La mulți ani, România! Google serbează 1 Decembrie printr-un doodle făcut special pentru împlinirea a 103 ani de la Unire

,
1 Decembrie

La mulți ani, România! Google serbează 1 Decembrie printr-un doodle făcut special pentru împlinirea a 103 ani de la Unire

[Sursa foto: PixaBay]

Google a surprins toți românii cu un doodle special pentru Ziua Națională a României, având ca vedetă drapelul țării noastre.


In articol:

Astăzi, România împlinește 103 ani de la Marea Unire. Pentru a celebra această zi importantă, Google a pregătit un doodle special pentru români, cu drapelul țării noastre.

Google sărbătorește Ziua României! S-au împlinit 103 ani de la Marea Unire

1 Decembrie

Google a pregătit un Doodle special pentru Ziua României

[Sursa foto: Captură Google]

Pe 18 noiembrie 1918, manifestul „Către popoarele lumii″ ⁣, tipărit în română, franceză și engleză, a fost trimis de Marele Sfat Național din Transilvania. Manifestul dezvăluia exploatarea făcută de stăpânoo poporului maghiar și refuzul guvernului de la Budapesta de a recunoaște poporului român dreptul la autodeterminare.

Citeste si: Ce program vor avea marile magazine de Sfântul Andrei şi pe 1 decembrie

Pe 20 noiembrie, a fost lansat Manifestul privind convocarea Adunării Naționale de la Alba Iulia, care a debutat cu fraza „Istoria ne cheamă la fapte″ ⁣: „În numele dreptății eterne și al principiului liberei dispozițiuni a națiunilor (…) națiunea romana din Ungaria și Transilvania are să-și spună cuvântul sau hotărâtor asupra sorții sale și acest cuvânt vă fi respectat de lumea întreagă″ ⁣, se arată în lucrarea „Istoria românilor″⁣ (vol. VII, tom ÎI, Editura Enciclopedică, 2003).

Consiliul Național Român Central s-a întrunit pe 22 noiembrie 1918 și a votat o Notă Ultimativă care cerea guvernului maghiar „puterea de guvernare asupra teritoriilor locuite de romani în Ardeal și Țara Ungurească″⁣. Răspunsul trebuia să fie primit până la 12 noiembrie.

Citeste si: Ce sărbătorim de 1 decembrie. Ziua Nationala a Romaniei are o istorie care trebuie stiuta

Tratativele între delegația Consiliul Național Român Central și cea a Consiliului Național Maghiar au avut loc la Arad, intre 13 și 15 noiembrie. Partea maghiară a propus ca Transilvania să rămână, în continuare, parte din Ungaria, sub forma unui regim românesc liber, reprezentat în guvernul maghiar.

Datorita acestei poziții, tratativele au dat greș, spune aceeași lucrare.

Așadar, Consiliul Național Român Central, prin Vasile Goldiș, a afirmat că „națiunea română pretinde cu tot dreptul deplina să independența de stat și nu admite că acest drept să fie întinat prin rezolvări provizorii″ ⁣. Consiliul Național Român Central a hotărât legături cu instanțele politice de la Iași, unde se refugiase guvernul român și familia regală, și a trecut la aranjarea adunării care să demonstreze voința de unire a românilor din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș.

Primul 1 Decembrie ca Zi Națională a României s-a petrecut la la Alba Iulia, pe 1 decembrie 1990. De atunci, în fiecare an, atât în București cât și în multe orașe din România, au loc parade militare și sunt făcute ceremonii care includ depuneri de coroane, dar și alte manifestări.

 

Citește-ne pe

Citește și:

Mesaje de 1 Decembrie. Ce sa le transmiteti romanilor de Ziua Nationala

VIDEO - Grupurile anti-vacciniste din Canada cer DEMISIA Guvernului: au strâns deja 5,5 milioane de dolari pentru un protest de amploare

Descoperire ȘOCANTĂ! Ce s-a găsit în locul în care a murit designerul Răzvan Ciobanu, la aproape trei ani de la tragedie. Ți se face pielea de găină! Azi ar fi fost ziua lui!

Ce sărbătorim, de fapt, pe 1 decembrie, de Ziua Națională! Istoria celei mai importante zile pentru România

Câte zile libere vor avea românii de Crăciun 2021 și Revelion 2022? Lista liberelor legale

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies