Ministerul Finanțelor a emis un ordin prin care expune o mare problemă a bugetului. Prin intermediul acestui ordin, Ministerul Finanțelor a încurajat instituțiile publice din România să ofere prioritate pensiilor și salariilor, urmând ca celelalte cheltuieli să fie acceptate ulterior.
Anunțul făcut de Ministrul Finanțelor despre salarii și pensii
Bugetul României începe să se destabilizeze, motiv pentru care Ministerul Finanțelor a decis ca anumite cheltuieli să fie achitate cu prioritate.
Ministerul Finanțelor a subliniat că plata pensiilor și a salariilor trebuie realizată cu prioritate deoarece bugetul statului nu este suficient pentru toți. „Drepturile de personal și drepturile sociale” sunt achitate primele, urmând ca după asigurarea acestora să fie acceptate și „celelalte naturi de cheltuieli”. Acest
Citește și: Statul ar putea rămâne fără bani pentru pensii. Avertismentul economiștilor
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Ieșirea a Partidului Social Democrat de la guvernare și-a pus o amprentă asupra bugetului de stat, adăugându-se și presiunile existente pe piețele financiare, precum dobânzile și cursul de schimb. Prin intermediul ordinului emis de Ministerul Finanțelor se dorește controlul strict al cheltuielilor, astfel încât Guvernul să reușească să gestioneze situația în următoarele luni.
Tanczos Barna a luat parte Summitul Romanian Business Leaders, acolo unde i-a asigurat pe români că bugetul statului poate plăti pensiile și salariile bugetarilor. „Avem suficienți bani pentru a onora plățile de salarii, pensii și investiții. Este o chestiune de normalitate, care se reglează lunar”, a afirmat ministrul.
S-a înregistrat un deficit de 43,66 miliarde de lei în primele trei luni ale anului 2025
Pe parcursul primelor trei luni ale anului 2025 s-a înregistrat un deficit de 43,66 miliarde de lei, respectiv 2,28% din PIB. Aceasta este o sumă considerabilă, comparativ cu primele execuția bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2024, atunci când deficitul a fost de 35,88 miliarde de lei, respectiv 2,04% din PIB.
În primele trei luni ale anului 2025 s-au înregistrat venituri totale de 141,32 miliarde lei, înregistrând o creștere cu 6,9% față de aceeași perioadă a anului 2024. Veniturile totale încasate în primele trei luni ale anului 2025 au fost ajutate de avansul veniturilor curente, mai exact de impozitul pe salarii și venit, contribuții de asigurări, accize și venituri nefiscale.
„La patru luni nu am calculat deficitul şi nu am finalizat calculele pentru aprilie. Deficitul în momentul de faţă este în parametri normali. Ne putem încadra în 7% cu condiţia să putem realiza veniturile prognozate. În aprilie chiar am depăşit targetul pentru aprilie. Au venit peste 50 de miliarde de lei încasări din impozite, taxe şi din accize. Dacă acest trend se menţine, ne putem încadra în 7% la sfârşitul anului”, a explicat Tánczos Barna, după ce a participat la Summitul Romanian Business Leaders, potrivit newsweek.ro.