Noi modificări la Legea pensiilor. Ce categorii de salariați vor putea ieși la pensie mai devreme

Author: Bianca Vidoi

Legea pensiilor s-a modificat

Sursa: PixaBay

Senatul a adoptat un nou proiect de lege prin care se schimbă perioada de pensionare a anumitor categorii de salariați.

Legea pensiilor s-a modificat, unele categorii de salariați vor putea să se pensioneze mai devreme,

doar în cazul în care îndeplinesc stagiul de cotizare minimă.

Citeste si: Marius Budăi, anunț important despre mărirea pensiilor din România: "Noi nu am spus că majorarea va fi de 10%"

Modificările aduse la Legea pensiilor

Proiectul de lege este considerat adoptat tacit la Senat deoarece a depășit termenul de dezbatere și adoptare.

Proiectul va merge către Camera Deputaților, unde va trebui să primească voturile din partea parlamentarilor pentru ca, ulterior, să fie promulgat prin decret prezidențial și să fie publicat în Monitorul Oficial.

Inițiatorii proiectului au propus reducerea de vârstă a anumitor categorii de salariați, precum dansatori sau soliști de balet. Una dintre condițiile proiectului este reprezentată de pensionarea mai înaintată a persoanelor ce au activat și cotizat cel puțin 20 de

ani în domeniul artistic, iar reducerea va fi de 15 ani.

Citeste si: Uniunea Europeană trimite României 2,2 milioane de euro pentru a face față prețurilor mari la energie. Anunțul făcut de Nicolae Ciucă

Citește și: Ce se întâmplă cu Theo Rose în ultimul trimestru?! Artista, în lacrimi: „Copilul meu nu știu ce are”

Vârsta categoriilor de salariați ce se pot pensiona mai devreme 

Balerinii și acrobații vor putea beneficia de o vârstă de pensionare micșorată, aceasta nu poate fi mai mica de 40 de ani pentru femei sau 45 de ani pentru bărbați. Cu excepția categoriilor precizate mai sus, vârsta de pensionare pentru salariații ce activează în domeniul artistic, ce pot fi încadrate în condiții speciale de muncă, este de 50 de ani.

Din categoria profesiilor din domeniul artistic ce sunt încadrate în condiții speciale se mai află și cele de dansator, jongler, clovn, călăreț de circ, dresor de animale sălbatice, solist vocal de operă și de operetă, instrumentist la instrumente de suflat și cascador.

Vouchere Sociale 2023: Când intră pe card banii pentru tranșa a doua? Veste bună înainte de Paște

Această măsură este necesară deoarece,, având în vedere statisticile care relevă faptul că,  după vârsta de 40 de ani, condiția fizică, inclusiv musculatura dansatorilor și soliștilor balet,  este deteriorată, fără a mai putea face față prezentării spectacolelor la un nivel artistic de înaltă calitate sau de mai lungă durată și faptul că în rândul salariaților dansatori din instituțiile de profil se constată că după vârsta de 45 de ani, aceștia se află cel puțin opt luni din an în concedii medicale  sau pe tratamente de recuperare a problemelor la ligamente și fracturilor”, au spus inițiatorii proiectului.

Citeste si: Românii vor primi 2.250 de lei din partea Guvernului, în fiecare lună. Marius Budăi spune ce condiții trebuie să fie îndeplinite

Surse: avocatnet.ro, wowbiz.ro