LIVE TEXT Ziua 349 de război în Ucraina. Zelenski, aşteptat joi la Bruxelles pentru un summit al UE. Secretarul general al ONU a avertizat că lumea se îndreaptă spre un “război mai amplu”

Author: Diana Tilă
Actualizat: 07 feb 2023, 09:09

Rusia continuă bombardamentele în Ucraina.

Sursa: Facebook Volodimir Zelenski

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 349-a zi. Rusia continuă bombardamentele.

Autoritățile

ucrainene au anunțat că, Rusia mobilizează trupe suplimentare în Donbas, pentru o ofensivă masivă care ar putea viza regiunea Luhansk, în săptămânile următoare.

Citește și: LIVE TEXT Ziua 348 de război în Ucraina. Kievul, pregătit să respingă o posibilă ofensivă rusească. Zelenski îl va schimba pe ministrul Apărării

Zelenski, așteptat joi la Bruxelles pentru un summit al UE

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a fost invitat să participe la un „viitor summit” al UE, a anunțat luni, 6 februarie, Barend Leyts, un purtător de cuvânt al președintelui Consiliului European Charles Michel, fără a da alte detalii, citat de Kyiv Independent.

Charles Michel „l-a invitat pe (Volodimir) Zelenski să participe personal la un viitor summit (UE). Din motive de securitate, nu vor fi dezvăluite informații suplimentare”, a transmis pe Twitter

Barend Leyts.

Citește și: LIVE TEXT Ziua 347 de război în Ucraina. Situația din estul țării devine „foarte dificilă”, afirmă Volodimir Zelenski. Harkov a fost lovit cu două rachete rusești

Cu toate acestea, mai multe surse europene au indicat o posibilă vizită a lui Zelenski la Bruxelles, joi, 9 februarie, cu ocazia unui summit al șefilor de stat și de guvern din UE.

Dacă va fi confirmată, ar fi prima vizită a președintelui ucrainean în capitala UE de la începutul ofensivei militare ruse împotriva țării sale, la 24 februarie 2022.

Citește și: Ce a aflat Viorel Lis despre Oana? Nu a bănuit nici măcar o secundă că se întâmpla asta

António Guterres susține că lumea se îndreaptă spre un “război mai amplu”

Secretarul general al ONU, António Guterres, a avertizat că lumea se îndreaptă spre un “război mai amplu” din cauza situației din Ucraina, în timpul unui discurs în care și-a prezentat prioritățile pentru 2023.

Adresându-se Adunării Generale a ONU cu doar câteva săptămâni înainte de prima aniversare a invaziei Rusiei în Ucraina, la 24 februarie, Guterres a descris războiul ca fiind  “un război care provoacă suferințe de nedescris poporului ucrainean, cu profunde implicații globale”.

Citește și: LIVE TEXT Ziua 346 de război în Ucraina. UE promite să aplice un al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până pe 24 februarie. Germania a aprobat exportul de tancuri Leopard 1 în Ucraina

”Perspectivele de pace continuă să se diminueze. Șansele unei noi escaladări și vărsări de sânge continuă să crească. Mă tem că lumea nu se îndreaptă ca somnambulul spre un război mai amplu. Mă tem că o face cu ochii larg deschiși”, a mai declarat Guterres.

LIVE UPDATE Ziua 169 de război în Ucraina. Primele transporturi de grâu vor pleca săptămâna viitoare. ONU va discuta despre criza de la centrala nucleară Zaporojie

Peste 16.000 de copii ucraineni au fost deportați de la începutul conflictului militar

Autoritățile din Ucraina au transmis că 16.220 de copii ucraineni au fost deportați în total din țară, de la începutul invaziei ruse pe scară largă,  din 24 februarie 2022.

Alți 350 de copii au fost dați dispăruți și au fost localizați în total 9.510 de minori care erau de negăsit încă de la începutul conflictului, potrivit Agerpres. 

Citește și: LIVE TEXT Ziua 345 de război în Ucraina. Volodimir Zelenski insistă pentru aplicarea unui nou pachet de sancțiuni asupra Rusiei din partea liderilor UE. Șefii Uniunii se întâlnesc azi la Kiev cu liderul Ucrainean, în a doua zi de discuții

 


Tensiunile au atins cote maxime în Casa iubirii! Bianca i-a declarat război lui Robert și a lansat replici acide la adresa lui! „Mi-a plăcut la început! Dar când l-am cunoscut nu mi-a mai plăcut, că nu e doar un ambalaj!” Iată cum a reacționat Mihaela, care abia și-a stăpânit lacrimile, mascându-le cu un zâmbet fals!