Noi reguli de circulație în UE de la 1 februarie! Ce se întâmplă cu certificatul verde în interiorul spațiului comunitar

,
Noi reguli de circulație în UE de la 1 februarie!

Noi reguli de circulație în UE de la 1 februarie!

[Sursa foto: PixaBay]

Reprezentanții celor 27 de state membre UE au convenit marți să-și coordoneze mult mai bine regulile cu privire la circulația în interiorul spațiului comunitar și să nu impună restricții celor care dețin un certificat sanitar european, în contextul în care unele țări sunt afectate de varianta Omicron, relatează AFP.


In articol:

Certificatul Covid este valabil 9 luni în Uniunea Europeană de la 1 februarie 2022. Astfel, de la începutul lunii viitoare, europenii vaccinați sau care au trecut prin boală urmează să poată călători în UE fără teste, în baza certificatului digital european. Consiliul European recomandă coordonarea în domeniul liberei circulații.

Noi reguli de circulație în UE de la 1 februarie

Statele membre UE funcționează, în prezent, după reguli diferite, iar restricțiile impuse turiștilor vaccinați sau care au trecut prin infecția cu Covid-19 diferă de la o țară la alta.

Noi reguli de circulație în UE de la 1 februarie!

Noi reguli de circulație în UE de la 1 februarie!

[Sursa foto: PixaBay]

Potrivit România Tv, Italia cere tuturor călătorilor, inclusiv celor vaccinați sau celor care dețin certificat de vindecare, un test PCR, la fel ca Portugalia. În timp ce, Spania, țară vecină, cere doar dovada vaccinării, la fel ca Madeira și Arizona,

”Călătorii care deţin un certificat covid digital al UE valid nu ar trebui să fie supuşi unor restricţionări suplimentare a liberei circulaţii”, subliniază într-un comunicat Consiliul european.

În cadrul unei reuniuni care a avut loc la Bruxelles, marți, cu miniștrii țărilor UE, a fost adoptată o nouă recomandare, în vederea unei coordonări a măsurilor cu privire la libera circulație în interiorul spațiului comunitar.

Noi reguli de circulație în UE de la 1 februarie!

Noi reguli de circulație în UE de la 1 februarie!

[Sursa foto: PixaBay]

Această actualizare a reglementărilor răspunde unei creșteri semnificative a nivelului vaccinării și desfăşurării ceritificatului digital al UE care atestă vaccinarea, testarea sau însănătoşitrea în urma unei infecţii cu noul coronavirus de mai puţin de şase luni. Potrivit agenţiei europene de sănătate ECDC, aproape 70% din populația europeană a fost vaccinată complet.

Citeste si: Vești bune despre a treia doză de vaccin Pfizer! Se pare că aceasta ne-ar putea proteja de varianta Omicron a virusului COVID-19

Așadar, Comisia Europeană (CE) îndeamnă statele membre UE ”să pună aplicare imediat regulile agreate”. 

Varianta Omicron s-a răspândit, în prezent, în întreaga Europă, astfel, a venit timpul să renunțăm la anumite măsuri suplimentare care îngrădesc libera circulație în anumite state membre UE.

Noi reguli de circulație în UE de la 1 februarie!

Noi reguli de circulație în UE de la 1 februarie!

[Sursa foto: PixaBay]

”Aceasta este o recomandare, deci nu pot garanta că va determina toate ţările să intre în acest cadru comun, însă (…) toate statele membre şi-au semnalat intenţia de a se conforma”, declară AFP secretarul de stat francez însărcinat cu Afaceri Europene Clément Beaune, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului european.

”Cred că este important să avem reguli stricte – pentru că certificatul sanitar care permite circulaţia în Europa este strict şi protector şi trebuie să fie controlat în mod sistematic în timpul călătoriilor – şi să nu mergem mai departe prin măsuri, pentru a nu fragmenta regulile aplicabile în Europa”, apreciază el.

Citeste si: Când se termină pandemia de COVID-19! Varianta Omicron ar veni cu finalul valurilor de infectări

 

Citește-ne pe

Citește și:

Închisoare pe viaţă în Marea Britanie pentru şoferii care produc accidente mortale. În ce condiţii se aplică pedeapsa maximă

Anunț tulburător din partea medicului Bob Djavan! După pandemia de COVID-19 ar urma un val de boli crunte

Marius Budăi anunță ce nu se va regăsi în reforma pensiilor: 'Eu așa ceva nu voi semna'

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Organizația Mondială a Sănătății susține ridicarea restricțiilor și recomandă eliminarea obligativității prezentării certificatului verde

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies