Persoanele care găzduiesc refugiați din Ucraina nu vor mai primi bani din partea statului

Author: Cristina Mocanu

Persoanele care primesc bani pentru că găzduiesc refugiați ucrainieni nu vor mai primi acest ajutor din partea statului.

Sursa: https://pixabay.com/

Ministerul Afacerilor Interne vrea să schimbe regula în ceea ce privește ajutorul oferit din partea statului persoanelor care găzduiesc refugiați ucrainieni.

Persoanele care primesc bani pentru că găzduiesc refugiați ucrainieni nu vor mai primi acest ajutor din partea statului.

Suma de 2.000 de lei ar urma să le fie virată direct refugiaților.

Nu se mai dau bani de la stat persoanelor care găzduiesc refugiați ucrainieni

Ministerul Afacerilor Interne a demarat un proiect de lege care urmează să modifice OUG 15/2022. Astfel refugiații din Ucraina vor primi suma de 2.000 de lei lunar și nu persoanele care îi găzduiau până în prezent.

Proiectul de OUG prevede că “familiile şi persoanele singure, beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului din 4 martie 2022 de constatare a existenței unui aflux masiv de persoane strămutate din Ucraina în înțelesul articolului 5 din Directiva 2001/55/CE şi având drept efect introducerea unei protecții temporare, beneficiază, pentru o singură perioadă de maximum 4 luni consecutive, de o sumă forfetară în valoare de 2.000 lei/ lună, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare (…)”.

Citește și: Vladimir Putin a anunțat că Rusia își va muta armele nucleare în Belarus. Liderul de la Kremlin compară mișcarea cu staționarea armelor SUA în Europa

De asemenea, după împlinirea perioadei de patru luni consecutive descrise în paragraful anterior, refugiații din Ucraina vor putea beneficia de suma forfetară în valoare de 2.000 lei/lună până la finalul acestui an. Atât condițiile, cât și mecanismul de acordare a sumei forfetare vor trebui stabilite de Guvern, prin hotărâre. 

Această sumă va fi acordată pentru fiecare familie sau persoană singură, în cazul în care nu există familie. Prin familie se înțelege, potrivit proiectului, grupul de persoane format din soți, părinte/ părinți și/ sau copiii minori ai acestora, precum și persoana care are în creștere și îngrijire unul sau mai mulți copii minori.

Citește și: Cum a fost, de fapt, relația Marcelei Fota cu fostul soț?! Acum a recunoscut: „Copilul meu nu știe”

Ce prevede în prezent Ordonanța de Urgență?

Totodată, noile reguli nu se vor aplica persoanelor cazate în taberele temporare de cazare şi asistență umanitară sau în alte locații de cazare stabilite de comitetele județene pentru situații de urgenţă, precum și persoanelor care solicită ori beneficiază de protecție internațională în țara noastră.

În prezent, Ordonanța de Urgență prevede că cei ce găzduiesc cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, pot deconta 20 de lei pe zi pentru hrana acestora și de 50 de lei pe zi pentru cazare, pentru fiecare persoană în parte.

De asemenea, viitoarea ordonanță prevede și ce se-ntâmplă în continuarea în ceea ce-i privește. Mai exact, persoanele fizice care găzduiesc, până la data intrării în vigoare a noilor reguli, refugiați din Ucraina, vor beneficia de decontarea sumelor privind hrana și cazarea la cerere, termenul pentru depunerea acestora fiind de 30 de zile de când viitoarea ordonanță devine aplicabilă.

Update Ziua 496 de război în Ucraina: Ucraina a lansat un atac cu drone asupra Moscovei. Mai multe curse aeriene au fost redirecționate către alte aeroporturi

Citește și: Guvernul va oferi peste 2.000.000 de lei persoanelor cu probleme sociale grave

Conform informațiilor ce se regăsesc în preambulul proiectului, schimbarea anunțată e absolut necesară dacă ținem cont de “faptul că modalitatea prin care este stabilită, în prezent, acordarea de sprijin pentru străinii sau apatrizii aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina presupune accesarea fondurilor de către persoanele fizice care pun, la dispoziția acestora, spații locative cu destinația de locuință, aspect care creează premisele unor dezechilibre sub aspectul ofertei și, implicit, a nivelului cuantumului chiriilor practicate pe piața liberă, cu impact direct asupra cetățenilor români care doresc să acceseze această modalitate locativă”.

Sursă: avocatnet.ro

 


Astăzi, în cea mai recentă ediție a emisiunii matrimoniale „Casa iubirii”, fetele au corectat-o pe Lorena după ce aceasta s-a supărat pe ele pentru glumele nesărate făcute de Laurențiu.