Ministerul Sănătății vrea să micșoreze indemnizația pentru maternitate oferită mamelor care nu au nici un venit

Autor: Cristina Mocanu

Potrivit Ministerului Sănătății, indemnizația de maternitate pentru mamele care nu au un salariu fix, ar putea fi micșorată.

Sursa: https://www.pexels.com/

Indemnizația de maternitate pentru femeile care nu au nici un venit va fi redusă.

Ministerul Sănătății a anunțat că are de gând să micșoreze indemnizația de maternitate oferită mamelor care nu obțin venituri din salarii.

Indemnizația de maternitate urmează să fie micșorată

Potrivit Ministerului Sănătății, indemnizația de maternitate pentru mamele care nu au un salariu fix, ar putea fi micșorată. Acest lucru se datorează faptului că Ministerul nu mai are fonduri suficiente, iar acest ajutor oferit de stat, care în prezent este limitat la 12 salarii minime brute, ar urma să fie plafonat la maximum 3.

Ce prevede Ordonanța de Urgență

Decizia este prevăzută într-o Ordonanță de Urgență care a fost pusă în dezbatere publică. În nota de fundamentare a proiectului scrie că: „Iminenta insuficiență a fondurilor pentru plata drepturilor de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate pentru asigurați constituie o situație extraordinară care reclamă adoptarea de măsuri imediate prin utilizarea procedurii de reglementare prevăzută de art. 115 alin. (1) din Constituție, republicată.

În lipsa adoptării măsurilor imediate se vor produce consecințe negative, prin diminuarea, în continuare, a bugetului FNUASS, aducându-se atingere unui interes public respectiv al sănătății populației”.

Citește și: Tipuri de concedii medicale care se decontează în 2023. Care sunt CM care se recuperează integral de la stat

Ce urmează să se schimbe în acest caz

Conform legii aflate în vigoare, indemnizația de maternitate este acordată mamelor din România pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, timp în care acestea se află în concediu.

Astfel, pentru a se putea bucura de acest ajutor, femeile care au născut trebuie să atingă un stagiu de cotizare de 12 salarii brute. Însă, oficialii Ministerului Sănătății au de gând să schimbe acest lucru. Ceea ce înseamnă că, viitoarele mame care nu obțin venituri din salarii și care vor să primească indemnizația de maternitate se vor putea asigura la nivelul a cel mult 3 salarii minime brute, față de 12 în prezent.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Aceste reglementări ar trebui să intre în vigoare la data de 1 a lunii care începe după îndeplinirea termenului de 60 de lei de la publicarea ordonanței în Monitorul Oficial.

Care sunt explicațiile autorităților

Reprezentanții Ministerului Sănătății au declarat că, de cele mai multe ori, persoanele solicitante care aleg să încheie contracte de asigurare cu CAS optează pentru venitul maxim permis de legislație și stagiul minim de cotizare la sănătate.

Potrivit g4media.ro, în cazul persoanelor fizice, care nu sunt salariate, prevederile actuale stabilesc că acestea se pot asigura opțional în sistem pentru a beneficia de concedii medicale și de indemnizații de asigurări sociale de sănătate, pe bază de contract de asigurare, prin care își asigură

un venit lunar ales care nu poate fi mai mic decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit potrivit legii, și nici mai mare decât valoarea a de 3 ori a acestuia, cu excepția persoanelor care optează pentru încheierea contractului de asigurare pentru a beneficia de concedii medicale și indemnizații pentru maternitate, pentru care venitul lunar pentru care se optează plata contribuției este un venit ales care nu poate fi mai mic decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit potrivit legii, și nici mai mare decât valoarea a de 12 ori a acestuia.

Citește și: Noi beneficii pentru mame. Deputații au decis ca femeile să beneficieze de servicii de consiliere psihologică postnatală

De asemenea, în nota de fundamentare mai este specificat că: „Pentru această din urmă situație, pentru anul 2023, plafonul maxim de asigurare ar fi de 36.000 lei (3000 de lei x12). În practică, s-a constatat că aceste persoane se asigură pentru concedii și indemnizații doar pentru perioada necesară îndeplinirii stagiului de asigurare, respectiv 6 luni, pentru care plătesc o contribuție în cotă de 1% la venitul maxim, ceea ce înseamnă că pentru o lună contribuția datorată este de 360 de lei, iar indemnizația brută lunară care se suportă din FNUASS este în valoare de 36.000 lei”.

 

 


Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!