LIVE UPDATE Ziua 402 de război în Ucraina: Ucraina va primi un împrumut de 15,6 miliarde de dolari din partea Fondului Monetar Internațional. Noua șefă a NATO ar fi putea fi Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 01 apr 2023, 18:17

Statul Major al Ucrainei a anunțat că Rusia a continuat să atace, dar fără succes, mai multe regiuni ucrainene

Sursa: Facebook

În a 402-a zi de război, Fondul Monetar Internațional a anunțat că a fost aprobat un program de împrumut în valoare de 15,6 miliarde de dolari, pe o perioadă de patru ani. Mai mult decât atât, împrumutul face parte dintr-un pachet global de 115 miliarde de dolari, pentru a sprijini economia Ucrainei.

UPDATE ORA 16:00. Cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața în ultimele 24 de ore, în Ucraina

Un copil și alte patru persoane au murit în Ucraina, în ultimele 24 de ore, conform The Kyiv Independent, în urma atacurilor asupra a opt regiuni.

„Forțele ruse au atacat opt regiuni din Ucraina în ultimele 24 de ore, ucigând cel puțin cinci persoane și rănind 10, potrivit rapoartelor guvernatorilor regionali.

Printre cei uciși se numără un băiețel de cinci luni și bunica lui din orașul Avdiivka.

Părinții nou-născutului au fost răniți.În sudul regiunii Herson, trei persoane au fost ucise, iar două au fost rănite, potrivit administrației militare regionale”
, a precizat sursa menționată anterior.

UPDATE ORA 14:30. Rusia a preluat președinția Consiliului de Securitate al ONU

Rusia a preluat astăzi, 1 aprilie, președinția Consiliului de Securitate al ONU. Ucraina nu vede cu ochi buni acest lucru, precizând că totul este o „glumă proastă”.

Rusia, deja, a făcut public noul Concept de politică externă cu o zi înainte de a prelua președinția, cel mai probabil, pentru a stabili condițiile informaționale pentru eforturile care vor urma la ONU/

UPDATE ORA 13:00. Planul Ucrainei de a avansa cu contraofensiva

Ultimele mișcări ale armatei ucrainene arată că este posibil ca o contraofensivă să înceapă. Conform Olef Zhdanov, fost ofițer de control operațional al Statului Major General al forțelor armate ucrainene, armata ucraineană va încerca să împartă trupele ruse în două.

Planul ar fi acela de a veni dinspre Zaporojie spre Melitopil și Marea Azov.

Citește și: Arsurile la stomac- de ce apar si cum scapi de ele

UPDATE PRA 11:30. Mitropolitul Bisericii Ortodoxe ar susține războiul Rusiei

Mitropolitul Bisericii Ortodoxe, conform Kyiv Independent, este suspectat că ar fi de partea războiului din Ucraina. Serviciul de Securitate al Ucrainei a emis o notificare de suspiciune pe numele lui Lavra Pechersk, mitropolitul Pavlo Lebid.

UPDATE ORA 10:00. Numărul victimelor ar fi mult mai mari

Încă de la începutul războiului, sunt numărate victimele războiului, dar ONU susține că estimările de până acum reprezintă doar „vârful icebergului”, potrivit Kyiv Independent. Vineri, 31 martie, Volker Turk, comisarul ONU pentru drepturile omului, susține că au murit mult mai mult de 8.400 de civili.

UPDATE ORA 09:30. Rusia a continuat să lanseze atacuri de-a lungul liniei de front Svatove-Kreminna

Statul Major al Ucrainei a anunțat că Rusia a continuat să atace, dar fără succes: Stelmakhivka, Makiivka, Kreminna, Berestove, Kuzmyne, Dibrova.

Potrivit Administrației Militare a regiunii Lugansk, s-au înregistrat zeci de ciocniri între forțele ucrainene și cele ruse.

UPDATE ORA 09:00. Rusia respinge orice propunere de încetare a focului

Alexander Lukașenko, președintele Belarusului, a propus Rusiei să înceteze focul în Ucraina, lucru respins categoric de către Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Citește și: Rusia a anunțat că a doborât, pe frontul din Ucraina, prima bombă americană GLSDB

LIVE UPDATE Ziua 442 de război în Ucraina: Ucrainenii recâștigă teren în Bahmut. Liderul Wagner susține că „flancurile se prăbușesc”

Acesta a declarat că armata rusă, care se află pe frontul din Ucraina în aceste momente, va continua să lupte, pentru a îndeplini misiunile stabilite. De asemenea, acesta a mai precizat că atacurile asupra Ucrainei reprezintă singura modalitate prin care Moscova poate să își îndeplinească obiectivele.