LIVE UPDATE Ziua 396 de război în Ucraina: Rusia va amplasa arme nucleare tactice în Belarus! Pierderi mari de echipamente pentru armata rusă

Author: Diana Tilă
Actualizat: 26 dec 2023, 00:35

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 396-a zi. Armata rusă intensifică atacurile.

Rusia va amplasa arme nucleare tactice în Belaru s, a anunțat sâmbătă președintele rus Vladimir Putin, potrivit BBC. Liderul de la Kremlin susține că această mișcare „nu va încălca acordurile de neproliferare nucleară”. Mai mult, acesta a comparat situația cu armele americanilor din Europa, potrivit presei de stat din Rusia. 

Citește și: Mii de copii au putut simți îmbrățișarea celor dragi după luni de zile în care au fost răpiți de soldații ruși. ,,În fiecare dimineață, la 08:15, ne forțau să ne ridicăm în picioare pentru imnul rusesc."

Pierderi mari de echipamente pentru armata rusă

Potrivit ultimei estimări ucrainene, trupele rusești au pierdut în ultima zi 660 de soldați, 15 tancuri, 15 alte blindate, 8 piese de artilerie, 2 lansatoare multiple de rachete, 1 sistem antiaerian, 3 echipamente speciale, 3 diferite vehicule și 2 drone:

 

Volodimir Zelenski, despre contraofensiva Ucrainei 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că așteptata contraofensiva Ucrainei împotriva trupelor ruse nu poate începe până când aliații occidentali nu vor trimite mai mult sprijin militar întrucât el nu își va trimite trupele în prima linie fără mai multe tancuri, artilerie și lansatoare de rachete Himars.

Citește și: LIVE UPDATE Ziua 395 de război în Ucraina: Aproximativ 170.000 de ruși au murit în timpul războiului din Ucraina. Rușii își mută atenția de la Bahmut spre Avdiivka și Kremina 

Într-un interviu acordat Yomiuri Shimbun, el a spus că situația din estul Ucrainei „nu este bună”. „Așteptăm să sosească muniția de la partenerii noștri”, a precizat el.

Întrebat despre contraofensiva preconizată, el a declarat: „Nu putem începe încă, nu putem trimite soldații noștri curajoși în prima linie fără tancuri, artilerie și rachete cu rază lungă”.

„Dacă aveți voință politică, puteți găsi o modalitate de a ne ajuta. Suntem în război și abia așteptăm ”, a continuat el.

Peste 300 de atacuri cibernetice în Ucraina

Echipa Ucrainei de Răspuns în Situații de Urgență Informatică (CERT-UA), a afirmat că au fost înregistrate peste 300 de atacuri cibernetice în ultimele două luni. 

„Acesta este aproape jumătate din numărul înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, când Rusia se pregătea pentru o invazie la scară largă, iar activitatea hackerilor era anormal de mare”, se arată într-un comunicat, potrivit The Kiev Independent.

Citește și: Xi Jinping, președintele Chinei, și-a încheiat vizita oficială din Rusia. Mesajul transmis de Vladimir Putin liderului chinez

 


Tensiunile cresc la ”Insula de 1 milion”. 19 concurenți au rămas în joc, iar rivalitățile ating cote maxime. Iată ce se va întâmpla în ediția de duminică, 19 mai!