Paștele catolic 2023: De ce data la care se sărbătorește diferă de Paștele ortodox?

Author: Cristina Mocanu

Paștele catolic este sărbătorit la o dată diferită de Paștele ortodox, dar tradițiile și obiceiurile se aseamănă destul de mult.

Sursa: https://pixabay.com/

Care este motivul pentru care catolicii și ortodocșii sărbătoresc Paștele în zile diferite?

Creștinii catolici sărbătoresc Paștele pe data de 9 aprilie, iar ortodocșii pe 16 aprilie.

Din ce cauză catolicii sărbătoresc Paștele mai devreme?

De ce catolicii au Paștele mai devreme?

Există o singură regulă prin care se stabilește data Paștelui, iar aceasta a fost stabilită chiar la primul sinod ecumenic din anul 325 de la Niceea. Creștinii se ghidează după următoarea regulă: Sărbătoarea Învierii Domnului (popular Paște) va fi în prima zi de Duminică, după lună plină după echinocțiu de primăvară. Mai exact, există 3 coordonate majore: ziua de Duminică (ziua sfântă a creștinilor), un eveniment astronomic-luna plină-și echinocțiul de primăvară-21 Martie.

Așadar, niciodată Paștele nu poate fi înainte de 21 Martie. Apoi se așteaptă prima lună plină și în prima duminică după acest eveniment se organizează sărbătoarea pascală.

Citește și: Floriile 2023: Ce nume se sărbătoresc și pe ce dată pică sărbătoarea?

Există și o excepție de la această regulă, anume: Dacă această duminică se suprapune Paștelui evreiesc (14 Nisan – a şaptea lună a anului ecleziastic şi prima lună a anului civil în calendarul ebraic), sărbătoarea va fi mutată în duminica următoare.

Conform acestei legi nu ar trebui să existe niciun fel de problemă în a stabili această dată și totuși există, pentru că paradoxal cea mai stabilă coordonată din această regulă este cea mai flexibilă-data de 21 Martie, deoarece în practica bisericească există nu un singur calendar, ci două: cel iulian și cel gregorian.

Biserica Ortodoxă Rusă şi Biserica Ortodoxă Sârbă nu au adoptat calendarul gregorian.

În prezent Biserica Ortodoxă Română sărbătorește Crăciunul după calendarul gregorian şi Paştele după cel iulian. Biserica Ortodoxă Finlandeză şi cea Estoniană sunt singurele biserici ortodoxe care sărbătoresc Paştele după calendarul gregorian.

Astfel, deşi este cea mai importantă sărbătoare creştină, Paştele catolic şi cel ortodox nu cad în aceeași zi decât rareori (așa cum s-a întâmplat în 2014 şi în 2017). Paştele catolic poate cădea în luna martie sau aprilie şi niciodată în luna mai, în timp ce cel ortodox poate cădea în aprilie sau mai şi niciodată în martie.

Tradițiile și obiceiurile de Paștele Catolic în lume

Paștele catolic este sărbătorit la o dată diferită de Paștele ortodox, dar tradițiile și obiceiurile se aseamănă destul de mult.

În Sâmbăta Sfântă,  Biserica meditează în tăcere şi rugăciune pătimirea şi moartea lui Hristos. În noaptea de Înviere are loc celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale, prin care se exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viața nouă în Isus Hristos Înviat.

În Spania și Portugalia, zilele de joi și vineri dinainte de Paști și cea de luni sunt sărbători oficiale. În Spania, prăjitura specifică este Mona, un tip de cozonac auriu peste care se pun ouă colorate înainte de a fi băgat la cuptor. În Săptămâna Mare sau a Patimilor, pe străzi au loc zilnic procesiuni și spectacole de teatru.

Citește și: Secretul ouălor de Paște. Orice gospodină trebuie să îl știe

În Marea Britanie, nu mielul, ci jambonul de porc se află pe masă în prima zi de Paști. Porcul este considerat simbolul norocului la englezi. Ouăle de Paști sunt un alt element specific și sunt tema unor jocuri organizate atât pentru copii, cât și pentru cei mari. În unele zone din Marea Britanie, există obiceiul ca cei mici să colinde din casă în casă pentru a cere dulciuri, așa cum se face de Halloween în SUA.

Citește și: Cum a fost, de fapt, relația Marcelei Fota cu fostul soț?! Acum a recunoscut: „Copilul meu nu știe”

În țările scandinave se mai spune că, în prima zi de Paști, trebuie să te trezești devreme pentru a vedea Soarele dansând. Galbenul solar este, de altfel, culoarea decorațiunilor de Paști în Danemarca, Norvegia și Suedia.

Ouăle și mielul se găsesc pe masa de Paști peste tot, inclusiv în Grecia, iar printre preparatele specifice se numără ciorba de burtă în care au fost fierte inima și plămânii animalului. Exista tradiția ca mesenii să încerce să spargă ouăle colorate în roșu, simbolul sângelui lui Iisus. Tot pe masa de Paști se va găsi tsoureki, un fel de cozonac împletit decorat cu migdale și ouă roșii.

În America, un iepuraș le aduce copiilor dulciuri, iar, în a doua zi de Paști, are loc vânătoarea de ouă, organizată chiar și la Casa Albă.

În duminica Paştelui, Papa Francisc celebrează, în fiecare an, prima sa mesă de Înviere, în Piața Sfântul Petru, de la Vatican, în faţa a mii de credincioşi. Suveranul Pontif va rosti în zeci de limbi tradiționalul mesaj de Paște şi binecuvântarea „urbi et orbi”.

De asemenea, printre alte obiceiuri de Paşte la catolici se numără dăruirea şi ciocnitul ouălor, tradiții similare cu cele ale ortodocșilor.

Când pică Paștele catolic în următorii ani

- Paștele catolic 2023 – duminică, 9 aprilie

- Paștele catolic 2024 – duminică, 31 martie

- -Paștele catolic 2025 – duminică, 20 aprilie

- Paștele catolic 2026 – duminică, 5 aprilie

- Paștele catolic 2027 – duminică, 28 martie

- Paștele catolic 2028 – duminică, 16 aprilie

- Paștele catolic 2029 – duminică, 1 aprilie

Când se întorc elevii la școală după vacanța de Paște 2023? Iată când începe școala

- Paștele catolic 2030 – duminică, 21 aprilie

Sursă: hotnews.ro 

 

 


Astăzi, în cea mai recentă ediție a emisiunii matrimoniale „Casa iubirii”, fetele au corectat-o pe Lorena după ce aceasta s-a supărat pe ele pentru glumele nesărate făcute de Laurențiu.