Se fac modificări la certificatul verde în România. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a actualizat sistemul informatic de eliberare a certificatelor verzi la noile norme de codificare, care permit precizarea detaliilor despre doza booster.
Cum se schimbă certificatul verde în România
Potrivit noilor schimbări, certificatele verzi se marchează după cum urmează:
• 3/3 pentru o doză de rapel în urma unei serii de vaccinare de două doze;
• 2/1 pentru o doză de rapel în urma unei vaccinări cu doză unică.
„Recomandăm persoanelor vaccinate cu Johnson&Johnson şi care au făcut doza de rapel (booster) să îşi genereze un nou certificat digital UE privind COVID pe platforma https://certificat-covid.gov.ro. Pe noul certificat, la secţiunea ‘Numărul dintr-o serie de vaccinări/doze şi numărul total de doze din serie’ va apărea 2/1″, a precizat STS.
Până la data de 24 decembrie 2021, în România au fost făcute 10,5 milioane de certificate digitale verzi prin platforma https://certificat-covid.gov.ro făcută de STS. Dintre acestea, 91% sunt certificate de vaccinare.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Raed Arafat: „Două doze nu asigură suficientă imunitate”
Raed Arafat a transmis că în mai multe țări din Europa, conform studiilor, s-a observat faptul că doar două doze de vaccin nu asigură o imunitate mare pe termen lung, de aceea va fi necesară doza a treia pentru ca certificatul verde să mai fie valabil.
„Eu ce am vorbit se referea la nivel european și sunt mai multe țări care au luat o astfel de decizie în Austria, Israel și alte țări, dar ideea este că la un
moment dat să se ia o decizie ca certificatul verde să expire. Acest certificat este posibil să fie prelungit numai dacă ai a treia doză. Sunt țări care au anunțat că au luat aceste măsuri și nu mai poți intra fără a treia doza. Pe plan european sunt țări care solicită a treia doza să fie obligatorie pentru a se recunoaște certificatul verde, dar aceste decizii se pot lua unitar la nivel european, la nivelul Uniunii Europene.
Această decizie se ia pe bază științifică și avem studii clare care arată că oamenii cu doar 2 doze și pentru care a trecut ceva timp de la vaccinare au protecție foarte scăzută, mai ales în fața noilor variante.
Este posibil ca în cazul în care nu ai booster-ul să se considere că cele două doze au expirat. Sunt studii științifice efectuate în centre universitare și există argumente științifice în acest sens.
Dacă studiile arată că rămâi fără imunitate, atunci este posibil ca și la noi să se considere că două doze nu asigură suficientă imunitate”, a declarat Raed Arafat.