Letonia a decis să reintroducă armata obligatorie din cauza tensiunilor cu Rusia

,
letonia-armată-obligatorie

Letonia a decis să reintroducă armata obligatorie din cauza tensiunilor cu Rusia

[Sursa foto: Unsplash]

Letonia a luat o decizie de ultim moment din cauza tensiunilor cu Rusia. Mai exact, s-a decis reintroducerea armatei obligatorii, în timp ce oficialii letoni sunt convinși că Rusia nu își va schimba comportamentul.

Letonia trece prin momente tensionate din cauza situației incerte care există întrea ea și Rusia. Tocmai din cauza acestui lucru, Letonia a decis să reintroducă armata obligatorie.

Odată ce a aderat la NATO, Letonia a eliminat obligativitatea armatei.

Încă din anul 2007, armata din Letonia este alcătuită din voluntari ai Gărzii Naționale și din militari de carieră. În timpul weekend-ului, aceștia servesc în infanterie, cu o jumătate de normă. În momentul de față, Letonia are doar 7.500 de soldați în serviciu activ, în timp ce NATO a trimis pe teritoriul ei alți 1.500.

Letonia reintroduce armata obligatorie începând cu anul 2023

„Actualul sistem militar al Letoniei şi-a atins limitele. În acelaşi timp, nu avem niciun motiv să credem că Rusia îşi va schimba comportamentul”, a declarat Artis Pabricks, ministrul Apărării din Letonia, conform AFP, relatează digi24.ro.

Citeste si: Suedia și Finlanda au semnat protocolul de aderare la NATO. Jens Stoltenberg: "Vor aduce contribuții puternice și importante"

Mai mult decât atât, acesta a mai adăugat faptul că armata obligatorie va fi reintrodusă începând cu anul 2023. În tot acest timp, Gratis Priede, unul dintre membrii Gărzii Naționale, a declarat că aceasta este „cea mai bună veste”.

letonia-armată-obligatorie

Letonia a decis să reintroducă armata obligatorie din cauza tensiunilor cu Rusia

[Sursa foto: istock]

În favoarea acestei afirmații, Gratis Pierde a mai adăugat faptul că armata obligatorie ar fi trebuit să fie reintrodusă în Letonia încă din anul 2014, de când Rusia a anexat Crimeea în mod ilegal.

„Este cel mai bun lucru de făcut: să antrenăm mai mulţi rezervişti pentru armata noastră şi pentru întreaga forţă NATO care încă lipseşte foarte mult în regiunea Europei de Nord şi a Mării Baltice”, a spus acesta pentru AFP.

Lituania a primit amenințări din partea Rusiei

O altă țară care este îngrijorată de acțiunile Rusiei este Lituania. Aceasta a fost amenințată de Kremlin, după ce a decis să interzică tranzitul de mărfuri către Kaliningrad. Printre mărfurile interzise se numără: materialele de construcție, cărbunele, metalele și tehnologia avansată.

„Rusia va răspunde cu siguranță la astfel de acțiuni ostile. Măsurile adecvate sunt în curs de elaborare în format interdepartamental și vor fi luate în viitorul apropiat. Aceste măsuri vor avea consecințe grave,cu impact negativ serios și dure asupra populației Lituaniei ”, a spus Nikolai Patrushev, consilierul de Securitate al președintelui rus, potrivit biziday.ro.

Citeste si: Vladimir Putin amenință, după ce s-a confirmat că Suedia și Finlanda ar putea intra în NATO: „Vom răspunde cu ostilitate”

„Este ironic să auzim retorici despre presupusele încălcări ale tratatelor internaționale din partea unei țări care a încălcat posibil fiecare tratat internațional. Nu există niciun blocaj în Kaliningrad. Lituania pune în aplicare sancțiunile adoptate la nivelul UE”, a reacționat Ingrida Simonyte, premierul din Lituania, vis-a-vis de declarațiile făcute de către Moscova.

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Jens Stoltenberg anunță mai mulți militari NATO pe flancul estic. „Grupurile de luptă de pe flancul estic vor fi ridicate la nivel de brigadă”

VIDEO| Emmanuel Macron poartă din nou masca sanitară în public: 'Este nevoie de o revenire la obiceiuri'

Jens Stoltenberg anunță mai mulți militari NATO pe flancul estic. „Grupurile de luptă de pe flancul estic vor fi ridicate la nivel de brigadă”

Dmitri Medvedev amenință din nou Occidentul: „Orice încercare de a invada Crimeea ar echivala cu o declaraţie de război împotriva Rusiei”

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies