Începe programul de stimulare a natalităţii. Gabriela Firea a anunțat când se pot depune cererile

Author: Diana Tilă

Marcel Ciolacu, Nicolae Ciuca, Gabriela Firea și Marius Budai

Sursa: Facebook Gabriela Firea

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunțat, marți, 22 noiembrie, când începe programul pentru creșterea natalității.

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a făcut un anunț important pentru cuplurile din România care se confruntă cu infertilitatea. Guvernul a adoptat un nou program pentru creșterea natalității din țara noastră. Persoanele care se vor înscrie în acest program vor putea primi până la 3.000 de euro. Când se pot depune cererile?

Citește și: Vești bune pentru tineri! Se dau vouchere culturale de 200 de euro. Iată cum pot fi folosite și cum se intră în posesia lor

Începe programul de stimulare a natalităţii. Gabriela Firea a anunțat când se pot depune cererile

Gabriela Firea a transmis că unu din cinci cupluri suferă de infertilitate, iar tratamentele necesare pentru această problemă medicală costă în jur de 3.000 de euro. 

În acest context, cuplurile care vor accesa noul program pentru creșterea natalității vor primi un voucher de 3.000 de euro pentru a-și deconta procedurile medicale.

De asemenea, ministrul a transmis că românii care vor să beneficieze de ajutor trebuie să depună cererile începând cu data de 5 decembrie 2022.

Citește și: Ce este cardul european pentru tineri și când va fi lansat în România. Gabriela Firea, despre avantajele beneficiarilor

„Din păcate, în țara noastră, unu din cinci cupluri suferă de infertilitate. Sunt statistici îngrijorătoare. De asemenea, din păcate, din motive financiare, nu toate cuplurile infertile au posibilitatea să urmeze un tratament adecvat. Acesta costă în jur de 3.000 de euro. Prin urmare, puteți să faceți un calcul simplu cam câte familii își pot permite să plătească o astfel de procedură.

De aceea ne-am gândit împreună cu domnul prim-ministru, cu domnul președinte Marcel Ciolacu, cu domnul președinte Hunor și colegul meu, domnul ministru al muncii Marius Budăi, să extindem împreună programul care a fost aplicat la municipiul București, în urma căruia s-au născut 560 de copii și după ce am plecat de acolo, au fost și alte multe sarcini în evoluție pentru întreaga țară.

De ce? Pentru că această coaliție și-a propus din prima secundă să fie alături de toate nevoile oamenilor, iar infertilitatea nu este un moft.

Infertilitatea este reală și este declarată de medici specialiști, iar unul din cinci cupluri infertile trebuie să ne dea de gândit. De vină sunt mai multe cauze: stresul, poluarea, alimentația nesănătoasă, alte patologii.

Așadar, începând din 5 decembrie – aș vrea să reținem cu toții această zi – se pot depune deja cererile și fac această precizare pentru că am primit numeroase întrebări de când putem aplica la acest program.”, a spus Gabriela Firea, la Palatul Victoriei.

Totodată,  Gabriela Firea a spus ce presupune mai exact noul program pentru creșterea natalității. Ministrul a transmis că vor fi acceptate trei proceduri pe an, suma decontată fiind de 15.000 de lei, adică circa 3.000 de euro în două tranșe, un voucher pentru tratament de 5.000 de lei și un voucher pentru procedura în sine, pentru embrio-transfer de 10.000 de lei. 

Citește și: Alocații 2023. Cu cât vor crește alocațiile copiilor de la 1 ianuarie 2023

Vor putea aplica femeile cu vârsta între 20 și 45 de ani, care au indicație pentru fertilizare in vitro de la medicul specialist. Acestea trebuie să depună o cerere tip; copii ale actelor de identitate; o declarație pe proprie răspundere; documentul care conține dovada infertilității și indicația medicală pentru FIV; adeverința care atestă calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate; un acord de prelucrare a datelor cu caracter personal.

Gabriela Firea a mai menționat că sprijinul financiar va fi acordat pe principiul “primul venit – primul servit”, în ordinea transmiterii dosarelor.

Până la sfârștul acestui an, ministrul a transmis că sunt fonduri suficiente,  iar de anul viitor se vor deconta 10.000 astfel de proceduri. Dacă există cerere din partea cuplurilor și femeilor, Guvernul va suplimenta fondurile.

Citește și: Este oficial: Un nou tip de concediu a fost introdus în România! Pentru ce primesc angajații 5 zile libere pe an

„Deci, din 5 decembrie se pot depune online toate solicitările, pentru că ne digitalizăm, nu? Nu mai venim cu dosare cu șină, cu birocrație. La adresa de email natalitate@mfamilie.gov.ro vom publica în continuare această  adresă, iar evaluarea va fi una cât se poate de rapidă, tocmai pentru ca cuplurile sau femeile singure care apelează la acest program să nu aștepte foarte mult.

Vreau, de asemenea, să dau o asigurare în plus, pentru că am primit aceste întrebări: dacă se va termina repede plafonul pentru decembrie ce facem anul viitor? Anul viitor, acest program adoptat de Guvernul României și încurajat și susținut politic de coaliție, va avea o finanțare suficientă, spun eu și îi mulțumesc din acest punct de vedere domnului ministru de finanțe, Adrian Câciu, care la rândul său a înțeles necesitatea acestui proiect și ne-a susținut, de asemenea, și din punct de vedere financiar.

Ce este cardul european pentru tineri și când va fi lansat în România. Gabriela Firea, despre avantajele beneficiarilor

Deci, le asigur pe toate doamnele care ne privesc și care au temeri că se vor sfârși banii, că nu se întâmplă acest lucru și ne-am luat cu toții angajament în fața dumneavoastră să realizăm proiectul pentru întreaga țară, nu doar pentru București, cât a fost acum doi ani.

De asemenea, vor fi acceptate trei proceduri pe an, suma decontată fiind de 15.000 de lei, adică circa 3.000 de euro în două tranșe, un voucher pentru tratament de 5.000 de lei și un voucher pentru procedura în sine, pentru embrio-transfer de 10.000 de lei.

Prin urmare, domnule prim-ministru, domnule președinte Marcel Ciolacu, domnule președinte Hunor, domnule ministru Budăi, stimați invitați, Dumnezeu lucrează prin oameni și aici, în stânga noastră, avem dovada vie și încă o dată, în final, le mulțumesc medicilor care ne-au sprijinit și colegilor mei care au muncit de dimineață până noaptea pentru a pune la punct toate-toate detaliile tehnice, astfel încât acest proiect să poată să fie implementat până la sfârșitul anului pentru că riscam să ne ducem cu el pe decontarea de anul viitor.”

 


Nona pare interesată de un date cu Ionuț: „Da, mi-aș dori!”. Concurenta urmează să decidă ce va face în această privință

Nona este interesată de Patrick, dar, atunci când a intrat în „Casa Iubirii”, era îndreptată spre Ionuț. Acum, aceasta are șansa de a avea un date cu Ionuț și mâine, 2 februarie, urmează să decidă dacă va accepta sau nu.

Cookies