Jens Stoltenberg , despre posibilitatea ca NATO să trimită trupe în Ucraina: „Zilele următoare ar putea fi și mai rele”

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 04 dec 2022, 08:05

Jens Stoltenberg , despre posibilitatea ca NATO să trimită trupe în Ucraina: „Zilele următoare ar putea fi și mai rele”

Sursa: Facebook Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a atenționat că zilele următoare ar putea fi crâncene pentru Ucraina. Pentru că Rusia trimite „arme mai grele”, Ucraina va avea parte de „mai multe decese și mai multă suferință”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avut o conferință de presă la finalul unei adunări a miniștrilor de Externe din statele membre ale Alianței. Acesta atenționează că invazia din Ucraina avea urmări grave în zilele următoare, cum ar fi „mai multe decese și mai multă suferință”, având în vedere că Rusia trimite „arme mai grele”.

NATO nu va trimite militari în Ucraina. Jens Stoltenberg: „În niciun caz nu vom avea avioane și trupe NATO în Ucraina”

Secretarul general a afirmat faptul că ete exclus ca NATO să trimită trupe militare în Ucraina sau avioane în spațiul său aerian. În plus, Stoltenberg a mai subliniat că rușii utilizează proiectile cu submuniție pentru a se apăra de forțele armate ucrainene.

„Rusia desfășoară o invazie neprovocată a Ucrainei pe care întreaga lume o condamnă. Sunt orașe sub asediu, școli, spitale și clădiri rezidențiale bombardate.

Vorbim inclusiv de acțiuni nesăbuite în jurul unei centrale nucleare, aseară. 
Zilele care vor urma s-ar putea să fie și mai rele. Vorbim de mai multe decese, mai multă suferință, pe măsură ce forțele armate ale Rusiei aduc arme mai grele și continuă atacul asupra țării.

Citeste si: Războiul Rusia-Ucraina: Ce spune un ofițer american, fost consilier la Apărare: "Jocul e aproape gata, toate trupele ucrainene au fost înconjurate"

Citește și: Dinu Maxer rupe tăcerea, după divorț: „Am tot sperat că ne vom împăca”. Deea a plecat de acasă acum 4 săptămâni

Avem deja 130 de avioane în stare de alertă ridicată și peste 200 de nave. Vom continua să facem tot ce este nevoie pentru a apăra fiecare centimetru de teritoriul NATO. Misiunea noastră este să ținem în siguranță cele 30 de națiuni. Noi nu suntem parte a acestui conflict.  NATO nu caută un război cu Rusia. Ambițiile Kremlinului sunt să recreeze o sferă de influență și să interzică altor țări să-și aleagă singure calea.

Tocmai de aceea trebuie să îi sprijinim pe partenerii noștri care sunt în pericol.

Agresiunea Rusiei este un pericol pentru umanitate. Agresiunea rusească a cauzat un nou normal în securitatea europeană. Noi ne confruntăm cu amenințarea unui conflict pentru anii care vin.  Astăzi am discutat cu UE, dar și cu Finlanda și Suedia, pe care îi vom avea aproape. Ambele țări participă acum la discuțiile NATO cu privire la această criză.

LIVE UPDATE Ziua 311 de război în Ucraina: Rusia ar urma să introducă legea marțială. Guvernatorul regiunii Nikolaev anunță un posibil atac armat în întreaga țară

Citeste si: Klaus Iohannis a discutat la telefon cu preşedintele Emmanuel Macron. Ajutor important pentru România venit din partea Franței

Am spus foarte clar că nu vom trimite în Ucraina nici avioane, nici soldați.  Credem că dacă vreun avion NATO ar zbura în Ucraina, am putea ajunge la un război cu mai multe țări europene implicate.

Trebuie să fim siguri că Putin și președintele Belarus sunt trași la răspundere pentru ceea ce fac”, sunt declarațiile făcute de Jens Stoltenberg.