LIVE TEXT Ziua 348 de război în Ucraina. Kievul, pregătit să respingă o posibilă ofensivă rusească. Zelenski îl va schimba pe ministrul Apărării

Autor: Diana Tilă
Actualizat: 06 nov 2023, 01:10

Volodimir Zelenski

Sursa: Facebook Volodimir Zelenski

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 348-a zi, iar Rusia continuă bombardamentele. Ce urmează să se întample în următoarele 10 zile?

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat duminică, 5 februarie, că Ucraina se aşteaptă la o eventuală ofensivă rusească în această lună, dar Kievul are rezervele necesare pentru a respinge atacul Moscovei, chiar dacă noile livrări de armament occidental nu vor fi efectuate până atunci, potivit Reuters.

Citește și: LIVE TEXT Ziua 347 de război în Ucraina. Situația din estul țării devine „foarte dificilă”, afirmă Volodimir Zelenski. Harkov a fost lovit cu două rachete rusești

UPDATE ORA 15:30. Pierderile Rusiei conform ultimei estimări ale forțelor ucrainene:

- 132.160 militari (+870 în ultima zi)

- 3.231 tancuri (+11)

- 6.415 blindate de luptă (+10)

- 2.231 sisteme de artilerie (+5)

- 461 lansatoare multiple de rachete (+1)

- 1.958 drone

- 294 avioane

- 284 elicoptere

- 227 sisteme antiaeriene

- 18 nave/ambarcațiuni

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

 

 

UPDATE ORA 13:30. Norvegia va oferi Ucrainei un ajutor de aproximativ 7 miliarde de euro, pe o perioadă de 5 ani

Premierul norvegian, Jonas Gahr Støre, a propus ca țara sa să ofere Ucrainei un ajutor de aproximativ 75 de miliarde de coroane norvegiene (6,8 miliarde de euro) pe parcursul a cinci ani, scrie The Guardian.

„Ne propunem să asigurăm un acord unificat în acest sens în parlament”, a spus Støre.

Jumătate din ajutorul din 2023 va finanța cerințele militare ale Kievului, în timp ce restul va fi destinat nevoilor umanitare, deși această împărțire s-ar putea schimba în următorii ani, a spus el.


UPDATE ORA 12:00

Luni, 6 februarie, guvernatorul regional Vladislav Shapsha a anuțat că odronă a explodat lângă orașul rusesc Kaluga, adăugând că nimeni nu a fost rănit în urma exploziei.

„S-a stabilit că drona a explodat în aer la o altitudine de 50 de metri în pădurea din apropierea orașului la ora cinci dimineața", a scris el pe Telegram, fără a preciza a cui era drona.

Kaluga se află la aproximativ 150 km sud-vest de Moscova și la 260 km de granița cu Ucraina. (Reuters)

Zelenski îl va schimba pe ministrul Apărării

Un aliat apropiat al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat duminică că, Ucraina este pe cale să îl înlocuiască pe ministrul apărării Oleksii Reznikov cu șeful agenției sale de spionaj militar. Reznikov va fi înlocuit cu Kyrylo Budanov, șeful agenției de informații militare GUR. Reznikov a fost pus sub presiune din cauza unui scandal de corupție în minister.

Citește și: LIVE TEXT Ziua 346 de război în Ucraina. UE promite să aplice un al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până pe 24 februarie. Germania a aprobat exportul de tancuri Leopard 1 în Ucraina

Zelenski cere ca industria nucleară a Rusiei să fie supusă unor sancțiuni globale  

Volodimir Zelenski vrea ca industria nucleară a Rusiei să fie supusă unor sancțiuni globale. Presedintele Ucrainean sustine ca Rusia este singura țară din lume care permite armatei sale să bombardeze PNP-uri și să folosească PNP-uri ca acoperire pentru bombardamente. 

"Astăzi avem încă o sancțiune demersă de țara noastră împotriva statului terorist. Decizia NSDC privind sancțiunile împotriva industriei nucleare a Rusiei a fost pusă în aplicare. Aceasta nu este ultima decizie privind această industrie a lor.

Scopul demersului nostru este, de asemenea, să consolidăm eforturile diplomaților noștri de a extinde sancțiunile globale asupra acestei părți a mașinii de agresiune rusești.

Rusia este singura țară din lume care permite armatei sale să bombardeze PNP-uri și să folosească PNP-uri ca acoperire pentru bombardamente. Rachetele rusești au urmat în mod repetat traiectoriile asupra instalațiilor nucleare ale Ucrainei.

Statul terorist folosește industria nucleară ca unul dintre elementele expansiunii străine. Pentru a pune presiune pe alte state. Pentru a crea amenințări respective la suveranitatea altor state.

Toate acestea sunt motive suficiente pentru ca industria nucleară a Rusiei să fie supusă unor sancțiuni globale. Și lucrăm la asta cu partenerii noștri.

Mulțumesc tuturor celor care luptă pentru Ucraina! Multumim tuturor celor care ajuta! Slavă Ucrainei!", a anuntat Volodimir Zelenski pe Facebook.

Citește și: LIVE TEXT Ziua 345 de război în Ucraina. Volodimir Zelenski insistă pentru aplicarea unui nou pachet de sancțiuni asupra Rusiei din partea liderilor UE. Șefii Uniunii se întâlnesc azi la Kiev cu liderul Ucrainean, în a doua zi de discuții

 


Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!