Ministerul Sănătății: Pacienții cu cancer, cu diabet și boli rare vor beneficia de noi medicamente gratuite

Author: Marina Ionescu
Actualizat: 03 feb 2023, 22:36

Ministerul Sănătăţii a anunțat introducerea pe lista medicamentelor compensate şi gratuite a opt noi molecule.

Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională vineri, 3 februarie, un proiect de hotărâre de Guvern care permite introducerea pe lista medicamentelor compensate și gratuite a opt noi medicamente, dintre care două sunt aprobate pentru noi indicații terapeutice, a informat Agerpres.

Citește și: Legea Sănătății, modificată de Guvern: Ce beneficii în plus au românii? Totul se aplică de azi, 1 februarie 2023

Ministerul Sănătății: Pacienții cu cancer, cu diabet și boli rare vor beneficia de noi medicamente gratuite

De aceste medicamente vor beneficia pacienții cu cancer, diabet zaharat și boli rare. Conform Ministerului Sănătății, pentru cele opt medicamente au fost emise decizii de includere condiționată și încheiate contracte cost-volum.

„Moleculele pentru care a fost emisă de către ANMDMR decizia de includere necondiționată în lista medicamentelor compensate și gratuite au fost trimise comisiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății pentru estimarea consumului.

În perioada imediat următoare, aceste medicamente vor fi incluse pe listă printr-o hotărâre de Guvern”,
se arată în comunicat. 

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Citește și: Vaccinul antigripal 2023. Unde îl poți face și cât timp ești imunizat? Se poate realiza în cazul minorilor dacă prezintă o recomandare medicală

Cu toate acestea, Ministerul nu a precizat despre ce medicamente este vorba.

n cursul anului 2022, au fost introduse prin trei hotărâri de Guvern un număr de 76 de molecule noi faţă de anul 2021 când au fost introduse 56 de molecule.

Ministerul Sănătății vrea să micșoreze indemnizația pentru maternitate

Potrivit Ministerului Sănătății, indemnizația de maternitate pentru mamele care nu au un salariu fix, ar putea fi micșorată. Acest lucru se datorează faptului că Ministerul nu mai are fonduri suficiente, iar acest ajutor oferit de stat, care în prezent este limitat la 12 salarii minime brute, ar urma să fie plafonat la maximum 3. 

Citește și: Ministerul Sănătății vrea să micșoreze indemnizația pentru maternitate oferită mamelor care nu au nici un venit

Decizia este prevăzută într-o Ordonanță de Urgență care a fost pusă în dezbatere publică. În nota de fundamentare a proiectului scrie că: „Iminenta insuficiență a fondurilor pentru plata drepturilor de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate pentru asigurați constituie o situație extraordinară care reclamă adoptarea de măsuri imediate prin utilizarea procedurii de reglementare prevăzută de art. 115 alin. (1) din Constituție, republicată. În lipsa adoptării măsurilor imediate se vor produce consecințe negative, prin diminuarea, în continuare, a bugetului FNUASS, aducându-se atingere unui interes public respectiv al sănătății populației”.