LIVE UPDATE Ziua 170 de război în Ucraina. Orașele Kramatorsk și Harkov au fost bombardate! Marea Britanie a donat tancuri Ucrainei și a promis mai multe „cadouri” pentru țara în război

,
Ziua 170 de război în Ucraina

Divulgarea detaliilor despre planurile de apărare ale Ucrainei este „sincer iresponsabilă”, spune Zelenski. Observatorul nuclear al ONU cere o vizită la uzina bombardată Zaporojie.


In articol:

UPDATE 10.59: Unsprezece rachete au lovit orașul Kramatorsk din estul Ucrainei la ora 2 dimineața, potrivit primarului orașului.

Primarul Oleksandr Honcharenko a postat pe Facebook:

„Au fost distruse case private.

Nu există informații despre victime. Ocupanții distrug tot ce le stă în cale- o tactică teroristă”.

UPDATE 10.52: Marea Britanie a postat actualizarea zilnică a informațiilor de apărare cu privire la situația din Ucraina.

Punctele cheie sunt următoarele:

  • Pe 9 august, au avut loc explozii la aerodromul militar Saky, operat de Rusia, în vestul Crimeei.
  • Cauza inițială a exploziilor este neclară, dar norii mari de fum vizibili în înregistrările video ale martorilor oculari au fost aproape sigur de la detonarea a până la patru depozite de muniție neacoperite.
  • Cel puțin cinci bombardiere de luptă și trei avioane multirol au fost aproape sigur distruse sau grav avariate în explozii. Zona centrală de dispersie din Saky a suferit pagube serioase, dar aerodromul rămâne probabil în stare de funcționare.
  • Pierderea a opt avioane de luptă reprezintă o proporție minoră din întreaga flotă de avioane pe care Rusia o are la dispoziție pentru a sprijini războiul. Saky a fost folosit în principal ca bază pentru avioanele flotei marinei ruse din Marea Neagră.
  • Capacitatea aviației navale a flotei este acum semnificativ degradată. Incidentul va determina, probabil, armata rusă să își revizuiască percepția amenințării. Crimeea a fost probabil văzută ca o zonă de spate sigură.

UPDATE 10.49: Noaptea trecută au avut loc bombardamente nocturne în Harkov, potrivit unui raport de pe blogul live al BBC Ucraina.

Raportul îl citează pe șeful OVA din Harkov, Oleg Sinegubov, care a postat pe Telegram:

„Noaptea trecută, rușii au lansat atacuri cu rachete asupra Harkovului. Patru rachete au fost lansate din Belgorod deodată. În jurul orei 3 dimineața, două rachete au lovit o instituție de învățământ din cartierul Slobid”.

Raportul adaugă următoarele informații din postarea de pe Telegram:

  • În districtul Novobavar, o rachetă a lovit drumul de lângă clădirea administrativă. Șrapnelul a avariat fațada.
  • Sosirea unei alte rachete a fost înregistrată în regiunea Kiev, fără victime.
  • Lovituri rusești au fost, de asemenea, înregistrate în acea noapte în satul Tsirkuny și între Tsirkuny și Cherkasy Tyshky, în districtul Kharkiv.
  • O femeie în vârstă de 51 de ani a murit în comunitatea Zolochiv din cauza bombardamentelor.
  • În același timp, alte două rachete Kalibr, lansate de ruși din Marea Caspică, au fost doborâte de apărarea aeriană ucraineană deasupra regiunii Harkov.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că un transport de tancuri M20 MLRS a ajuns în Ucraina.

Într-un tweet, el a mulțumit ministrului britanic al apărării, Ben Wallace, și poporului britanic pentru această donație, care fusese promisă anterior. „Sprijinul vostru este uimitor și atât de important pentru Ucraina”, a spus el.

El a adăugat că mai multe „cadouri” vor sosi în curând.

UPDATE 8.50: Într-un raport separat, Forbes Ukraine a estimat că aeronavele distruse la baza aeriană rusă din Crimeea valorează între 650- 850 de milioane de dolari.

„Pe baza diverselor surse, Forbes a estimat că, înainte de explozii, la aerodrom se aflau echipamente de aeronave în valoare de 650 de milioane de dolari până la 850 de milioane de dolari”, se arată în raport.

UPDATE 8.44: Ministerul britanic al Apărării a declarat că exploziile de la aerodromul militar Saky, operat de Rusia în vestul Crimeei, de la începutul săptămânii, au fost „aproape sigur” de la detonarea a până la patru depozite de muniție neacoperite, deși cauza inițială a exploziilor rămâne neclară.

Cel puțin cinci avioane de luptă-bombardament Su-24 Fencer și trei avioane multirol Su-30 flanker H au fost aproape sigur distruse sau grav avariate în explozii, potrivit serviciilor de informații britanice.

Zona centrală de dispersie a Saky a suferit pagube serioase, dar aerodromul rămâne probabil în stare de funcționare, a adăugat raportul.

Pierderea a opt avioane de luptă reprezintă o proporție minoră din întreaga flotă de avioane pe care Rusia o are la dispoziție pentru a sprijini războiul. Cu toate acestea, Saky a fost folosit în principal ca bază pentru avioanele flotei marinei ruse din Marea Neagră.

Capacitatea aviației navale a flotei este acum semnificativ degradată, iar incidentul va determina probabil armata rusă să își revizuiască percepția asupra amenințării, au declarat oficialii.

UPDATE 8.33: Estonia a declarat joi că, începând de săptămâna viitoare, va împiedica majoritatea rușilor să intre în țară cu vize eliberate de autoritățile estoniene, tăind o rută populară de intrare în zona europeană Schengen fără pașapoarte.

Deși se aplică excepții, ministerul de externe al Estoniei, membră a Uniunii Europene, a declarat că va înceta, de asemenea, să mai elibereze vize pentru ruși pentru muncă, studii și afaceri în țară.

Ministrul de externe, Urmas Reinsalu, a afirmat într-o declarație:

„Am observat o creștere enormă a numărului de cetățeni ruși care intră sau trec prin Estonia.

Posibilitatea pe care o au aceștia de a vizita în masă Estonia sau alte părți ale Europei prin Estonia nu este în conformitate cu principiile sancțiunilor pe care le-am impus”, a declarat acesta, adăugând că ordinul intră în vigoare de la 18 august.

Citeste si: Noi bombardamente au fost raportate în zona centralei nucleare de la Zaporojie

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marți Occidentului să impună o interdicție generală de călătorie pentru ruși, în timp ce Comisia Europeană a pus la îndoială fezabilitatea unei interdicții.

Letonia, Lituania și Republica Cehă au încetat deja să mai elibereze vize pentru majoritatea rușilor, în timp ce Finlanda și Estonia au cerut recent ca UE să facă acest lucru în comun.

UPDATE 8.08: Un transport de cereale ucrainene urmează să fie încărcat pentru a fi livrat în Etiopia în cursul zilei de astăzi, în timp ce alte două nave de export ar fi părăsit porturile ucrainene.

Numărul total de nave care vor părăsi țara în cadrul unui acord negociat de ONU este acum de 14, inclusiv primul export de grâu.

„Datorită Inițiativei Mării Negre, suntem pregătiți să încărcăm peste 23.000 de tone de cereale și să le exportăm în Etiopia”, a declarat, pe Twitter, ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov.

Ministerul turc al Apărării a informat că nava Star Laura, sub pavilionul Insulelor Mareșal, va transporta 60.150 de tone de porumb către un port iranian, în timp ce nava Sormovskiy 121, sub pavilion Belize, va transporta 3.050 de tone de grâu către un port turcesc, Dzerkalo Tyzhnia.

ONU trage un semnal de alarmă la centrala nucleară din Zaporojie

ONU centrala nucleară Zaporojie

UPDATE 7.58: ONU a cerut oficialilor să viziteze cât mai curând posibil centrala electrică ucraineană Zaporojie, pe fondul reluării bombardamentelor în zonă și a avertismentelor privind „consecințele catastrofale” ale continuării luptelor în apropierea celei mai mari centrale atomice din Europa.

„Acesta este un moment serios, un moment grav, iar AIEA (n.r.: Agenția Internațională pentru Energie Atomică) trebuie să i se permită să își desfășoare misiunea la Zaporojie cât mai curând posibil”, a declarat, joi seară, șeful agenției, Rafael Grossi, în cadrul unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

Compania ucraineană de stat care operează centrala, Energoatom, a declarat că zona a fost lovită de cinci ori joi, inclusiv în apropierea locului unde sunt depozitate materialele radioactive.

„Cinci lovituri au fost înregistrate în apropierea biroului conducerii centralei- chiar lângă locul de sudură și instalația de depozitare a surselor de radiații”, a declarat Enerhoatom, într-o postare pe canalul său oficial Telegram. „Iarba a luat foc pe o suprafață mică, dar, din fericire, nimeni nu a fost rănit”.

Afirmațiile vin la doar o zi după ce Ucraina a acuzat Rusia că a lansat rachete din jurul unei centrale nucleare capturate, ucigând cel puțin 13 persoane și rănind 10, știind că ar fi riscant pentru Ucraina să riposteze.

Cel mai înalt oficial al ONU a cerut încetarea imediată a tuturor activităților militare din jurul centralei Zaporojie, avertizând că alte incidente „profund îngrijorătoare” ar putea- dacă vor continua- să ducă la un dezastru.

Citeste si: Ucrainenii au publicat imagini cu muniție românească folosită în războiul cu Rusia! Reacția ministrului Economiei

„Solicit ca toate activitățile militare din imediata vecinătate a uzinei să înceteze imediat și să nu vizeze instalațiile sau împrejurimile acesteia”, a declarat António Guterres, secretarul general, într-o declarație înainte de reuniune.

Guterres a avertizat că orice potențială deteriorare a centralei din Zaporojie  „ar putea duce la consecințe catastrofale nu doar pentru imediata vecinătate, ci și pentru regiune și nu numai”.

Grossi a declarat că este pregătit să conducă o misiune de experți pentru a inspecta situl din sud-estul Ucrainei și a cerut Rusiei și Ucrainei să coopereze pentru ca oficialii să poată călători cât mai curând posibil.

„Timpul este esențial”, a declarat el în fața consiliului de securitate format din 15 membri prin intermediul unei transmisii video, adăugând că agenția ar putea efectua lucrări urgente privind garanțiile și ar putea oferi o influență stabilizatoare pentru „a preveni producerea unui accident nuclear”.

Zelenski îi avertizează pe oficiali să nu vorbească despre tacticile militare ale Kievului

UPDATE 7.33: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut joi oficialilor guvernamentali să nu mai stea de vorbă cu reporterii despre tacticile militare ale Kievului împotriva Rusiei, afirmând că astfel de remarci sunt „sincer iresponsabile”.

În urma unor explozii majore care au distrus marți o bază aeriană rusă din Crimeea, ziarele New York Times și Washington Post au citat oficiali neidentificați care au afirmat că forțele ucrainene sunt responsabile. Guvernul de la Kiev, pe de altă parte, a refuzat să spună dacă a fost în spatele exploziilor.

Volodimir Zelenski a declarat într-un discurs de seară:

„Războiul nu este cu siguranță momentul pentru vanitate și declarații zgomotoase. Cu cât veți divulga mai puține detalii despre planurile noastre de apărare, cu atât mai bine va fi pentru punerea în aplicare a acestor planuri de apărare.

Dacă vreți să generați titluri zgomotoase, asta este un lucru- este sincer iresponsabil. Dacă doriți victoria Ucrainei, este altceva, și ar trebui să fiți conștienți de responsabilitatea pe care o aveți pentru fiecare cuvânt pe care îl spuneți despre planurile de apărare sau de contraatac ale statului nostru”.

Președintele ucrainean și-a adresat comentariile oficialilor de stat, locali și militari, precum și altor persoane despre care a spus că vorbesc despre evenimentele de pe front.

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Rușii din Crimeea au început să părăsească peninsula, după ce mai multe explozii au fost raportate în zonă

ANPC răspunde după ce Blue Air a făcut plângere penală la Parchetul General: Au păcălit cu bună știință câteva sute de mii de pasageri

Regina NU a murit la ora anunțată de Palatul Buckingham! De ce nu s-a anunțat decesul la timp

Economie de energie în Europa! Marile lanțuri de magazine opresc lumina şi reduc programul de funcţionare

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies