Noul an școlar, în pericol? Profesorii anunță proteste masive care ar putea întârzia cursurile

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 23 iul 2025, 21:48

Anul școlar 2025-2026 ar putea fi în pericol

Sursa: PixaBay

Anul școlar 2025-2026 ar putea fi în pericol, a anunțat miercuri președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hăncescu.

Conform acestuia, noul an școlar ar putea începe cu proteste masive, cu posibilitatea întârzierii cursurilor.

Citește și: Situație îngrijorătoare într-un sat din Maramureș. 50 de minore sunt gravide, iar unele au chiar sub 12 ani

Profesorii anunță proteste masive care ar putea întârzia începutul anului școlar 

Noul an școlar va începe luni, 8 septembrie 2025, conform Ordinului ministrului educației nr.

3463/2025. Tot pe 8 septembrie, sindicatele au anunțat proteste masive cu 30.000 de angajați din Educație. 

„Nu am primit un răspuns foarte clar. Cert este că vo m protesta și vreau să fie limpede acest lucru. Un mare protest este programat pentru 8 septembrie, însă până atunci vor avea loc și alte acțiuni de protest. În prima zi de școală vom organiza un protest grandios, cu peste 30.000

de oameni"
,
a declarat Simion Hăncescu, conform Observator.

Acesta a menționat faptul că debutul anului școlar ar putea întârzia, din cauza nemulțumirilor din sistemul educației.

Citește și: Mihaela Rădulescu, primele declarații de când partenerul său de viață, Felix Baumgartner, s-a stins din viață!

Citește si: Mihaela Rădulescu face dezvăluiri tulburătoare în premieră, după finalizarea autopsiei lui Felix Baumgartner: „Eram convinsă că nu suferise un infarct”. Detalii șoc din anchetă și despre înmormântare: trupul sportivului a fost înapoiat familiei: „În sfârș

Acesta este cel mai afectat de noile măsuri. Problema majoră este creșterea normei didactice, care ar putea duce la reducerea activității pentru mulți profesori și chiar pierderea a circa 15.000 de posturi, dintre care peste 10.000 ocupate de titulari. În plus, unii dascăli ar putea fi nevoiți să facă naveta pentru a-și completa norma, ceea ce le-ar aduce cheltuieli suplimentare, mai adaugă președintele.

„Din păcate, sistemul educațional este cel mai afectat de planul unu de măsuri şi ca impact financiar este, nesemnificativ în economie. Conform datelor pe care le avem, este vorba de doar 0,2% din PIB, o sumă foarte mică. Cea mai dură problemă care urmează este legată de creșterea normelor didactice. Am solicitat astăzi, foarte clar, ca această măsură să fie amânată cu cel puțin un an, pentru că, potrivit simulărilor făcute înseamnă dezastru.

Și nu folosesc cuvinte mari.

Sunt foarte mulți profesori cărora nu li se poate asigura norma de 20 de ore. Practic, vor intra în restrângere de activitate. Sau, așa cum a sugerat ministrul Educației, vor fi nevoiți să facă naveta acolo unde găsesc ore disponibile. Adică vor avea costuri de navetă mai mari decât cele două ore. Se pierd aproximativ 15.000 de posturi în urma acestor măsuri, dintre care cel puțin 10.000

vor fi titulari. Este vorba de profesori ale căror salarii vor fi diminuate, pentru că nu vor putea ajunge la norma de 20 de ore în unitățile unde sunt titulari”, a mai spus acesta.