Oficial! Certificatul european de vaccinare a intrat în etapa testelor tehnice. Cum va arăta și de unde se va putea procura documentul

,
Pasaportul Covid a intrat in faza de testare
Cand se va implementa pasaportul COVID?[Sursa foto: Unsplash]

Comisia Europeană a anunțat că pașaportul COVID a intrat în faza de testare, care ar trebui să fie operațional din punct de vedere tehnic din luna iunie, înainte de începerea sezonului estival.


In articol:

Pașaportul COVID a intrat în faza de testare, după cu a anunțat Comisia Europeană. Astfel, a început un proces de testare a interconectării la nivel european și a ”punții” care va centraliza şi administra cheile publice ale ţărilor membre pentru verificarea semnăturilor certificatelor digitale verzi 

Cum va arăta și unde va putea fi folosit pașaportul COVID

România este progrmată pe 21 mai pentru a lua parte la testele tehnice în ceea ce privește implementare pașaportului COVID în toate țările din Uniunea Europeană, după cu a anunțat Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).

Pasaportul Covid a intrat in faza de testare
Pana in luna iunie, pasaportul COVID va intra în vigoare[Sursa foto: Unsplash]

”STS a transmis, în data de 6 mai a.c., către grupul de suport tehnic de la nivel european, certificate digitale verzi de test pentru verificarea implementării de către fiecare ţară a procesului de generare şi verificare a acestora. Acestea au fost verificate şi validate cu succes de către ţările membre”, precizează reprezentanţii instituţiei.

Serviciul de Telecomunicații Speciale a anunțat că se va ocupa de implementarea pașaprotului COVID care va facilita libera circulație în Uniunea Europeană. Instituția spune că soluția tehnică folosită de STS va fi interconectată cu cele implementate de celelalte state membre ale UE, cu scopul de a permite eliminarea restricțiilor de testare sau carantinare. 

”Certificatele vor conţine un cod QR şi se vor putea vizualiza, respectiv descărca dintr-un portal web securizat. Fiecare persoană care s-a vaccinat împotriva COVID-19, care s-a recuperat după această afecţiune sau care deţine un rezultat negativ la testarea COVID-19 în ultimele 72 de ore va putea să descarce gratuit certificatul verde digital. De asemenea, certificatele vor putea fi utilizate şi în format tipărit”, mai arată STS.

Citeste si: Mai purtăm sau nu mască de protecție pe plajă? Anunțul lui Raed Arafat!

Pașapoartele vor conține un cod QR pentru o verficare mai rapidă

STS a mai precizat că au avut loc discuții cu experții grupului tehnic, în urma cărora, a fost avansată soluția tehnică care va include o aplicație web pentru generarea certificatelor şi o aplicaţie pentru smartphone (Android) pentru verificarea certificatelor emise în ţară sau emise de alte state. 

Pasaportul Covid a intrat in faza de testare
STS se ocupa de pasaportul COVID[Sursa foto: Unsplash]

Totodată, codul QR va conține numele, prenumele și data nașterii, precum și informații medicale importante. Documentele vor respecta toate regulile de protecție a datelor personale și vor putea fi utilizate la trecerea frontierei, însoțite de actul de identitate.

Surse STS au precizat că, după punerea în funcțiune a sistemului, o persoană va prezenta la autorităţile de frontieră codul QR în format fizic sau digital, acestea verificând imediat valabilitatea documentului.

Mai mult decât atât, documentele emise imediat după vaccinare nu au nicio legătură cu certificatul verde european, informează STS.

Citeste si: Ce este „pașaportul verde” și ce beneficii le poate oferi românilor, dacă va fi implementat

 

Citește-ne pe
Citește și:

Vești bune pentru români! Valeriu Gheorghiță a anunțat libera circulație după ora 22:00. Ce condiții vor trebui respectate

Buzăul este mai tare decât Parisul: a câștigat un concurs de branding în fața capitalei Franței

Horoscop Cristina Demetrescu. Cum este afectată fiecare zodie în parte de Mercur Retrograd în această perioadă. Eclipsa de soare vine cu probleme mari

Mai purtăm sau nu mască de protecție pe plajă? Anunțul lui Raed Arafat!

Valeriu Gheorghiță, despre revenirea la normalitate. Șeful campaniei de vaccinare consideră că nu trebuie să atingem ținta de 10 milioane de români vaccinați: ”Ne putem întoarce...

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies