Noi beneficii pentru mame. Deputații au decis ca femeile să beneficieze de servicii de consiliere psihologică postnatală

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 21 sep 2023, 00:55

Mamele ar putea beneficia de consiliere psihologică postnatală 

Sursa: Pexels.com

Mamele vor beneficia de consiliere psihologică postnatală, potrivit unui proiect de lege care a fost adoptat de Camera Deputaților. Iată ce prevede legea și care sunt beneficiile acordate mamelor.

Camera Deputaților a adoptat, în unanimitate, un proiect de lege care prevede ca femeile care devin mame să beneficieze de servicii de evaluare psihologică şi consiliere psihologică după naștere. Iată care este motivul pentru care autoritățile au considerat că proaspetele mămici au nevoie de consiliere psihologică postnatală.

Mamele vor putea beneficia de consiliere psihologică postnatală. Ce prevede legea? 

Proiectul de lege care prevede acordarea unor servicii de consiliere psihologică postnatală a fost adoptat de Camera Deputaților, iar pentru a intra în vigoare este nevoie ca legea să fie promulgată de președintele României, Klaus

Iohannis și să fie publicată în Monitorul oficial.

Proiectul de lege vorbește despre importanța consilierii psihologice postnatale. Mai exact, inițiatorii legii au precizat că imediat după ce devin mame, femeile ar trebui să aibă parte de consiliere psihologică pentru a preveni și trata diferitele tulburări psihice care sunt asociate sarcinii sau nașterii. Este cunoscut faptul că tot mai multe femei de confruntă cu depresia postnatală, având în vedere schimbările majore prin care trec într-un interval foarte scurt de timp.

Este vorba despre stări de anxietate sau depresie, acestea fiind accentuate de oboseala de după momentul nașterii, dar și de stresul asociat acestui moment important din viața oricărei femei.

Pentru ca femeile să poată depăși cât mai ușor momentele complicate de după naștere, proiectul de lege care a fost adoptat de Camera Deputaților vine să completeze Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Mai exact, se introduce posibilitatea ca femeile să poată beneficia de servicii prenatale și postnatale, precum și de servicii de consiliere psihologică postnatală. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Beneficii importante pentru cei care adoptă un copil. Care sunt ultimele modificări propuse pentru procesul de adopție

Ce condiții trebuie să îndeplinească proaspetele mămici pentru a beneficia de consiliere psihologică postnatală? 

Conform legii, pentru a putea beneficia de consiliere psihologică postnatală, proaspetele mămici trebuie să fie asigurate în sistemul de sănătate. Aceste servicii de consiliere se vor acorda în limita bugetului aprobat. Inițial, proiectul de lege vorbea despre servicii de consiliere psihologică postnatală care să se întindă pe o perioadă de 126 de zile de la momentul nașterii.

Aceste servicii ar fi fost acordate la cerere, pentru un număr de maximum șase ore. Cu toate acestea, autoritățile au revenit asupra legii, având în vedere că, în forma ei inițială, aceasta ar fi avut un efect puternic asupra bugetului consolidat. Astfel, s-a renunțat la această formulare care a fost înlocuită cu „în limita bugetului aprobat”.

Dacă legea va fi promulgată de Klaus Iohannis și publicată în Monitorul oficial sunt șanse mari să se aplice destul de repede, având în vedere că există cabinete psihologice în incinta maternităților, ceea ce ar ușura procesul.

„În prezent, maternitățile prevăd în structura organizatorică a spitalului, la sectorul ambulatoriu, printre cabinetele de consultații și tratamente, și cabinetul psihologic, cabinet ce poate asigura serviciul de consiliere psihologică a femeilor”, sunt de părere inițiatorii legii.

Citește și: Când se depun cererile pentru procedurile de fertilizare. Persoanele interesate pot primi 15.000 lei de la stat. Condiții de accesare a banilor