LIVE TEXT Ziua 344 de război în Ucraina. Trei persoane au fost ucise în urma unui atac rusesc în Kramatorsk. Oficialii UE vin astăzi la Kiev să ofere ajutor militar, financiar și politic

Author: Lavinia Medrea

Trei persoane au fost ucise în urma unui atac rusesc în Kramatorsk

Sursa: Twitter @ZelenskyyUa - colaj Kanal D

Rusia a lansat o rachetă asupra unui bloc din Kramatorsk, omorând trei persoane și rănind alte 20. Peste 12 oficiali UE vin astăzi la Kiev pentru a oferi ajutor militar, financiar și politic suplimentar.

UPDATE:

Citește și: Ce s-a întâmplat când mama Elodiei a încercat să ia legătura cu nepotul ei: „L-a influențat negativ pe copil”

 • Un fost comandant al grupării rusești de mercenari Wagner, care a fugit în Norvegia, a declarat, pentru Reuters, că vrea să își ceară scuze pentru că a luptat în Ucraina și că vorbește pentru a-i aduce în fața justiției pe autorii atrocităților comise în acest conflict.
 • Andrei Medvedev, care a trecut granița ruso-norvegiană pe 13 ianuarie, spune că a fost martor la uciderea și maltratarea prizonierilor ruși duși în Ucraina pentru a lupta pentru Wagner.
 • Andrei Medvedev a declarat că a fugit peste granița arctică, escaladând garduri de sârmă ghimpată și evitând o patrulă de frontieră cu câini, auzind gărzile trăgând focuri de armă în timp ce alerga printr-o pădure și peste râul înghețat care separă cele două țări. Tânărul de 26 de ani cere acum azil în Norvegia.
 • „Mulți mă consideră un ticălos, un criminal, un ucigaș”, a declarat Medvedev într-un interviu. „În primul rând, în mod repetat și din nou, aș dori să îmi cer scuze și, deși nu știu cum ar fi primit, vreau să spun că îmi pare rău”.

UPDATE:

 • Summitul UE este prima reuniune de acest fel în capitala ucraineană, de la începutul războiului, la 24 februarie 2022, încununează o perioadă de două săptămâni în care Occidentul a promis noi livrări semnificative de arme Ucrainei pentru a o ajuta să lupte împotriva unei noi ofensive rusești. Moscova a calificat aceste promisiuni occidentale ca fiind provocări.

Citește și: LIVE TEXT Ziua 342 de război în Ucraina. Ministrul ucrainean al Apărării vine la Paris astăzi pentru a cere avioane de luptă președintelui Emmanuel Macron. SUA nu va furniza avioane F-16 Ucrainei

 • Aliații vor discuta despre trimiterea și mai multor arme și bani în Ucraina, despre stimularea accesului produselor ucrainene pe piața UE, despre sprijinirea Ucrainei pentru acoperirea nevoilor energetice, despre aplicarea de noi sancțiuni împotriva Rusiei, despre urmărirea penală a liderilor de la Moscova pentru război și despre extinderea zonei UE de interzicere a apelurilor mobile fără roaming la Ucraina.

Oficialii UE vor sosi la Kiev

UPDATE:

 • Peste 12 înalți oficiali ai UE vor sosi joi la Kiev cu promisiuni de ajutor militar, financiar și politic suplimentar. Este o călătorie simbolică menită să sublinieze sprijinul acordat Ucrainei în apropierea primei aniversări a invaziei rusești.
 • Uniunea Europeană este gata să spulbere speranțele Ucrainei de a primi rapid permisiunea de aderare, subliniind necesitatea mai multor măsuri anticorupție și nefiind dispusă să admită o țară aflată în război, cel mai mare conflict armat din Europa de la al doilea război mondial încoace.
 • În ciuda admirației pentru rezistența Ucrainei și a laudelor pentru măsurile de combatere a corupției, UE refuză să ofere Kievului o cale rapidă de aderare.
 • Prim-ministrul Denys Shmyhal a declarat că dorește ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană în doi ani, iar un deputat liberal belgian a declarat, în mod ironic, că visează ca acest lucru să se întâmple în următorii cinci ani. În realitate, este foarte probabil ca acest lucru să dureze mult mai mult. „Unii ar putea dori să speculeze cu privire la jocul final, dar simplul adevăr este că nu am ajuns încă acolo”, a declarat un alt oficial UE.

Citește și: LIVE TEXT Ziua 343 de război în Ucraina. Președintele Cehiei spune că Ucraina ar putea adera la NATO după ce se va termina războiul. Italia și Franța se aliază și ajută Ucraina

LIVE TEXT Ziua 360 de război în Ucraina. Joe Biden urmează să-i trimită „mesaje” lui Vladimir Putin. Volodimir Zelenski insistă ca Occidentul să trimită ajutor Ucrainei
 • Joi, membrii de top ai Comisiei Europene din cadrul executivului UE se vor întâlni cu omologii lor din guvernul ucrainean. Vineri, șefa Comisiei, Ursula von der Leyen, și președintele celor 27 de lideri naționali ai UE, Charles Michel, se vor întâlni cu președintele Volodimir Zelenski.

Trei persoane moarte și 20 rănite în urma unui atac în Kramatorsk

UPDATE:

  • O rachetă rusească a distrus, miercuri seară, un bloc de apartamente și a avariat alte șapte în orașul Kramatorsk, din estul Ucrainei, provocând moartea a cel puțin trei persoane și rănirea a 20, a anunțat poliția regională.
 • Inițial, autoritățile locale au declarat că Rusia a tras o rachetă, dar forțele de poliție au declarat, ulterior, că o rachetă tactică Iskander-K a lovit Kramatorsk la ora 21:45. „Cel puțin opt clădiri de apartamente au fost avariate. Una dintre ele a fost complet distrusă”, a precizat poliția, într-o postare pe Facebook. „Este posibil ca oamenii să rămână sub dărâmături”.
 • Cel puțin 44 de persoane au fost ucise luna trecută când o rachetă rusă a lovit o clădire de apartamente din orașul Dnipro, în estul țării.

 


Un nou episod al serialului turcesc „ Prețul Fericirii” este difuzat la Kanal D miercuri, 29 martie 2023, începând cu ora 20:00. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.