Până de curând, sistemul de pensii din țara noastră a fost subiectul unor dezbateri aprinse privind corectitudinea și echitatea sa. Cu toate acestea, o schimbare majoră este în desfășurare. Ea vine cu promisiuni de recalculare și revizuire a pensiilor pentru milioanele de români.
Pensionarii nu vor mai trebui să aducă aceste documente
De la 1 septembrie 2024, pensionarii din România vor beneficia de recalcularea pensiilor.
Ceea ce face această reformă și mai remarcabilă este faptul că autoritățile au decis să reducă birocrația asociată cu procesul de recalculare. Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii a anunțat că pensionarii nu vor fi nevoiți să facă drumuri până la serviciile private de arhivare sau la casele de pensii pentru a depune documente noi.
Această decizie nu numai că economisește timp și efort pentru pensionari, dar demonstrează și un angajament către simplificarea procesului și îmbunătățirea accesului la drepturile de pensie. Un alt aspect semnificativ al acestei reforme este eliminarea necesității de a depune documente referitoare la veniturile realizate după 2001 pentru recalcularea pensiilor.
Astfel, recalcularea se va face pe baza informațiilor deja existente.Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
„Pentru recalcularea pensiilor nu trebuie să duceți niciun document cu venituri realizate după 2001″,
a transmis Ministerul Muncii, conform news18.ro.Ce se va întâmpla odată cu recalcularea pensiilor
Simona Bucura-Oprescu a subliniat că noua lege a pensiilor vine să corecteze inechitățile din sistem și promite o mai mare egalitate și transparență pentru toți pensionarii.
Pe lângă faptul că pensiile vor crește de la an la an, de la 1 ianuarie, se va elimina și discrepanța între pensionarii care au contribuții identice pentru și aceiași ani de vechime.
Citește și: Românii se bucură doar 12 ani de pensie. România are a treia cea mai mică speranță de viață din UE
„Această lege a fost gândită pentru a corecta inechitățile care există în prezent. În primul rând garantăm prin lege că 1 ianuarie este data la care, an de an, se majorează pensiile. Nu vor mai fi pensii diferite în funcție de legile care au existat de-a lungul timpului. Regula de bază a pensiilor este că pentru muncă şi contribuții egale pensiile vor fi egale”, a spus ministrul Muncii, potrivit sursei citate anterior.