LIVE UPDATE Ziua 387 de război. Raport ONU: Rusia a comis crime de război de amploare în Ucraina. SUA și Germania spun că nu vor trimite avioane Ucrainei, după anunțul Poloniei

Author: Diana Tilă

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 387-a zi. Rusia continuă bombardamentele.

Experții Națiunilor Unite au

declarat joi, 16 martie, Rusia a comis crime de război de amploare în Ucraina, omoruri intenționate și tortură, în unele cazuri obligând copiii să asiste la violarea celor dragi, pe alții obligându-i să stea alături de cadavre. Unele abuzuri pot fi catalogate drept crime împotriva umanității, însă anchetatorii ONU nu au observat un genocid în Ucraina după invazia rusă în această țară, relatează AFP şi Reuters, citate de News.ro.

„Nu am constatat că a existat un genocid în Ucraina”, a declarat Erik Mose, unul dintre cei trei comisari însărcinați cu ancheta, subliniind totuși că "anumite aspecte pot ridica întrebări cu privire la această crimă".

Citește și: Xi Jinping ar plănui să-l viziteze pe Vladimir Putin săptămâna viitoare. Președintele Rusiei ar fi cel care a inițiat invitația

Relocarea copiilor ucraineni în zonele aflate sub controlul Moscovei şi în Rusia constituie o "crimă de război", a declarat comisia de anchetatori a ONU. Aceştia acuză, de asemenea, Moscova de comiterea unor posibile "crime împotriva umanităţii" în Ucraina, prin atacarea infrastructurii energetice ucrainene şi utilizarea torturii.

Situaţiile pe care le-a examinat cu privire la transferul şi deportarea copiilor, în interiorul Ucrainei şi, respectiv, în Federaţia

Rusă, încalcă dreptul umanitar internaţional şi constituie o crimă de război”, au scris anchetatorii în primul lor raport de când Rusia şi-a lansat ofensiva în Ucraina, la 24 februarie 2022.

SUA și Germania spun că nu vor trimite avioane Ucrainei, după anunțul Poloniei

SUA și Germania au anunțat că nu vor trimite deocamdată avioane Ucrainei, după ce Polonia a făcut acest pas joi. Pe de altă parte, Danemarca spune că este „deschisă” la ideea de a trimite avioane de luptă Kievului. În acest timp, o anchetă condusă de ONU a constatat că Rusia a comis „o gamă largă de crime de război” în Ucraina.

Citește și: LIVE UPDATE Ziua 385 de război. Ucraina ar putea primi avioane de luptă în următoarele săptămâni. Oficial ucrainean, ucis de o bombă amplasată într-un autovehicul

 „Până acum, toată lumea a fost de acord că nu este momentul să trimitem avioane de luptă”, a declarat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, în fața presei, transmite The Guardian.

Citește și: Dinu Maxer rupe tăcerea, după divorț: „Am tot sperat că ne vom împăca”. Deea a plecat de acasă acum 4 săptămâni

Volodimir Zelenski:" Armata rusă a comis una dintre cele mai grave crime din acest război"

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a evocat, joi seară, bombardarea teatrului din Mariupol, care se întâmpla exact cu un an în urmă, şi le-a promis compatrioţilor că Ucraina va elibera acest oraş, acum controlat de ruşi, alături de celelalte localităţi ocupate, iar responsabilii pentru crimele de război vor da socoteală în faţa justiţiei internaţionale.

„În urmă cu un an, armata rusă a comis una dintre cele mai grave crime din acest război. Bombele ruseşti au distrus un teatru din Mariupol. O clădire care era folosită ca adăpost. Acolo se aflau femei cu copii, femei însărcinate şi bătrâni. Un obiectiv civil distrus în mod deliberat de către ocupant. Încă nu ştim numărul exact al victimelor. Sute de persoane? O mie? Inscripţiile "Copii" de lângă clădire indicau clar cine devenise ţinta Rusiei. Una dintre multele astfel de ţinte. Statul malefic va fi tras la răspundere pentru fiecare dintre ele”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său de seară către compatrioţi, potrivit agenței News.ro.

El i-a încurajat pe ucraineni şi le-a dat încredere în victorie, arătând că în urmă cu un an ruşii ocupau mult mai mult teritoriu, care în prezent a fost eliberat. „La jumătatea lunii martie a anului trecut, ocupantul se afla încă în nordul ţării noastre, în multe locuri din regiunea Harkov. Inamicul avea poziţii complet diferite în sud. Dar deja atunci am și început să îi alungăm. Va veni ziua în care vom elibera Mariupol, întregul nostru sud, întregul nostru est, la fel cum am eliberat şi celelalte oraşe ale noastre”, şi-a asigurat Zelenski compatrioţii.

Citește și: LIVE UPDATE Ziua 386 de război. Lavrov acuză SUA că ignoră restricțiile de zbor impuse de Rusia în Marea Neagră. Zelenski: Agresiunea rusă se apropie de punctul în care poate ceda

„Toţi cei care au bombardat Ucraina, care ne-au incendiat satele, care au bombardat oraşele ucrainene... Mikolaiv, Herson, Nikopol şi Marhaneţ, Zaporojie, oraşele din Donbas, Harkov, regiunea Harkov. Toţi cei care efectuează tiruri teroriste împotriva comunităţilor din regiunile Cernihiv şi Sumî, toţi cei care au adus războiul în Doneţk şi Luhansk, toţi cei care au încercat să înrobească Crimeea, toţi raşiştii vor fi traşi la răspundere, vor fi traşi la răspundere pentru fiecare viaţă ucraineană luată”, a spus Zelenski folosind termenul peiorativ „raşist”, o combinaţie între „ruşi” şi „nazişti”, pe care ucrainenii îl folosesc la adresa ocupanţilor după declanşarea invaziei.

LIVE UPDATE Ziua 279 de război în Ucraina. Prima doamnă a Ucrainei vine astăzi la Londra și va susține un discurs. Miniștrii de externe ai NATO se reunesc astăzi și mâine în Capitală pentru discuții despre Ucraina

„Va veni ziua în care va fi înfiinţat un tribunal care va face dreptate poporului nostru, un tribunal care va pedepsi acest agresor în acelaşi mod în care au fost pedepsiţi agresorii din trecut. Va veni ziua în care toţi autorii crimelor de război împotriva ucrainenilor vor fi aduşi în faţa justiţiei în sălile Curţii Penale Internaţionale şi în instanţele naţionale. Noi vom face toată munca juridică. Vom mobiliza toţi partenerii care sunt necesari pentru acest lucru. Acest lucru este deja în curs de realizare. În fiecare zi aducem justiţia mai aproape de Ucraina. Lucrăm pentru acest lucru în fiecare zi. Procurorul general şi biroul său, forţele de ordine ucrainene, serviciile speciale, guvernul, diplomaţii, biroul meu. Raşismul nu va putea rămâne un rău nepedepsit. Va exista o pedeapsă. Iar dacă unii terorişti speră să se ascundă undeva, nu le va merge ”, a promis Zelenski.

Preşedintele ucrainean le-a vorbit compatrioţilor şi despre contactele sale diplomatice pe care le-a avut în cursul zilei, menţionând în special convorbirea cu premierul britanic Rishi Sunak, cu care a vorbit despre „ sporirea capacităţilor de apărare”. „Vor exista rezultate ale acestei conversaţii. Războinicii noştri le vor vedea”, a menţionat Zelenski.

Prim-ministrul Letoniei a fost joi la Kiev, iar Zelenski i-a mulţumit pentru „noul pachet de apărare, pentru sprijinul de principiu la toate nivelurile- de la arme la politică, de la sancţiunile împotriva Rusiei la chestiuni juridice”. De asemenea, Zelenski a spus că discuţiile s-au axat pe integrarea europeană şi euroatlantică a Ucrainei. „Ucraina a fost întotdeauna Europa. Ucraina va fi întotdeauna Europa. Bombele ruseşti nu vor schimba realitatea obiectivă, realitatea pe care ucrainenii o apără”, a subliniat Zelenski.

 


Un nou episod al serialului turcesc „ Prețul Fericirii” este difuzat la Kanal D miercuri, 29 martie 2023, începând cu ora 20:00. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.