În satele și orașele traversate de râuri există obiceiul ca preoții să arunce crucea în apa înghețată, iar tinerii curajoși au datoria de a o scoate la mal. Se spune, conform tradiției și credinței, că cel care va face asta va avea parte numai de bine și va fi ferit de toate bolile.

Citeste si: Masa de Boboteaza- care sunt cele 12 feluri de mancare ce se pregatesc pentru marea sarbatoare!

Citeste si: Obiceiuri culinare pentru Ajunul Bobotezei. 12 Mancaruri ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de sarbatoare

Se

crede, conform spuselor populare că, la Bobotează, când preotul moaie crucea în apă, toți dracii ies din ape și rătăcesc pe câmpuri până ce se termină sfințirea apelor. Nimeni nu-i vede, în afară de lupi, care se iau după ei și unde-i prind acolo îi sfâșie. Din această cauză, există și superstiția conform căreia nu ai voie să lași rufe pe sârmă deoarece, dracii, în fuga lor, se pot ascunde printre ele.

Totodată după Bobotează nu se spală cămășile două săptămâni deoarece apele sunt încă sfințite.

În ziua de Bobotează bătrânii spun că dacă vremea e frumoasă, atunci anul va fi bogat în pâine și pește.

Dacă la Bobotează vremea a fost rece, atunci după ieșirea cu „Iordanul” se va înumia, iar dacă vremea a fost caldă, atunci se va înăspri.

Toate obiceiurile și tradițiile legate de Bobotează au ca și scop, pe de o parte, alungarea spritelor rele care circulă libere de la Crăciun, iar pe de altă parte, urmăresc atragerea belșugului în anul ce va urma.

Citeste si: Minune: Copilul era declarat mort de 24 de ore, cand doctorul a facut ceva ce nu credea ca are vreun sens

Citeste si: Traditii si superstitii de Boboteaza. Ce trebuie sa faci in aceste zile ca sa ai un an bun

 

Citește-ne pe
Citește și:

Turcu, reactii necontrolate fata de Roxana! Concurentul explodeaza de gelozie si sparge o usa in culise! Afla cum va reactiona Roxana, ASTAZI, intr-o editie incendiara...

În contextul RĂZBOIULUI dintre Israel și palestinienii din Fâșia Gaza, Comisia Europeană face apel la vigilenţă împotriva actelor de antisemitism

BOMBA! Cine este IUBITA secreta a lui Culita Sterp? S-a aflat acum. E SCANDAL monstru

Se iese mai devreme la pensie. Iata conditiile pe care trebuie sa le indeplinesti

EXCLUSIVITATE. Bogdan Vladau si Gina Chirila, primele declaratii despre viitoarea lor postura de parinti! Cei doi vor avea o fetita anul viitor!

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies