„Luna roz” se va vedea pe cerul României! Evenimentul astronomic influențează data Paștelui

Autor: Bianca Vidoi

„Luna roz”

Sursa: Shutterstock

„Luna roz”, cunoscută și sub numele de „Luna Pascală”, va putea fi observată pe cerul României în această seară.

Un nou fenomen astronomic va avea loc în acest weekend, mai exact în noaptea de 12 spre 13 aprilie 2025. „Luna roz” va fi observată alături de Spica, care este una dintre cele mai luminoase stele vizibile pe bolta cerească. Iată care este ora la care românii vor putea să admire „Luna roz”.

„Luna roz” se va vedea pe cerul României

„Luna roz” mai este cunoscută și sub denumirea de „Lună pascală”, iar aceasta își va face apariția pe cerul din România în al doilea weekend al lunii aprilie, mai exact în noaptea de 12

spre 13 aprilie 2025. Acest fenomen astronomic marchează prima lună plină în emisfera nordică, iar faza maximă de iluminare va putea fi observată pe cerul României în jurul orei 03:22.

În noaptea de 12 spre 13 aprilie 2025, luna va răsări dinspre est la apusul soarelui, urmând să apună spre vest în zori. Aceasta va străluci pe cerul României pe tot parcursul acestei nopți, însă poate fi observată și în ziua de duminică.

Cu toate acestea, în ziua de duminică nu va fi la fel de plină ca în momentul în care are loc fenomenul astronomic.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Mamele pot intra în posesia sumei de 2.000 de lei! Care sunt condițiile de îndeplinit și cum se pot folosi acești bani

Citește și: Trei zodii vor avea parte de un succes răsunător după echinocțiul de primăvară din 20 martie! Urmează o perioadă spectaculoasă pentru acești nativi

„Luna roz” poate fi admirată pe parcursul întregii nopți, însă cunoscătorii recomandă ca acest fenomen să fie observat cu atenție atunci când răsare sau apune, deoarece atunci poate avea nuanțe calde, similare cu ale apusului. Deși este denumită „Luna roz”, acest fenomen astronomic nu are în mod normal o culoare rozalie.

Evenimentul astronomic influențează data Paștelui

Numele de „Luna roz” provine de la înflorirea din primăvară a florii Phlox subulata, floare cunoscută drept „mușchi roz”. „Luna roz” este cunoscută drept „Luna Pascală” deoarece această lună plină este folosită pentru calcularea anuală a datei în care se celebrează Paștele. În aprilie 2025, „Luna roz” va fi însoțită de Spica, cea mai strălucitoare stea din constelația Fecioarei.

Apariția stelei Spica va adăuga un plus acestei lune pline, fiind un adevărat joc de lumini și nuanțe. În Europa, steaua Spica va putea fi observată în partea de jos-stânga. Steaua se va vedea cel mai bine în noaptea zilei de duminică, 13 aprilie 2025. Următoarea lună plină pe care o vom putea observa pe cerul României va avea loc pe 12 mai 2025 și este denumită „Luna Florilor”, potrivit antena3.ro.