Medicamentele fără prescripție medicală, mai scumpe cu 25 %

,
medicamente mai scumpe

Medicamentele fără prescripție s-au scumpit

[Sursa foto: PixaBay]

Medicamentele eliberate fără prescripție medicală s-au scumpit chiar și cu 25% în unele cazuri, iar asta se datorează contextului economic actual.


In articol:

Contextul economic actual a afectat și piața farmacieutică, acolo unde medicamentele eliberate fără prescripție medicală se vând acum chiar și cu 25% mai scump, în unele cazuri.

Dragoș Damian, fostul președinte al Asociațiației Producătorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) a declarat că medicamentele fără prescripție medicală au înregistrat scumpiri  cuprinse între 15 și 25% în ultima perioadă. 

Citeste si: Este oficial: Femeile însărcinate primesc bani de la primărie în 2022!  Despre ce sumă e vorba și cum pot viitoarele mame să intre în posesia ei

Medicamentele fără prescripție, mai scumpe cu 25%

Medicamentele fără prescripție se vând acum în farmacii chiar și cu 25% mai scump, iar această creștere se datorează contextului pandemic actual, în care prețurile, pornind de la utilități, transport și până la materii prime, au înregistrat creșteri considerabile.

scumpire medicamente

Medicamentele s-au scumpit

[Sursa foto: PixaBay]

„Majoritatea substanțelor care intră în compoziția medicamentelor sunt în proporție de peste 90% sintetizate în China și în India. Au crescut pe de-o parte costul materiilor prime, pe de altă parte, a sporit transportul, cheltuielile legate de transport și, atunci, oricâtă străduință ar fi din partea producătorilor din România și alte țări nu vor putea merge la nesfârșit cu prețurile ridicate în care să nu intre toate aceste transformări care survin, a declarat Dumitru Lupuleasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România, potrivit euronews.ro. 

Citeste si: Ministerul Sănătății începe distribuirea pastilelor cu iod. Când și cum trebuie administrată iodura de potasiu

„În încercarea de a compensa această situație paradoxală, producătorii au scumpit, într-adevăr, prețul la medicamentele fără prescripție, cele la care există, ca și la alte produse, legea cererii și ofertei, iar aceste scumpiri sunt la 15,

20, 25%„, a declarat  Dragoș Damian, fostul președintele al Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR). 

Printre cauzele scumpirii medicamentelor  se numără: 

 

  • Creşterea costurilor cu materia primă: între 20 şi 60%
  • Costuri mai mari pentru transport (300% pentru transportul maritim, 250% pentru cel aerian), electricitate (scumpire cu 100% după plafonare), gaz
  • Preţuri mai mari cu 15-20% pe ambalaj (hârtie, folia de aluminiu pentru medicamente)
  • Scumpirea forţei de muncă.

 

Citeste si: Vouchere Materna 2022: Femeile însărcinate primesc 2000 de lei. Care sunt actele necesare și cum poți beneficia de acest program 

Creșterea costurilor afectează fabricile de medicamente din România

Sunt 20 de fabrici de medicamente generice în România, care se confruntă acum cu creșterea costurilor materiei prime, creșterea costurilor la energie, gaze.

,,Toate aceste costuri au crescut, sunt costurile logistice, știm că 80% din materia primă utilizată în fabricarea medicamentelor provine din India și China. Un container până nu demult costa 4.000- 5.000 de euro. În momentul de față costă 10 și 12 mii de euro, adică de trei ori mai mult, ori medicamentele generice sunt cel mai sensibile la astfel de fluctuații de preț”, a explicat vicepreședintele APMGR, Dan Bran, potrivit 360medical.ro.

Propunerea Asociației privind medicamentele vulnerabile este de-a găsi o soluție prin care să se scadă taxa clawback.

,,Să nu considerăm medicamentele generice ca generatoare de costuri. Medicamentele generice sunt medicamentele care ajută la optimizarea bugetară, ajută la crearea de spațiu bugetar, creare care ajută să utilizăm acești bani în sănătate pentru că e clar că acești bani  nu ajung”, a mai declarat Daniel Bran. 

În opinia sa, scăderea taxei clawback nu impactează bugetul de stat, dimpotrivă la finalul zilei vor rămâne fonduri care vor putea fi folosite pentru inovație, pentru dotarea spitalelor. 

Citeste si: Ce este și cum se manifestă variola maimuței, boala pentru care nu s-a descoperit încă leac. Simptomele care îți arată că ai contractat virusul

medicamente mai scumpe

Medicamente mai scumpe

[Sursa foto: PixaBay]

Ce sunt medicamentele generice 

Un  medicament generic  este un tip de medicament care reprezintă echivalentul farmaceutic al produsului farmaceutic original. Medicamentele generice pot fi echivalente în dozaj, metodă de administrate, calitate, performanță sau acțiune farmaceutică, proprietate cunoscută sub denumirea de bioechivalență. Diferențele acceptate pentru un generic, față de medicamentul de referință, sunt: procesul de fabricație, formularea, utilizarea anumitor excipienți, colorantul, gustul și ambalarea.

Pe de altă parte, medicamentele biosimilare conțin principii active aproape identice cu un produs de referință, fiind guvernate de un set extins de reguli, însă sunt diferite de medicamentele generice prin faptul că substanța activă este diferită.

Producătorii, distribuitorii și vânzătorii au libertatea de a crește prețul produselor medicamentoase generice prin creșterea prețului anumitor etape de fabricație sau distribuție, potrivit wikipedia. 

 

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

Bătaie generală la Untold, în faţa scenei la concertul lui David Guetta VIDEO

Cu cât vor crește pensiile. De când vor intra în vigoare noile reglementări

Zelenski somează comunitatea internațională: 'Teroarea nucleară rusă necesită un răspuns mai puternic'

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Guvernul anunță pensii mai mari. Cât va fi pensia minimă începând cu data de 1 ianuarie 2023

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies