Ordonanța de urgență privind facturile la energie și gaze. Când va fi adoptată și cât vor plăti românii pentru gaze și curent din aprilie 2022

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 17 dec 2022, 06:35

Prețurile la energie și gaze vor fi plafonate pentru un an începând cu data de 1 aprilie 2022

Sursa: canva.com, unsplash

O nouă Ordonanță de urgență privind facturile la energie și gaze urmează să fie adoptată de Guvern în zilele următoare. Ce presupune aceasta și care sunt tarifele pe care românii le vor plăti pentru gaze și current de la 1 aprilie 2022.

Guvernul a discutat din nou despre Ordonanța de urgență privind facturile la energie și gaze, astfel încât măsurile anunțate de autorități și gândite special pentru a veni în sprijinul românilor să poată intra în vigoare începând cu data de 1 aprilie 2022. Virgil Popescu, ministrul Energiei, a anunțat în ce stadiu se află Ordonanța de urgență privind noua schemă de ajutor la facturile de energie și gaze naturale, când ar putea fi adoptată, dar și care sunt prețurile pe care le vor plăti românii din aprilie 2022. 

Ordonanța de urgență privind facturile de energie și gaze naturale. Când va fi adoptată? 

Ordonanța de urgență privind noua schemă de ajutor la facturile de energie și gaze naturale se află pe lista priorităților pentru autorități. Virgil Popescu, ministrul Energiei, a anunțat că în cursul zilei de joi au avut loc noi discuții pe această temă, discuții la care au participat ANRE, furnizorii și distribuitorii de energie. Astfel,

Virgil Popescu a precizat că noua Ordonanța de urgență ar putea fi adoptată în cursul săptămânii următoare, astfel încât măsurile luate de Guvern să poată fi impuse de la 1 aprilie 2022, iar românii să beneficieze de ajutor din partea statului.

„Astăzi, la Guvern, am avut o întâlnire la ora 13:00 pentru măsurile pe care le vom aplica începând cu data de 1 aprilie pe energie, la care a participat ANRE și furnizorii și distribuitorii de energie.

Ministerul Energiei avea finalizată partea de OUG cu privire la măsurile pe care premierul le-a și prezentat de altfel. Până mâine așteptăm de la autoritatea de reglementare să integrăm în OUG niște lucruri care se referă la tarifele de reglementare. Finalizăm consultarea în cursul acestui weekend cu toți actorii din piață, iar săptămâna viitoare vrem să aprobăm această Ordonanță de urgență în așa fel încât începând cu 1 aprilie să avem în funcțiune noua schemă de ajutor pentru români la prețurile la anergie și gaze naturale.", a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei, potrivit hotnews.ro.

Citeste si: Vești mari pentru români! Prețurile la energie vor fi plafonate începând cu data de 1 aprilie

Ce presupune Ordonanța de urgență privind noua schemă de ajutor la facturile de energie și gaze naturale?

Premierul României, Nicoale Ciucă, a anunțat că Guvernul va adopta o Ordonanță de urgență privind noua schemă de ajutor la facturile de energie și gaze naturale. Mai exact, este vorba despre o serie de măsuri care să vină în sprijinul populației și firmelor, în contextul creșterii prețului la energie și gaze.

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta

Noile măsuri vor intra în vigoare la data de 1 aprilie 2022 și vor fi valabile pentru o perioadă de 1 an de zile. Nicoale Ciucă a ținut să precizeze că aceste măsuri menite să protejeze populația de creșterea prețurilor la energie și gaze vor avea un impact financiar total de 14,5 miliarde lei până la finele anului 2022.

Măsurile de sprijin anunțate de Guvern la electricitate. Cât vor plăti românii pentru curent de la 1 aprilie 2022?

Pentru facturile la electricitate, autoritățile au decis să introducă un tarif social de 0,68 lei/kw cu TVA inclus, în cazul gospodăriilor cu un consum lunar până în 100 de kilowați.

În cazul gospodăriilor în care consumul lunar de energie electrică este cuprins între 100 și 300 de kw, românii vor plăti 0,80 lei/kw, cu TVA inclus.

Măsurile de spijin se aplică și cilenților non-casnici, mai exact IMM-uri, instituții publice, spitale, școli, grădinițe, ONG-uri. În aceste situații, tariful unic va fi de 1 leu/kw cu TVA inclus. 

Marii consumatori de energie vor beneficia de scheme de ajutor de stat prin care costurile să fie reduse cu până la 20%. 

Măsurile de sprijin anunțate de Guvern la gaze. Noile tarife pentru gaze începând cu 1 aprilie 2022

Măsurile de sprijin anunțate de Guvern includ stabilirea unui tarif unic și pentru facturile la gaze. De la 1 aprilie 2022, consumatorii casnici care vor avea un consum anual de până la 1.200 metri cubi la gaze naturale vor plăti 0,31 lei per kilowatt. Consumatorii non-casnici vor plăti 0,37 lei per kilowatt, în timp ce marii consumatori vor beneficia de sprijin din partea statului, în cazul lor fiind aplicate scheme separate. 

Decizia Guvernului de a plafona prețurile la energia electrică şi gaze naturale începând cu data de 1 aprilie 2022 vine în sprijinul consumatorilor. Aceste măsuri vor fi valabile 1 an de zile.

Primarii care lucrează cu bani europeni vor primi indeminzații mai mari cu 50%

Citeste si: Vești proaste pentru români! Cei care au datorii la apă, canalizare și salubritate trebuie să le achite

 

 

 


Singuri pe marginea prăpastiei otrăvite! Localnicii satului blestemat din Munții Apuseni au fost obligați să își lase în urmă casele și să se mute tot mai sus! Iată povestea tulburătoare a soților Dumitraș!

Echipa emisiunii Asta-i România a ajuns în Munții Apuseni, în locul în care odată se afla satul Geamăna, care a fost înghit de apa otrăvită, provenită de la cariera de cupru.

Cookies