LIVE TEXT Ziua 465 de război în Ucraina. Volodimir Zelenski afirmă că țara lui este pregătită să lanseze o contraofensivă: „O vom face și suntem pregătiți”

Autor: Lavinia Medrea

Volodimir Zelenski afirmă că țara lui este pregătită să lanseze o contraofensivă

Sursa: Facebook Volodimir Zelenski

Ministrul indonezian al apărării a propus un plan de pace pentru războiul din Ucraina, cerând o zonă demilitarizată și un referendum al Națiunilor Unite în ceea ce el a numit teritoriu disputat.

UPDATE:

  • Prabowo Subianto a cerut oficialilor din domeniul apărării și militar din întreaga lume, reuniți sâmbătă la reuniunea de apărare Shangri-La Dialogue din Singapore, să emită o declarație prin care să ceară încetarea ostilităților.
  • El a propus un plan în mai multe puncte, inclusiv o încetare a focului „pe pozițiile actuale ale ambelor părți aflate în conflict” și stabilirea unei zone demilitarizate prin retragerea la 15 kilometri de la poziția înaintată a fiecărei părți, relatează Reuters.
  • El a spus că zona demilitarizată ar trebui să fie observată și monitorizată de o forță de menținere a păcii desfășurată de Națiunile Unite, adăugând că ar trebui organizat un referendum ONU „pentru a stabili în mod obiectiv dorințele majorității locuitorilor din diferitele zone disputate”.
  • „Propun ca dialogul Shangri-La să găsească un mod de... declarație voluntară prin care să îndemne atât Ucraina, cât și Rusia să înceapă imediat negocierile pentru pace”, a declarat Subianto.
  • Propunerea Indoneziei vine în urma vizitei președintelui Joko Widodo la Moscova și Kiev anul trecut, unde s-a oferit să joace rolul de mediator de pace între liderii acestora și să relanseze negocierile de pace. El era, de asemenea, președinte al grupului G20 al marilor economii la acea vreme.
  • Luând cuvântul în cadrul aceluiași panel, Josep Borrell Fontelles, înalt reprezentant și vicepreședinte al Comisiei Europene a Uniunii Europene, a remarcat că, dacă sprijinul militar pentru Ucraina ar înceta, războiul s-ar încheia rapid- dar cu suveranitatea acestei țări căzând sub incidența unei agresiuni externe.
  • „Nu putem înceta să sprijinim militar Ucraina pentru că nu dorim pacea care este... pacea capitulării. Pacea celui mai puternic”, a declarat Borrell.
  • Președintele Volodimir Zelenski a propus un plan de pace în 10 puncte, cerând Rusiei să își retragă toate trupele din Ucraina.
  • Consilierul diplomatic șef Ihor Zhovkva a declarat că Ucraina nu este interesată de o încetare a focului care să blocheze câștigurile teritoriale rusești.

Volodimir Zelenski spune că Ucraina este pregătită să lanseze o contraofensivă

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

UPDATE:

  • Ucraina este pregătită să lanseze contraofensiva mult așteptată pentru a recuceri teritoriul ocupat de Rusia, a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu publicat sâmbătă.

Citește și: LIVE UPDATE Ziua 462 de război în Ucraina: Ucraina primește un nou ajutor militar important. Germania este de acord ca Ucraina să atace Rusia, pentru a se apăra

  • „Credem cu tărie că vom reuși. Nu știu cât timp va dura. Ca să fiu sincer, poate merge într-o varietate de moduri, complet diferite. Dar o vom face și suntem pregătiți”, a declarat Volodimir Zelenski.
  • Reuters a mai relatat că Zelenskii a declarat luna trecută că Ucraina trebuie să aștepte sosirea mai multor vehicule blindate occidentale înainte de a lansa contraofensiva.
  • El a făcut presiuni diplomatice pentru a menține sprijinul occidental, căutând mai mult ajutor militar și arme, ceea ce este esențial pentru ca Ucraina să reușească în planurile sale.
  • Rusia deține porțiuni de teritoriu ucrainean în est, sud și sud-est. O perioadă lungă de vreme uscată în unele părți ale Ucrainei a dus la anticiparea faptului că contraofensiva ar putea fi iminentă. În ultimele săptămâni, Ucraina și-a intensificat loviturile asupra depozitelor de muniții și a rutelor logistice rusești.

Citește și: G7: SUA intensifică presiunea asupra Rusiei cu noi sancțiuni, în mijlocul tensiunilor din Ucraina

  • Sâmbătă, armata ucraineană a declarat într-un raport zilnic că Mariinka, în regiunea Donețk din est, a fost în centrul luptelor. Forțele ucrainene au respins toate cele 14 atacuri ale trupelor rusești din această zonă, se arată în raport.

UPDATE:

  • Desfășurarea forțată a trupelor rusești VDV, cândva de elită, la Bakhmut, pe fondul retragerii forțelor mercenare Wagner, înseamnă că „întreaga forță rusă va fi probabil mai puțin flexibilă în reacția la provocările operaționale”, a declarat Ministerul britanic al Apărării.
  • Cea mai recentă actualizare de informații a ministerului a declarat că VDV (n.r.: forțele aeropurtate) ale Rusiei și-au asumat un rol din ce în ce mai important în orașul devastat din estul Ucrainei și că elemente ale diviziilor 76 și 106 și două brigăzi separate suplimentare ale VDV au fost acum desfășurate în zonă.
  • „VDV este mult degradată față de statutul său de "elită" de dinainte de invazie. Cu toate acestea, comandanții ruși au încercat probabil să mențină unele dintre aceste unități încă relativ capabile ca rezervă neangajată. Deoarece au fost în schimb forțați să le desfășoare pentru a menține linia frontului în Bakhmut, este probabil ca întreaga forță rusă să fie mai puțin flexibilă în reacția la provocările operaționale”, a declarat ministerul.

 


Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!