Miercurea Mare este prăznuită în calendarul ortodox, la data de 1 mai 2024: Ziua în care Mântuitorul a fost vândut de către Iuda

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 30 apr 2024, 16:00

Miercurea Mare este prăznuită în calendarul ortodox, la data de 1 mai 2024

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 1 mai 2024, atunci când creștinii ortodocși își amintesc de momentul în care Iisus a fost vândut de Iuda.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 1 mai 2024! Data la care Biserica Ortodoxă amintește un moment important din viața Mântuitorului, mai exact cel în care acesta a fost vândut de către Iuda.

Rugăciunea pentru ajutor pe care este bine să o rostești pe 1 mai!

Calendar ortodox 1 mai 2024

Sărbătoare 1 mai. Momentul în care Iisus Hristos a fost vândut de către Iuda este amintit în fiecare an în Miercurea Mare, anul acesta fiind la data de 1 mai în

calendarul ortodox.

Denia din Miercurea Mare îi ajută pe credincioși să înțeleagă care a fost parcursul Mântuitorului Iisus Hristos în ultimele sale clipe de viață, iar pilda femeii păcătoase este rostită în bisericile din România. În această zi, credincioșii sunt încurajați să țină, post, deoarece este ziua în care Iuda l-a vândut pe Iisus pentru 30 de arginți, însă în această zi a avut loc și întâlnirea Mântuitorului cu o tânără păcătoasă.

În fața Mântuitorului a apărut o tânără păcătoasă, ce își dorea ca păcatele ei să fie iertate, iar fără să cadă pe gânduri și cu lacrimi în ochi, fata i-a spălat picioarele Mântuitorului cu lacrimi și le-a uns cu mir, pentru a arăta dorința ei de a ajunge pe drumul credinței. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Săptămâna Patimilor în 2024. Ce semnificație are fiecare zi din Săptămâna Mare

În Miercurea Mare, cărturarii şi fariseii au început să caute soluții pentru a îl prinde pe Mântuitor, dar și pentru a îl ucide, din cauza fricii ce îi încerca când se gândeau la puterea pe care acesta o putea avea. Pe parcursul aceleiași zile, Iuda s-a dus la arhierei pentru a-L vinde pe Hristos pentru suma de 30 de arginți, potrivit pravila.ro.

Tradiții și obiceiuri pentru Miercurea Mare

Pe parcursul întregii săptămâni vor avea loc slujbe speciale în toate bisericile din România, cunoscute sub denumirea de denii, ce au rolul de a îi parcurge pe creștini pe drumul pe care l-a realizat Mântuitorul Iisus Hristos înainte ca acesta să fie răstignit. La data de 1 mai 2024 este Miercurea Mare, ce este considerată zi de post aspru, deoarece este ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost vândut pe 30 de arginți de către unul dintre Sfinții Apostoli, mai exact Iuda.

Miercurea Mare este ultima zi în care se mai poate coase ori călca. 

Sărbătoare 1 mai

Canon de rugăciune pentru Miercurea Mare, prăznuită pe 1 mai

Preaputernice și iubitul meu Doamne! Îmi aduc aminte că Te-ai născut om din Sfânta Fecioară în peșteră și că Te-ai vândut cu treizeci de arginți de ucenicul Tău cel viclean, pentru ca să ne răscumperi pe noi păcătoșii din mâinile celui rău.

Pentru acesta, Te rog să Te milostivești asupra mea păcătosul și să mă răscumperi pe mine vânzătorul și în toate zilele, ucigașul. Și aceasta să o faci, te rog, pentru ca să cinstesc Nașterea Ta cea Sfântă și să mă închin Dumnezeirii Tale; Dă-mi Doamne iertare păcatelor mele cele multe și puterea să stau împotriva relelor trupului și ale sufletului meu. Primește această mică a mea rugăciune și smerita mea voință, că mă întristez pentru că Te-am întristat și mă amărăsc, pentru că Te-am mâhnit peste măsură. Încă mă aduc pe mine Ție, și de voia mea mă dau în mâinile Tale, pentru ca să mă pedepsești precum mi se cade și să mă tămăduiești cu ierburi amare ca un doctor bun precum vei vrea; pentru că altul nu poate să mă vindece, fără numai Tu, Dumnezeul meu și Ziditorul meu.

La Tine, drept aceea, am toată nădejdea mea crezând că, precum ai primit să te vinzi pentru mine, așa îmi vei dărui și acum mila Ta, să mă răscumperi din veșnica muncă și să mă așezi întru Împărăția Ta. Nu te depărta de la mine, care sunt mai rău vânzător decât Iuda; nu mă lăsa să am în inima mea cugetele cele deșarte ale păcatului; nu mă slobozi să Te îmbrățișez și să Te sărut cu sărutare vicleană și cu buze spurcate, nici să-Ți zic: "Bucură-Te, Învățătorule", cu gura mea cea spurcată, nici să Te mai răstignesc în toate zilele cu faptele mele fărădelege, nici să te batjocoresc cu gândurile mele rele, precum făceau vrăjmașii Tăi, pe vremea patimilor Tale; Ci ca femeia cea păcătoasă, să Te spăl, nu cu mir, ci cu lacrimile ochilor mei, pentru ca să mă învrednicesc să aud și eu din gura Ta cea dulce: "Iertate îți sunt păcatele"! Amin.