Ce sărbătorim de 1 decembrie. Ziua Nationala a Romaniei are o istorie care trebuie stiuta

,

Paradă militară, discursuri impresionante și fasole cu ciolan afumat, cam asta este imaginea actuală a zilei de 1 Decembrie. Însă aceasta are o semnificație mult mai profundă, fiind vorba de constituirea României Mari. Află ce sărbătorim pe 1 Decembrie!


In articol:

Ce sărbătorim pe 1 Decembrie – care este semnificația zilei

În data de 1 Decembrie 1918, Adunarea Națională a Românilor, convocată la Alba Iulia, decreta unirea Transilvaniei cu România.

Pe lângă Transilvania în sine, sunt alipite regatului român și Banatul, Crișana și Maramureș. Astfel se creează un singur stat.

În acel moment, Vasile Goldiș a citit proclamația, care decreta:

Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre”.

Astfel, granița României era în Vest pe Tisa, incluzând o bucată importantă din Ungaria de azi și din Serbia de azi (Banatul sârbesc).

Pierderea masivă de teritorii a determinat Ungaria să declare război României și Cehoslovaciei în 1919, acesta terminându-se după ce armata Română a cucerit Budapesta în data de 4 august 1919.

La acel moment, celebrul sergent Iordan a atârnat opinca pe Parlamentul maghiar.

Ce sărbătorim pe 1 decembrie

Trianonul a definitivat granițele Ungaria a cedat definitiv pretențiile sale teritoriale în 1920 prin Tratatul de la Trianon. Prin acesta, Ungaria cedează oficial Transilvania către România, dar pe granița actuală de vest, fără teritoriul până la Tisa. Concomitent, Ungaria cedează Croația și Voivodina către Iugoslavia, iar Slovacia este inclusă în Cehoslovacia.

O regiune numit Rutenia este inclusă tot în Cehoslovacia. Aceasta este Transcarpatia de azi și este inclusă în Ucraina.

Citeste si: Parada de 1 decembrie 2019. Programul paradelor militare de la București și Alba Iulia

Citeste si: Fasole cu ciolan reteta. Asa mananca tot romanul de 1 Decembrie

Basarabia și Bucovina ceruseră deja unirea

Până la unirea Transilvaniei cu România, Basarabia decretase la rândul ei unirea în data de 27 martie 1918.

De asemenea, Bucovina proclamase unirea cu patria-mumă cu doar câteva zile mai devreme, în data de 28 noiembrie. Aceasta includea și două județe care acum fac parte din Ucraina.

Două state românești Uniunea Sovietică (URSS) a anexat Basarabia, nordul Bucovinei și ținutul Herța în 1940, în baza pactului Ribbentrop-Molotov. Sudul Basarabiei este acum, la rândul său, parte din Ucraina. Restul Basarabiei compune la acest moment Republica Moldova, alături de Transnistria.

citeste mai mult pe libertatea.ro

Citeste si: Mesaje de 1 Decembrie. Ce sa le transmiteti romanilor de Ziua Nationala

Citeste si: S-au aprins luminitele de Craciun 2019 la Bucuresti. Cat au costat cele 10 milioane de beculete cu tema „Euro 2020 – Bucureşti, oraş gazdă”

 

Citește-ne pe

Citește și:

Val de aer polar peste Romania: vin ninsorile! Meteorologii au facut anuntul: cand incepe iarna

VIDEO Un celebru comediant, care i-a făcut pe mulți români să râdă, și-a găsit sfârșitul pe patul unui spital din Las Vegas

Imaginile cu momentul în care Anamaria Prodan i-a dat un pumn lui Dan Alexa stârneau un val de reacții. Mulți s-au gândit că între ei ar fi o relație amoroasă, dar acum a ieșit...

Horoscop dragoste decembrie 2019. Zodia care se indragosteste de sarbatori si petrece o iarna ca in povesti

Rectificarea bugetara adoptata: cu cat au fost suplimentate pensiile si alocatiile

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies