Ministrul Sănătăţii explică ce trebuie să facă un pacient care are simptome de Covid. Harta centrelor de evaluare

,

Alexandru Rafila a publicat, joi, harta centrelor de evaluare Covid 19, dar aceasta nu este completă, ci este în curs de actualizare.


In articol:

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat paşii pe care trebuie să-i facă un pacient care are simptome de COVID. Oficialul a declarat că există peste 230 de centre de evaluare care pot fi găsite pe site-ul Ministerului Sănătății, acolo unde există o hartă interactivă.

Citeste si: Veste bună pentru 14 milioane de români. Ce se întâmplă cu cardurile de sănătate

Ce trebuie să facă un pacient care are simptome de COVID

Alexandru Rafila a explicat care este circuitul pacientului în centrele de evaluare.

Citeste si: Marea Britanie renunță la certificatul verde din 26 ianuarie. Cetățenii vor avea de respectat o singură condiție obligatorie

„Sunt în toate județele țării. Sunt peste 230 de astfel de centre. Până azi s-au semnat contracte cu 173 dintre cele 230 – contracte între casele județene și aceste centre – pentru pachetul de servicii pe care pot să-l ofere. Există o hartă interactivă deja pe site-ul Ministerului Sănătății unde fiecare poate să vadă care sunt centrele operaționale din județul în care locuiește. Ea va fi completată pe măsură ce aceste centre semnează contractele și cred că mâine, cel târziu luni, toate vor semna contractele.

Centrele acestea sunt o parte a unei gândiri care să prevină supra-aglomerarea spitalelor și care să aducă mult mai aproape de cetățeni servciile medicale de care au nevoie ”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit Europa FM.

Circuitul pacientului în centrele de evaluare COVID

Potrivit ministrului Alexandru Rafila, unele dintre centre sunt la spitale, însă sunt separate de structura de Primiri Urgențe.

Aceste centre nu sunt pentru testare, ci pentru cei care au fost deja testați pozitiv, aici fiind locul în care pot fi evaluați și pot primi tratament ambulatoriu.

„Orice persoană care are o viroză respiratorie – poate că nu este COVID, poate-i gripă, poate-i un rinovirus, deci orice viroză – se duce la medicul de familie, medicul de familie îl evaluează sau îl și testează pentru că avem deja 3500 de medici de familie care fac lucrul acesta sau îl trimit la un coleg medic de familie din apropiere unde face testul […]. Este testat, este consultat și dacă are factori de risc – cel puțini 2 factori risc – dacă medicul constată în urma consultului că ar putea să fie vorba de o formă medie, în urma examenului clinic, îl îndrumă la unul dintre aceste centre.

La aceste centre nu pot merge decât cei care au fost diagnosticați pozitiv. Deci nu te testezi acolo. La centrul de evaluare ești preluat, ți se face în funcție de centru – fie radiografie, fie Computer Tomograf, un set de analize și în urma consultului și acestor investigații, primești tratament antiviral gratuit, apoi mergi la domiciliu și te izolezi, medicul de familie face monitorizare acestui pacient.

Dacă la centrul de evaluare se constată că forma de boală necesită asistență medicală spitalicească, este internat pacientul în spital. Asta nu exclude în niciun fel pacienții care au o formă de boală manifestă, care au deficiență de oxigen care se pot duce direct la unitatea de Primiri Urgențe, fie că sunt testați, fie că nu. Și sunt testați la unitatea de Primiri Urgențe”, a explicat Alexandru Rafila.

 

Citește-ne pe

Citește și:

Pedofil filmat în Oradea, în timp ce molestează o fetiţă. Unde l-au prins poliţiştii VIDEO

Părinții români care au plecat cu copilul în Germania în timpul anului școlar riscă o amendă de 5.000 de lei. Ce prevede legea în România

OMV oferă GazpromBank euro pentru gaz rusesc

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Rețeta de tort ”Constantin și Elena„. Acesta este cel mai gustos tort pentru cei care poartă numele Sf Constantin și Elena

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies