Marius Budăi spune ce se întâmplă cu pilonul II de pensii. Se naționalizează sau nu pilonul II

,
marius-budăi-pilonul-II-de-pensii

Marius Budăi a făcut un anunț important despre pilonul II de pensii. De ceva timp, mai multe zvonuri conform cărora se pregătește naționalizarea pilonului II de pensii au început să circule.


In articol:

Marius Budăi, ministrul Muncii, a spus ce se întâmplă cu pilonul II de pensii, dar și dacă zvonurile legate de naționalizarea acestuia sunt sau nu adevărate.

Marius Budăi spune ce se întâmplă cu pilonul II de pensii?

Marius Budăi a specificat faptul că cei din Coaliția de guvernare nu au vorbit despre naționalizarea sistemului de pensii.

„Nu s-a discutat in niciun moment nationalizarea pilonului II de pensii în coaliţia de guvernare. E adevărat că e un deficit egal cu contributia la bugetul de pensii private de 12 miliarde. Sunt cifrele care nu mint niciodata, dar asta nu are nicio legatura cu vreo intentie de a nationaliza pilonul II de pensii.

Este adevărat că au fost niste probleme din cauza inflatiei, au fost niste scaderi din active, insă există provizioane create de către administratori astfel încât sa nu incasam mai putin decat am depus. In lege exista aceasta prevedere cu provizioane. Este nevoie clar de o discutie aplicata care sa clarifice aceste lucruri”, a spus Marius Budăi, conform romaniatv.net.

Citeste si: Guvernul anunță pensii mai mari. Cât va fi pensia minimă începând cu data de 1 ianuarie 2023

Mai mult de 7.200

de români au cerut plata pensiilor din pilonul II în primele cinci luni ale anului curent și, dintre aceștia, aproximativ 5.000 au solicitat și plata unică și restul a cerut plata eșalonată.

marius-budăi-pilonul-II-de-pensii

Provizioanele tehnice, un punct cheie în domeniul pensiilor

„Conform prevederilor art. 138 alin. (1) din Legea nr. 411/2004, administratorii fondurilor de pensii trebuie să menţină permanent un volum al provizioanelor tehnice corespunzător obligaţiilor financiare rezultate din prospectele schemelor de pensii private administrate, respectiv pentru acoperirea riscurilor aferente garanţiei investiţionale minime obligatorii, sau, dacă este cazul, şi a riscurilor aferente garanţiilor suplimentare asumate de administrator prin prospectul schemei de pensii.

Provizionul tehnic reprezintă volumul adecvat de active corespunzător angajamentelor financiare rezultate din portofoliul de investiţii care acoperă riscurile biometrice şi pe cele privind investiţiile.

Prin urmare, niciun participant care solicită plata activului, ca urmare a îndeplinirii condițiilor de pensionare, nu poate primi mai puțin decât valoarea garantată, respectiv valoarea contribuţiilor plătite de către participant, pe întreg parcursul perioadei active, diminuate cu penalităţile de transfer şi comisioanele legale”, au menționat reprezentanții ASF pentru hotnews.ro.

Citeste si: Ce români primesc bani înapoi. Cererea trebuie completată în maximum 90 de zile

Mai mult decât atât, se ia în calcul creșterea pragului de neimpozitare a pensiei de la 2.000 la 3.000 de lei. Acest lucru înseamnă că pensionarii ar primi mai mult începând cu 1 leu și terminând cu 100 de lei.

Aproximativ 950.000 de pensionari au pensii cuprinse între 2.000 de lei 3.000 de lei. Mai mult decât atât, liderii din Coaliție urmează să stabilească dacă măsura va intra în vigoare de pe 1 septembrie sau din anul 2023.

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Marius Budăi anunță noi ajutoare pentru români. Cine va beneficia de ele

Înalt oficial din Rusia: NATO planifică acțiunile Ucrainei. Ne amenință cu arsenalul lor nuclear

Regina NU a murit la ora anunțată de Palatul Buckingham! De ce nu s-a anunțat decesul la timp

Anul 2023 vine cu pensii mai mari. Anunțul făcut de ministrul Finanțelor

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies