LIVE UPDATE Ziua 386 de război. Lavrov acuză SUA că ignoră restricțiile de zbor impuse de Rusia în Marea Neagră. Zelenski: Agresiunea rusă se apropie de punctul în care poate ceda

Author: Diana Tilă
Actualizat: 16 mar 2023, 09:17

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 386-a zi. Rusia continuă bombardamentele.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a

acuzat miercuri, 15 martie, Statele Unite că „ignoră” restricțiile spațiului aerian pe care Rusia le-a impus în regiunile de coastă ale Mării Negre de la începutul războiului cu Ucraina, potrivit  CNN.

Citește și: Rusia ar putea rămâne fără bani în 2024, susține un oligarh!

Lavrov acuză SUA că ignoră restricțiile de zbor impuse de Rusia în Marea Neagră

„Ei ignoră complet faptul că, după începerea unei operațiuni militare speciale, armata noastră a declarat zonele relevante din Marea Neagră, adiacente în anumite locuri, ca zone cu statut limitat pentru utilizarea oricărui avion ”, a declarat Lavrov într-un interviu acordat televiziunii ruse de stat Rossiya-1.

Marți, 14 martie, un avion de luptă rusesc a provocat prăbușirea unei drone MQ-9 Reaper a Forțelor aeriene americane deasupra Mării Negre. 

Un oficial militar american de rang înalt a declarat pentru New York Times că drona americană decolase de la baza sa din România, pentru o misiune obișnuită de recunoaștere, care durează de obicei între nouă și zece ore.

Citește și: Rusia s-a declarat pregătită să înceapă un război în Republica Moldova. Moscova acuză Ucraina că este implicată în acțiunile din Transnistria

Potrivit americanilor, drona efectua operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de avionul rusesc.

Secretarul Consiliului de Securitate al Moscovei, Nikolai Patrușev, a anunțat că Rusia va încerca să recupereze rămășițele dronei militare americane care a căzut în Marea Neagră, potrivit Reuters.

„Nu ştiu dacă vom reuşi să o recuperăm sau nu, dar trebuie încercat. Şi cu siguranţă ne vom ocupa de asta. Sper, desigur, cu succes", a declarat Patruşev la postul TV Rossia-1.

Citește și: Ce s-a întâmplat când mama Elodiei a încercat să ia legătura cu nepotul ei: „L-a influențat negativ pe copil”

"În al doilea rând, în ce priveşte drona, americanii tot spun că ei nu participă la operaţiunile militare (în Ucraina). Aceasta este ultima confirmare că ei participă direct la aceste activităţi, în război", a adăugat oficialul rus.

Zelenski: Agresiunea rusă se apropie de punctul în care poate ceda

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, în discursul său de miercuri seară, că simte că agresiunea rusă se apropie de punctul în care poate ceda, relatează News.ro. El a mulţumit totodată Danemarcei pentru decizia de înfiinţare a unui fond de sprijin pentru Ucraina de un miliard de dolari.

„Astăzi a fost o zi internaţională fructuoasă pentru ţara noastră, pentru apărarea noastră. A mai avut loc o întâlnire în format Ramstein, a zecea deja. Muniţie pentru războinicii noştri, artilerie, tancuri, protecţia cerului ucrainean- toate acestea au fost discutate. Există soluţii. Sunt recunoscător Statelor Unite, care coordonează Ramstein, şi tuturor partenerilor noştri pentru disponibilitatea lor fermă de a ajuta. Acest lucru este deosebit de important acum, când simţim că agresiunea rusă se apropie de punctul în care poate ceda. Nu există niciun terorist care să-şi dezvolte potenţialul confruntând lumea liberă. Rusia nu face excepţie”, a spus Zelenski.

„Trebuie să creştem constant presiunea pentru teroare. Presiuni în apărarea noastră, în sancţiuni împotriva Rusiei, în distrugerea modului în care statul rus şi companiile sale eludează sancţiunile, în presiune politică şi juridică. Cu cât punem mai multă presiune asupra lor, cu atât ne vom îndrepta mai repede către restabilirea integrităţii noastre teritoriale şi ordinii juridice internaţionale. Facem totul pentru ca partenerii noştri să simtă asta. Această necesitate de a continua presiunea. Pas cu pas. Fără încetare”, a adăugat el.

Citește și: Ce planuri are Rusia cu Republica Moldova! Volodimir Zelenski a dezvăluit totul: „Vrea să distrugă țara”

Zelenski a mulţumit Danemarcei şi a vorbit şi despre „o decizie importantă luată la Londra”: „Aş dori să mulţumesc separat Danemarcei astăzi. Atât pentru noul pachet de apărare pentru Ucraina, cât şi pentru decizia de a înfiinţa un fond special de ajutorare a ţării noastre în valoare de 7 miliarde DKK, adică un miliard de dolari. Este extrem de semnificativ. Este extrem de necesar. Sunt recunoscător guvernului şi parlamentului danez, întregii societăţi daneze. Astfel de decizii ne asigură că putem accelera revenirea păcii în Ucraina şi a stabilităţii în întreaga Europă. Există, de asemenea, o decizie importantă luată la Londra astăzi- în cazul mituirii lui Ianukovici de către Kremlin în 2013. Când banii ruşi şi schemele murdare cu politicienii de atunci din Ucraina se foloseau ca parte a agresiunii împotriva ţării noastre. O agresiune care a început atunci- politic, economic şi mai târziu cu folosirea serviciilor speciale şi a forţei militare. În acest context ar trebui luat în considerare cazul obligaţiunilor de 3 miliarde de dolari. Pe deplin. Şi este corect”.

A murit Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice

 

 

 


Un nou episod al serialului turcesc „ Prețul Fericirii” este difuzat la Kanal D miercuri, 29 martie 2023, începând cu ora 20:00. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.