În acest an, ploaia anuală de meteori Lyridele va putea fi admirată între 16 și 25 aprilie, cu apogeul înregistrat în noaptea de 22-23 aprilie.
De unde poți vedea cel mai bine ploaia de stele din această primăvară
Ploaia anuală de meteori Lyridele încheie perioada de secetă de meteori care are loc în fiecare an între ianuarie și mijlocul lunii aprilie. Obișnuita ploaie de meteori este activă între 16 și 25 aprilie în fiecare an, cu tendința de a atinge apogeul în jurul datei de 22 sau 23 aprilie.
Denumite după constelația Lyra, Lyridele sunt printre cele mai vechi ploi de meteori documentate. Conform unor însemnări istorice chinezești, această ploaie de meteori a fost observată acum peste 2.500 de ani.
Mingile de foc din ploaia de meteori sunt rezultatul resturilor cometei Thatcher, care completează o orbită în jurul Soarelui în aproximativ 415 ani. Se prognozează ca această cometă să fie vizibilă din nou de pe Pământ în 2276.
Lyridele, ploaia de meteori, reprezintă o explozie de activitate cosmică ce are loc între mijlocul și sfârșitul lunii aprilie. În condiții ideale, pe un cer întunecat, fără prezența lunii, se pot observa în medie până la 15 meteori pe oră. Cu toate acestea, este cunoscută și pentru variațiile neobișnuite, care uneori pot crește până la o rată de 100 de meteori pe oră.
Într-un cer lipsit de prezența lunii, aproximativ un sfert dintre meteorii Lyridi urmează o traiectorie persistentă, lăsând în urmă o dâră de gaz ionizat ce strălucește timp de câteva secunde după trecerea meteorului.
Citește și: Un meteorit a fost văzut aseară pe cerul României! Aceasta ar fi căzut la granița cu Bulgaria
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Ce este, de fapt, ploaia de meteori Lyride
Lyridele sunt o ploaie anuală de meteori ce apare în luna aprilie și este asociată cu cometa cu perioadă lungă C/1861 G1 Thatcher. Meteorii reprezintă mici fragmente de resturi lăsate în urmă de diverse obiecte cerești, cum ar fi asteroizii sau cometele. Când Pământul traversează această "dâră" de materie, el interceptează o parte din aceste fragmente, care cad în atmosferă.
Aceste obiecte călătoresc cu o viteză extrem de mare (aproximativ 50 km/s) în comparație cu atmosfera relativ liniștită. De fapt, ele coboară atât de rapid încât aerul din fața lor nu poate să se "deplaseze" suficient de repede, fiind rapid comprimat și încălzit.
Majoritatea meteoriților sunt atât de mici încât ard complet înainte de a atinge suprafața Pământului. Cu toate acestea, câțiva dintre ei reușesc să ajungă la sol, iar aceste fragmente rămase se numesc meteoriți.
Citește și: Locuri de grătar în București în 2024: Unde poți să faci grătar fără să primești amendă
Cum poți vedea/fotografia Lyridele în 2024
Pentru a observa ploaia de meteori, nu este necesar echipament special sau abilități avansate. În esență, tot ce ai nevoie este un cer senin și multă răbdare. Cu toate acestea, câteva sfaturi suplimentare ar putea îmbunătăți experiența ta de observare a stelelor căzătoare:
-Găsește un loc retras pentru vizionare, departe de luminile orașului. Ține cont că este posibil ca ochii tăi să aibă nevoie de 15-20 de minute pentru a se obișnui cu întunericul;
-Îmbracă-te în funcție de vreme și asigură-te că te vei simți confortabil, mai ales dacă intenționezi să stai mult timp afară. Ia cu tine o pătură – observarea meteoriților poate fi o adevărată probă de răbdare;
-După ce ai găsit locul potrivit, întinde-te pe pământ și privește cerul (cu cât radiantul se află mai sus de orizont, cu atât este posibil să vezi mai mulți meteoriți);
-Ploile de meteori par să aibă originea în punctul radiant (punctul pe cer de unde par să radieze meteoriții), însă meteoriții pot apărea în orice parte a cerului, conform motivul.ro.