Marius Budăi a anunțat că procentul cu care pensiile vor crește se va stabili după ce bugetul pe anul viitor va fi aprobat, lucru ce va avea loc până la finalul anului curent și susține că nicio pensie nu va crește cu mai puțin de 10%.
Marius Budăi susține că pensiile vor crește, dar nu poate spune cu cât
Ministrul Muncii a ținut să facă aceste precizări, după ce Klaus Iohannis a vorbit despre majorarea pensiilor cu 15%, iar, săptămâna trecută, Nicolae Ciucă a spus că acesta este și procentajul
Mai mult decât atât, Marius Budăi a declarat că nu poate vorbi de majorări mai mari de 10%, întrucât alte procente nu sunt „fundamentale din punct de vedere economic”. De asemenea, acesta a spus că bani există, doar că deciziile trebuie luate cu mare atenție.
Citeste si: Guvernul vrea să plafoneze prețul energiei electrice. Cum va influența acest lucru facturile românilor
Mai mult decât atât, ministrul a precizat faptul că propunerea de buget urmează să fie gata în scurt timp, ceea ce înseamnă că se va putea discuta, cu exactitate, despre procentul cu care pensiile vor crește.
Marius Budăi a afirmat, în continuare, că nu va „susține majorarea vârstei de pensionare”, deoarece Bruxelles nu exercită presiuni în acest sens, iar, conform tratatelor Uniunii Europene, fiecare stat membru poate avea propriile politici sociale.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
„Noi, PSD-ul, am avut propunerea pentru majorarea pensiilor cu cel puţin 10%. Noi suntem extrem de bine ancoraţi în realitate, ne uităm la tot ce se întâmplă în jurul nostru şi am fundamentat acea propunere de o majorare de minimum 10% de la 1 ianuarie 2023. Am spus cel puţin 10% (apropo de faptul că premierul Ciucă lansase procentul de 15% – n.r.), nu-mi permit să lansez alte procente”, a spus Marius Budăi.
Nicolae Ciucă a anunțat că pensiile vor crește cu 15%
Nicolae Ciucă a anunțat că, înainte de toate, trebuie ca bugetul pe anul 2023 să fie stabilit și la fel și valoarea nominală a PIB, dar pensiile vor fi majorate cu 15%.
Nicolae Ciucă, premierul României, a spus că procentul de 15% a fost adus în discuție de Klaus Iohannis, făcând referire la procentul de inflație care a fost înregistrat, până acum, în România.
„Toate aceste elemente de analiză le vom realiza în coaliţie cu cifrele de buget pe masă. Avem nevoie de prognoza bugetului pentru anul 2023, trebuie să vedem care este valoarea nominală a PIB-ului în anul viitor şi în felul acesta să putem să ne asigurăm că venim cu decizii care să fie într-adevăr susţinute de buget şi să poată să asigure compensarea creşterii preţurilor la alimente, la bunuri, la servicii”, a spus Nicolae Ciucă, în cadrul unei conferințe de presă.