Meteorologii au facut anuntul: vine sau nu cea mai grea iarna din istoria Romaniei? Ce ne asteapta in saptamanile urmatoare

Administratia Nationala de Meteorologie a publicat prognoza pe trei luni; iata cum va fi aceasta iarna in Romania.

Masuratorile de specialitate releva o medie multianuala lunara pentru prima luna de iarna de — 0,8 grade Celsius, fiind luati in calcul parametrii monitorizati in intervalul 1981 — 2010.

In ceea ce priveste valorile termice medii, specialistii ANM estimeaza, in perioada analizata, valori medii de temperatura intre — 5 si 0 grade Celsius in Transilvania si Moldova, intre zero si doua grade Celsius, in Banat si Crisana, intre—2 si 1 grad Celsius, in Oltenia si Muntenia, iar in Dobrogea, intre zero si trei grade Celsius.

Pentru luna ianuarie, meteorologii estimeaza temperaturi medii ale aerului ce vor fi apropiate de normal, exceptand centrul, nordul si nord-estul tarii, unde vor fi, local, sub media climatologica.

In conditiile in care media multianuala a lunii este de—2,1 grade Celsius, cele mai scazute temperaturi medii se vor inregistra in zona Moldovei si Transilvaniei (intre—7 si—1 grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna in Muntenia (intre—2 si 0 grade Celsius) si Dobrogea (-1 si 2 grade Celsius).

Cantitatile totale de precipitatii vor fi in luna ianuarie, in general, excedentare in cea mai mare parte a teritoriului, norma climatologica fiind de 33,6 l/mp.

Cele mai mari cantitati de precipitatii se vor consemna in Maramures (pana la 74 l/mp), Oltenia (pana la 57 l/mp) si Banat-Crisana (pana la 54 l/mp). La polul opus se afla Dobrogea si Moldova, cu cantitati de precipitatii cuprinse intre 14 si 31 l/mp.

Potrivit ANM, in ultima luna de iarna calendaristica, temperaturile medii vor avea valori apropiate de normalul climatologic in cea mai mare parte a tarii, media lunara fiind stabilita la—1 grad Celsius.

Pe regiuni, temperaturile medii vor fi cuprinse intre—5 si zero grade Celsius, in Moldova si Transilvania, intre—2 si 2 grade Celsius in Oltenia, si intre zero si doua grade Celsius, in Banat si Dobrogea.

In februarie, cantitatile totale de precipitatii vor fi apropiate de normalul climatologic in regiunile sudice si estice, dar in restul tarii vor fi in general excedentare.

Masuratorile de specialitate au stabilit o norma medie lunara a precipitatiilor, pentru februarie, de 31,6 l/mp, conform ANM. In zona Maramuresului, cantitatile medii de precipitatii ar putea ajunge la 57 l/mp, in Oltenia la 55 l/mp, in Banat si Crisana (pana la 50 l/mp), iar in Dobrogea si Moldova, 26, respectiv 28 l/mp.

Estimarile sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de aproximativ 60%.

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
`
Setari de confidentialitate