Noi schimbări la examenul auto. Fără polițiștii prezenți la proba practică. Cum se va da examenul pentru obținerea permisului de conducere

Author: Bianca Hriscu
Actualizat: 07 oct 2022, 12:27

Un examinator autorizat i-ar putea evalua pe candidații la examenul auto 

Sursa: unsplash

Un nou proiect de lege prevede ca pe lângă polițiști, candidații care vor să obțină permisul de conducere să poată fi evaluați de un examinator auto, care să nu fie neapărat un polițist. Ce condiții trebuie să îndeplinească o persoană pentru a avea o astfel de funcție?

În prezent, proba practică a examenului auto are loc în prezența unui polițist care are rolul de examinator auto. Acest lucru s-ar putea schimba în perioada următoare, asta dacă un proiect de lege pus în dezbatere va fi aprobat. Iată ce schimbări ar putea să apară.

Candidații la examenul auto ar putea fi evaluați de orice șofer cu vechime de 3 ani 

Pentru că numărul examinatorilor de la proba practică din cadrul examenului auto este din ce în ce mai mic, lucru care face ca, în cele mai multe dintre cazuri, candidații să aștepte luni bune până la susținerea probei, mai mulți parlamentari UDMR propun, prin intermediul unui proiect de lege, posibilitatea ca orice persoană să poată deveni examinator auto, asta dacă îndeplinește mai multe condiții.

Dacă proiectul de lege va trece de Parlament, va fi promulgat de Klaus Iohannis și publicat în Monitorul oficial, candidații la examenul auto ar putea fi examinați nu doar de polițiști, ci și de

examinatori autorizați. În proiectul de lege pus în dezbatere sunt menționate și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru a putea deține funcția de examinator.

Citeste si: Chestionare auto 2022. Care sunt cele mai grele întrebări ale examenului auto și cum poți lua permisul din prima

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Ce trebuie să știe cei care vor să devină examinatori auto? 

Dacă va fi modificat Codul rutier în funcție de proiectul de lege pus în dezbatere, atunci va apărea profesia de examinator autorizat. Calitatea de examinator va fi autorizată de Autoritatea Rutieră Română, iar cei care vor să practice această meserie trebuie se îndeplinească următoarele condiții, potrivit avocatnet.ro:

  • să deţină permis de conducere pentru categoria B, valabil, de cel puţin trei ani;
  • să aibă vârsta de 23 de ani;
  • nu a avut permisul de conducere anulat;
  • nu a avut suspendată exercitarea dreptului de conducere a autovehiculelor în ultimii trei ani;
  • este aptă din punct medical şi psihologic pentru desfăşurarea activităţii respective;
  • nu exercită o funcţie sau desfăşoară activităţi în cadrul unei şcoli de conducători auto;
  • urmează cursul de formare iniţială;
  • promovează examenul constând în probă scrisă, eliminatorie, şi probă practică.

Acestea sunt condițiile pentru a deveni examinator autorizat pentru categoria B. În cazul unei alte categorii se adaugă și alte condiții, cum ar fi: 

  • să aibă cel puţin cinci ani de conducere în categoria de vehicule pentru care solicită atestarea;
  • să promoveze testul de evaluare teoretică şi practică a aptitudinilor de conducere pentru un nivel mai ridicat decât cel necesar pentru obţinerea unui permis de conducere.

Toate condițiile pentru obținerea calității de examinator auto ar urma să fie stabilite de Ministerul Transporturilor, asta dacă proiectul de lege

va fi adoptat, iar legea va intra în vigoare.

Pe lângă această modificare, se dorește ca în momentul probei practice a examenului auto, instructorul să fie prezent. Astfel, candidatul poate simți un anumit confort, iar prezența instructorului ar putea asigura și o evaluare mult mai corectă. 

Noua lege prevede și ca orice candidat să poată opta pentru centre de examinare diferite pentru cele două probe ale examenului.

Dacă proiectul de lege va fi adoptat, atunci noile măsuri ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Citeste si: Cine nu va mai putea să facă școala de șoferi din 2022. Noi modificări intră în vigoare de la 1 ianuarie pentru cei care vor să obțină permisul auto

 

 

 


În ediția de joi, 23 mai, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian și Roberta s-au surprins reciproc unul pe celălalt, iar cu ocazia zilei de naștere a concurentului, cei doi și-au dus relația la un nou nivel.