Ninge în București! Prognoza meteo pentru 12 octombrie 2024: Până când țin ninsorile și unde plouă

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 12 nov 2024, 09:44

Capitala s-a trezit marți dimineață sub primii fulgi de nea, în ciuda prognozelor care indicau că ninsoarea va începe spre sfârșitul acestei săptămâni.

Vremea rece a adus zăpada neașteptat de devreme, iar locuitorii Bucureștiului au fost întâmpinați de un peisaj de iarnă cu temperaturi mult sub media perioadei.

Cum va fi vremea zilele următoare

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare de vreme rea valabilă de luni până miercuri, care prevede precipitații și intensificări ale vântului în mai multe zone din țară, inclusiv București.

„În perioada 11-17 noiembrie 2024, vor fi temperaturi scăzute în București și vom avea o vreme predominant rece. Vom simți cel mai mult răcirea pe timpul zilei, deoarece, potrivit datei din calendar în care ne aflăm, ar trebui să avem, ziua, temperaturi maxime de până la 11 grade Celsius, însă zilele acestea în Capitală, vom avea temperaturi cuprinse între 3 și maximum 6 grade Celsius.

Citește și: Ninsori la munte! Se închide circulația pe Transalpina! Ce anunț a transmis CNAIR pentru toți șoferii

Excepție va fi ziua de miercuri, când este posibil să vedem și razele soarelui, iar temperatura pe timpul zilei să fie de până la 8 grade Celsius. Temperaturi scăzute vor fi și pe timpul nopții în București în această săptămână. Mai exact, între 1 și maximum 3 grade C în fiecare noapte.

De asemenea, toată săptămâna ne așteptăm la zile ploioase, cu precipitații temporare”,  a declarat Mihai Timu, meteorolog ANM, pentru Digi24.

Marți, 12 noiembrie, sunt așteptate ploi în Oltenia, Muntenia, precum și local în Banat și Dobrogea. Ninsorile vor apărea în anumite zone, iar în unele regiuni stratul de zăpadă ar putea ajunge până la 20 cm. Pentru Oltenia și sud-vestul Munteniei, meteorologii prognozează precipitații de 10-15 l/mp.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Este interzis ca bradul de Crăciun să fie transportat cu mașina! Care este amenda pe care șoferii o primesc, dacă nu respectă această regulă

Pe litoral, vântul va sufla cu intensitate, atingând rafale de 50-60 km/h, iar în estul Munteniei și partea continentală a Dobrogei, vântul va atinge temporar viteze de 35-45 km/h.

Temperaturile maxime vor varia între 4-5 grade în Oltenia și nord-vestul Munteniei și 10-11 grade în Maramureș, nordul Transilvaniei și sudul litoralului.

Circulația s-a închis pe Transfăgărășan și Transalpina, din cauza ninsorii

Între timp, la munte iarna s-a instalat complet. Transalpina și Transfăgărășanul au fost închise pe sectoare periculoase din cauza ninsorilor abundente. În stațiunile montane precum Sinaia, Predeal și Poiana Brașov, stratul de zăpadă a ajuns deja la 20 de centimetri la altitudini mai mari, iar vârful Omu înregistrează temperaturi de -7 grade Celsius.

„Marți, 12.11.2024, ora 8.00, circulația rutieră se va închide pe DN7C (Transfăgărăşan) de la km 104+000 (Piscu Negru) până la km 130+800 (Bâlea Cascadă). Măsura a fost adoptată de către CNAIR din cauza condițiilor meteo nefavorabile cu temperaturi cuprinse între -3 și -11 grade Celsius și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, care pun în pericol siguranța traficului rutier”, au anunțat, cu o zi în urmă, reprezentanții CNAIR.

Citește și: Când se opresc ploile? Meteorologii au emis un cod galben de ninsori și intensificări ale vântului

Meteorologii avertizează că vremea rece va persista întreaga săptămână, astfel încât Capitala ar putea să mai vadă episoade de ninsoare, marcând astfel un început de iarnă precoce: „În cursul nopții de joi și dimineața zilei de vineri va fi lapoviță și ninsoare în București”,  a mai declarat Mihai Timu, pentru sursa citată.