Moșii de vară 2023 calendar ortodox: Ce se dă pomană în această zi?

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 28 ian 2024, 02:00

Când pică Moșii de vară 2023

Sursa: ziarullumina.ro

Moșii de vară 2023. Când are loc pomenirea morților vara aceasta și ce este bine să dai de pomană pentru sufletele celor adormiți, în ziua Moșilor de vară?

Când pică Moșii de vară 2023 și ce obiceiuri și tradiții trebuie respectate în ziua în care credincioșii ortodocși dau de pomană de Moșii de Vară pentru sufletele persoanelor dragi care au trecut în neființă?

Când pică Moșii de vară în 2023 

Moșii de vară 2023, sărbătoare dedicată pomenirii morților, pică în sâmbăta de dinaintea Duminicii Rusaliilor.

Creștinii ortodocși vor sărbători Moșii de vară 2023 pe data de 3 iunie, cu o zi înainte de Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, cunoscută ca Sărbătoarea Rusaliilor. 

Două din sâmbetele din calendarul creștin ortodox sunt dedicate în mod special pentru pomenirea morților. Este vorba despre Sâmbăta de dinaintea lăsatului de sec de carne pentru Postul Paștelui și Sâmbăta de dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt sau Sâmbata Rusaliilor. 

Ambele zile poartă în popor și denumirea de "Moși" (cea dintâi: "Moșii de iarnă", cealaltă "Moșii de vară"), pentru ca în ele facem pomenirea parinților, moșilor și strămoșilor noștri cei adormiți.

Citește și: Înălțarea Domnului 2023: Ce trebuie să faci în această zi pentru a avea noroc și sănătate

Ce se dă de pomană de Moșii de Vară 2023  

Moșii de vară 2023, ținuți în Sâmbăta Rusaliilor, reprezintă unul dintre cele mai importante momente ale cultului mortilor.

Înainte se credea că sufletele morților, după ce au părăsit mormintele în Joia Mare și au zburat slobode timp de 50 de zile, se întorc în lumea subterană în Sâmbăta Rusaliilor.

Pentru ca această reîntoarcere să se desfașoare fără incidente, oamenii săvârșeau rituri de înduplecare și de îmbunare a spiritelor morților: împodobeau gospodăriile și mormintele cu ramuri de tei și făceau pomeni  fastuoase, practici ce s-au păstrat până astăzi. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

De obicei, pentru pomană se dau mâncăruri preferate de cel trecut în neființă. Acestea sunt puse în vase, iar de cele mai multe ori femeile aleg un castron, o farfurie, o cană sau un pahar și un tacâm. 

De Rusalii se dau de pomană vase de lut, căni, străchini și vase de lemn (cofe), împodobite cu flori și umplute cu lapte, vin sau apă.

Pomana trebuie să fie caldă, deoarece se zice că mirosul bucatelor calde îi satură pe cei trecuţi la viaţa veşnică. În anumite zone ale țării aceasta regăsindu-se și sub denumirea de aburel. 

La biserică, creștinii merg cu colivă, colaci, vin și cireșe pentru binecuvântare.

Potrivit tradiției, în ziua Moșilor de vară 2023, femeile nu au voie să tricoteze sau să toarcă, pentru că toţi colacii daţi de pomană nu vor ajunge la cei pomeniţi, şi „se întorc”  în casa celor care i-au dăruit. 

Sursă: creștinortodox.ro